Laguna - O nama - Knjige o kojima se priča
SAJAMSKI DANI od 15. oktobra do 1. novembra
O nama
 
Sa velikim ponosom, zajedno sa svojim saradnicima, piscima i mnogobrojnim čitaocima, Laguna je u 2018. proslavila 20 godina uspešnog poslovanja.

Izdavačka kuća Laguna osnovana je aprila 1998. godine. Prvi i jedini naslov objavljen te godine bila je Boja magije Terija Pračeta. Dvadeset godina kasnije, Laguna je najveći srpski izdavač.

1. Laguna je uvela svetske standarde u produkciji – traži naslove koji su najaktuelniji, neguje vrhunske prevode i dizajn.

2. Posvećena je potrebama čitalaca – trudi se da cene budu niske i knjige dostupne.

3. Objavila je skoro 4.000 naslova iz najrazličitijih oblasti.

4. Lagunu je kao svog izdavača odabralo više od 1.400 stranih autora i više od 300 domaćih.

5. U proseku objavi 365 novih naslova godišnje.

6. Svaki četvrti naslov ovenčan je jednom od svetskih ili domaćih književnih nagrada.

7. Višestruki je dobitnik Zlatnog Hit libera za najčitaniju knjigu i FONKUR-ove nagrade za izdavača godine. Na Londonskom sajmu knjiga 2016. Laguna se našla u najužem izboru za najboljeg izdavača na svetu.

8. Na svim bestseler listama u Srbiji uvek se nađu i Lagunini naslovi.

9. Lagunin klub čitalaca ima više od 600.000 članova.

10. Laguna ima 42 knjižare u 23 grada u Srbiji, kao i 10 filijala u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

11. Lagunin sajt je najposećeniji izdavački sajt u regionu sa 20.000 jedinstvenih poseta dnevno.

12. Fejsbuk stranica ima više od 230.000 pratilaca.

13. Laguna je izdavač sa najpreciznijom i najrazgranatijom distribucijom. Sarađuje sa više od 400 partnera u zemlji i regionu.

14. Laguna je inicirala osnivanje jedinstvenog udruženja izdavača i knjižara u kojem ima ulogu lidera u nastojanjima da se utiče na kulturnu politiku zemlje.

15. Laguna je pokretač i učesnik mnogih humanitarnih, edukativnih, ekoloških i drugih društveno odgovornih akcija.

16. Laguna štampa knjige na ekološkom papiru vrhunskog kvaliteta učestvujući u međunarodnom projektu zaštite šuma (FSC).

17. Na sajtu Lagune u okviru akcije „Blog dan“ 2011. godine objavljena je prva elektronska knjiga u Srbiji.

18. Laguna je organizovala gostovanje brojnih svetskih pisaca, poput Marija Vargasa Ljose, Tonija Parsonsa, Trejsi Ševalije, Lusinde Rajli, Ildefonsa Falkonesa, Tarika Alija.

19. Osnivač je manifestacije Noć knjige, koju za sedam sati poseti skoro 50.000 ljudi.

20. Ako bi se svi Lagunini naslovi objavili u jednoj knjizi, ta knjiga bi imala 1.298.034 strane.

Mnogi svetski stručnjaci iz oblasti izdavaštva smatraju da je Lagunin uspon nezabeležen u ovom delu Evrope. Želimo da zahvalimo svima koji su doprineli ovakvom uspehu: našim piscima, čija nas dela inspirišu, zabavljaju, podučavaju, i svaki put duboko dirnu; svim zaposlenima, na njihovoj odgovornosti, stručnosti i strasti; svim partnerima, na kvalitetnim uslugama i savetima; a najviše od svega, hvala vama, našim čitaocima, na poverenju – zahvaljujući vama, proslavićemo i narednih 20 godina.

 

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom korišćenja kolačiča.