Laguna - Četiri tragedije: Romeo i Julija, Hamlet, Magbet, Kralj Lir - Vilijam Šekspir - Knjige o kojima se priča
Četiri tragedije: Romeo i Julija, Hamlet, Magbet, Kralj Lir
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 590
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
17. oktobar 2012.
ISBN: 978-86-521-1022-3
Prevodilac: Živojin Simić, Sima Pandurović
Rasprodato
POŠALJI
„Ali ne budite ni suviše krotki, već neka vas uči vaše rođeno osećanje mere: udesite radnju prema reči, a reč prema radnji, i naročito se starajte da nikad ne prekoračite granice prirode. Jer svaka takva preteranost promaši cilj glume, čiji je zadatak, u početku i sad, bio i jeste da bude, tako reći, ogledalo prirode: da vrlini pokaže njeno sopstveno lice, poroku njegovu rođenu sliku, a samom sadašnjem pokolenju i biću sveta njegov oblik i otisak.“
Hamlet, Treći čin, scena druga

Renesansni duh najvećeg pesnika i dramskog pisca engleskog jezika ostavio nam je bezvremeno nasleđe, a njegovi junaci postali su metafore i simboli ljudske prirode. Romeo i Julija su oličenje snažne mladalačke ljubavi koja se u svom najvećem poletu suprotstavlja društvenim normama; Hamlet je najprovokativniji tragični junak jer postavlja pitanja o smislu ljudskog života; Magbet je kraljoubica zaslepljen ubilačkom strašću, a kralj Lir otac koji se kobno ogrešio o roditeljsku ljubav.

Šekspirove tragedije nas opominju na značaj etike kao ličnog izbora pojedinca jer njegovi junaci zbog svog izbora neminovno stradaju. Ideali kojima oni streme možda nisu po meri ovog sveta, ali je zato svaka tragedija izraz opšteljudskih i neprolaznih istina. Zbog toga nas Šekspirova slika vrline i poroka duboko uznemiruje i provocira, a majstorstvo njegovih stihova odzvanja kao neprekinuti eho vekovima.
26.10.2013.

Četiri tragedije: Romeo i Julija, Hamlet, Magbet, Kralj Lir

Љиљана
ocenaocenaocenaocenaocena
Шекспир. Вечита тема забрањене љубави, преваре, издаје, освете... Зашто Хамлет оклева? О, Ромео, зашто си Ромео? Да ли за сваки злочин постоји казна? Толико питања, а још више могућности за интерпретацију. Прочитајте поново дела овог генија, он увек изнова заводи магијом великог познаваоца људског карактера.
2 0
17.11.2012.

Četiri tragedije: Romeo i Julija, Hamlet, Magbet, Kralj Lir

Erna
ocenaocenaocenaocenaocena
Cetiri tragedije koje oduzimaju dah. Pune zabranjene ljubavi, strasti i preokreta. Jednostavno crpite energiju iz ovih knjiga i dajete je sebi a ona vam pomaze u citanju.Ideja ovih djela je dokaz da ljubav uvijek nalazi put, a da se tvrdoglavost ne isplati.
1 0
24.10.2012.

Četiri tragedije: Romeo i Julija, Hamlet, Magbet, Kralj Lir

Katarina
ocenaocenaocenaocenaocena
Očaravajuće, neprocenjive, čarobne tragedije svetske književnosti, veličanstvenog dramskog autora, Vilijama Šekspira bave se ljubavlju, zlom, ratom, hrabrošću i romantikom, stvorio je neprocenjive karaktere koji su izvan vremena i mesta svojih predstava. Pisao je sa tako divnim rečima, ritmovima i zvucima. Neodlučnost, osveta, obmana, ambicija i sudbina danskog kraljevića Hamleta, izuzetno složenog lika, pohlepa, izdaja, žudnja za moći i okrutnost u tragediji Kralj Lir i naravno, neprocenjiva ljubav mlade Julije i Romea priredjuje veliki užitak ljudskoj duši. Dirljiv i moćan klasik tako bogatog književnog sveta upotpunio je moju biblioteku i pružio mnogima priče neprocenjive vrednosti.
2 1
Od istog autora
Iz iste edicije
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.