Laguna - Prvi ljubavnik - Anton Čehov - Knjige o kojima se priča
Prvi ljubavnik
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 384
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
1. mart 2012.
ISBN: 978-86-521-0865-7
Prevodilac: Grupa autora
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
4
4
0
3
0
2
0
1
0
„Zašto pisati o tome kako neko seda u podmornicu i od­la­zi na Severni pol da bi se nekako pomirio sa čovečanstvom, dok se u isto vreme njegova vo­ljena osoba sa teatralnim krikom baca sa zvonika? Sve je to neistinito i ne događa se u pra­vom životu. Treba pisati prosto o tome kako se Pjotr Semjonovič oženio Marjom Iva­no­vnom, i to je sve.“ Anton Pavlovič Čehov

Ubiti svog glavnog junaka ili od njega načiniti ubicu na svega 2-3 stranice – smatralo se do kraja 19. gotovo veka nezamislivim podvigom. Čehov je u ljudima svoga doba prepoznao univerzalne mane i vrline čoveka i u svom obimnom opusu ustanovio ili začeo gotovo sve oblike modernog kratkog pripovedanja: od lirske proze, kratke priče i humoreske, do jednominutnih i apsurdnih priča.

Na meti Čehovljeve neumoljive ironije našli su se licemerje, malograđanština, provincijska učmalost, ćiftinska psihologija, zaostalost, melodram­ski zanosi i jeftine ljubavne patnje, dokolica i pretenciozno morali­sanje o smislu života, izveštačenost i nadmeno mudrovanje o dobru i zlu. Po tome je on do danas ostao nedostižan majstor kratke prozne forme, uvek svež i nov, čitak i prepoznatljiv.
10.10.2021.

Prvi ljubavnik

Nina5
ocenaocenaocenaocenaocena
U modi su priče. Ove, napisane pre gotovo vek i po, postavile su visoke standarde za sve one koji su se, nakon njih, odlučili na pisanje priča. Jednostavno – a sa jasnom poukom i porukom, jednostavno – a pogađaju pravo u metu, jednostavno – a tako životno, čak i danas aktuelno (jer ljudski su karakteri konstanta u vremenu i prostoru) … Jednostavno a vrlo, vrlo duboko. Remek dela majstora pera Dr Ćehova.
I ko sam ja da mu dajem manje od pet zvezdica?
0 0
26.06.2015.

Prvi ljubavnik

Оливера
ocenaocenaocenaocenaocena
Издвојене из мотивски богатог и тематски разуђеног дела писца кога су одликовали несвакидашњи посматрачки дар и стваралачка интуиција, концизност у изразу настала као резултат принуђености да ствара по наруџбини, као и умеће да створи снажну и сугестивну атмосферу у којој је сачуван хумористички поглед на свет, кратке приче у сјајномизбору Дејана Михаиловића, потврђују свевременост Чеховљевог стваралаштва. Поред свих осталих одлика врхунске уметничке прозе, то што јунаци овог писца настављају да живе и после завршетка дела, како је нагласио Јован Христић, доприноси да се и овај избор из Чеховљеве прозе може читати изнова, али и да се сваки пут, са новим искуством и осећањем, разумева другачије, али увек са благонаклоним осмехом који се на човековом лицу прелива преко краткротрајног израза чуђења или запитаности над људским манама, грешкама или несмотреностима. Читати Чехова и данас значи тражити оправдање за људску несавршеност на оној страни са које живот посматрамо као саучесници.
0 0
29.08.2013.

Tuga i monotonija svakodnevice

Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Anton Čehov je poznati ruski pisac, veliki majstor kratke forme, pesnik tuge, beznađa, monotonije...Pisao je humoreske, crtice, kratke priče, novele, sve vrca od humora, sarkazma i parodije...Ovo je zbirka priča bez klasičnog sadržaja, zapleta i neke velike radnje, više je prikazana atmosfera, uhvaćeni su trenuci života prepuni tužnog humora, ravnodušnosti i očaja. U nekoliko rečenica, koncizno su ocrtani karakteri junaka smeštenih u beznačajne situacije, prikazana je dosada, neprosvećenost, predrasude, predskazanja, strah, pad morala, promašeni životi, smešne osvete, spletkarenja, činovnici koji igraju karte i loču votku umesto da rade, omladina koja živi bez ideala, devojke koje sanjaju o udaji, pijani muževi koji tuku svoje žene, dočarana je bezosećajnost ljudi koji ne mare za tuđi bol, prikazano je kako se obrazovanje i kultura povlače pred praktičnim poslovima, i onda se odjednom u tom svetu surovosti pojavi zrnce dobrote, tračak nade za ljude i ovaj svet...Majstorski napisano!
2 0
02.03.2012.

Prvi ljubavnik

Peter
ocenaocenaocenaocenaocena
Mogu samo da kažem bravo za Lagunu
3 2
Iz iste edicije
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.