Laguna - Sveopšta istorija beščašća - Horhe Luis Borhes - Knjige o kojima se priča
Sveopšta istorija beščašća
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 160
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
25. februar 2020.
ISBN: 978-86-521-3588-2
Prevodilac: Gordana Mihajlović
Rasprodato
POŠALJI
Elektronska knjiga
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
4
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Priče

/

E-knjige

/

Klasici

„Borhes je nesumnjivo onaj veliki most između modernizma i postmodernizma u svetskoj književnosti.“ Dejvid Foster Volas

Godine 1517. fra Bartolome de las Kasas se duboko sažalio na Indijance koji su skapavali od umora u nesnosnim paklovima antilskih rudnika zlata i predložio je caru Karlu V da se dovedu crnci, pa da onda oni skapavaju od umora u nesnosnim paklovima antilskih rudnika zlata.

Borhes je silno želeo da upozna i razume svet beščasnika osećajući da on nije samo neki poseban, izopačen i mračan deo čovečanstva, izdvojen od ostalih bedom i sirovošću, već nešto što postoji u svakom čoveku, pa i u njemu samom. Ovde on ispisuje priče o poznatim ucenjivačima, prevarantima, siledžijama, ubicama, piratima i lažnim prorocima spajajući duboke filozofske uvide sa njemu svojstvenim humorom. I upravo je ovo istančano zadovoljstvo u pripovedanju „sveopšte istorije beščašća“ obeležilo pojavu radikalno novog književnog glasa u svetskoj književnosti.

„Borhes je anticipirao postmodernizam i istovremeno stekao titulu utemeljivača latinoameričkog magijskog realizma.“ Washington Times
01.04.2020.

Sveopšta istorija beščašća

Marko
ocenaocenaocenaocenaocena
Odavno sam želeo da pročitam nešto od Borhesa, i samo je trebala da izbije pandemija pa da ja konačno nađem vremena. Rešio sam da krenem od početka. Ovo su prve priče koje je napisao. Objavljene su u novinama i pisane su u formi zabavnih članaka. Povezuje ih zajednička tema, sve su o kriminalcima, piratima i drugim nečasnim ljudima. Inspirisane su stvarnim ljudima i događajima. Zaista je sjajan pisac, definitivno ću pročitati još neku njegovu knjigu.
0 0
20.03.2020.

Besmrtni Borhes

Srđan Vidrić
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga sa kojom se Borhes vinuo u panteon svetske literature. Knjiga koja je utrla put postmodernizmu. Knjiga koja je možda najviše uticala na Danila Kiša i njegovu generaciju pisaca. Knjiga posle koje se na istoriju gleda drugim očima. Knjiga koja se mora ne pročitati, nego čitati, kojoj se mora vraćati i koja se definitivno mora posedovati. Kupljeno.
0 0
06.04.2020.

Sveopšta istorija beščašća

Jovan
ocenaocenaocenaocenaocena
Borhesa sam čitao u različitim periodima života, uz prekide, nekako na kašičicu. Neretko sam se i mučio sa njim, ali ipak bih istrajavao i drago mi je zbog toga jer mi je njegova književnost pružala više nego što je uzimala. Ovu knjigu jako lepog naslova preporučujem zato što po mnogima predstavlja uvod u borhesovski svet. To je svet u kojem su savršeno spojeni fantastika, istorija, mistika, groteska i u kom Borhesova erudicija dolazi do punog izražaja. Srećemo na ovim stranicama razne svetske bitange, bezosećajne i beskrupulozne tipove ali majstorstvom autora prema njima ne osećamo samo gađenje i prezir već ponekad i simpatije i naklonost.
0 0
12.04.2020.

Sveopšta istorija beščašća

Miona
ocenaocenaocenaocenaocena
Nemoguće je napisati za Borhesa bilo šta drugo osim neverovatan. Svaki komentar je nedostojan njegovog dela i veličine kao pisca. ''Sveopšta istorija beščašća'' objedinjuje temu kratkih priča, sve se vrti oko čovekove nečovečnosti ili opštepoznate maksime ''Čovek je čoveku vuk''. Ako niste do sada čitali Borhesa, možda bi trebalo da počnete od ove knjige jer je ovde više zastupljen satiričan osvrt kroz priče, a tek blagi začetak magijskog realizma po kom je Markes poznat.
0 0

Prikaz knjige: „Sveopšta istorija beščašća“

14.04.2020.
Argentinski pisac Horhe Luis Borhes je od mladog doba živeo među knjigama i klasicima poteklim iz mnogih civilizacija i kultura: kineskim, persijskim, nordijskim, španskim, da navedemo nekoliko. Njego...
više

Prikaz Borhesove zbirke „Sveopšta istorija beščašća“

18.03.2020.
Horhe Luis Borhes objavio je „Sveopštu istoriju beščašća“ između 1933. i 1934, kada je imao trideset četiri godine. To je učinio nakon razdoblja u kojem je bio „samo pesnik“. Veliki argentin...
više

Prikaz knjige Horhea Luisa Borhesa „Sveopšta istorija beščašća“

25.02.2020.
Beščašće je podmukao čin, koji definitivno mrlja ugled određene osobe. Postoje likovi koji su ušli u istoriju ne zbog svojih herojskih ili velikodušnih dela, nego zahvaljujući sopstvenoj odbojnos...
više
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.