Laguna - Peščana hronika - Pavle Zelić - Knjige o kojima se priča
Peščana hronika
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 335
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
30. maj 2013.
ISBN: 978-86-521-1031-5
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
28
4
5
3
0
2
0
1
0
Zataškane istine uvek izrone na videlo.

Na radnoj akciji izgradnje Novog Beograda, nekoliko godina posle Drugog svetskog rata, pet pionira, ponesenih duhom udarništva, otkriće jedan nepoznat svet i steći priliku da se u njemu dokažu. Pored žestokog rada, naučiće kako da vezuju pertle, da čitaju i pišu, da se zaljube, a otkriće i zlokobnu pretnju iz bliske prošlosti koja vreba ispod peska i mulja močvare – budućeg novog grada.

Pedeset godina kasnije, Ilija Orlović, novopečeni debeovac, a odnedavno i udovac i samohrani otac, u bekstvu pred odgovornošću koja ga može koštati života, sakriće se u lavirintu novobeogradskih blokova. Baš na mestu koje sve ove decenije prati ista kletva.

Na prividno sasvim običnom dečjem igralištu ušuškanom u nedrima zgrade u kojoj je našao sklonište, pod budnim očima stanara, staraca koji čuvaju tajnu, Ilija će otkriti novu šansu za već okrnjeno detinjstvo svog šestogodišnjeg sina. A odmah zatim i neverovatne opasnosti, namerno zakopane i zaboravljene. Ilija će morati da zaviri kroz pukotine istorije i osloni se na neočekivane saveznike kako bi spasao sina i iskupio samog sebe. Jer pod temeljima peščanog grada krije se zlo koje odbija da potone u zaborav...

„Fantastična priča o najvećem zlu iz najstrašnijeg vremena koje progoni novi grad, koji je i sam snoviđenje niklo iz močvara i peska. A sve to ispričano pomoću pedantne istorijske rekonstrukcije tako retke u nas...“
– Predrag J. Marković
17.07.2014.

Peščana hronika

Kristijan Vekonj
ocenaocenaocenaocenaocena
Za Pavla Zelića se odavno zna u Srbiji, ali čini se da je tek sa ovim romanom pokazao šta on uistinu može da uradi. Uspeo je da istorijski precizno definisane momente i situacije poveže na jedan žanrovski interesantan način. U toj njegovoj realizaciji opaža se i uticaj velikana žanrovske književnosti, Stivena Kinga, ali taj uticaj ni u kom slučaju ne može da se sagleda kao manjkavost ovog romana. Ono što doprinosi odličnoj atmosferi romana jesu sami likovi koji su odlično nijansirani, i čitalac može da se uživi u njihov svet. Ima tu malih manjkavosti i možda prebrz rasplet romana u poslednjem poglavlju, ali generalno ovaj roman je pravo osveženje što se tiče srpske savremene književnosti. Potrebno nam je još ovakvih pisaca!
0 0
07.05.2014.

Peščana hronika

Jasmina Milovanović
ocenaocenaocenaocenaocena
Zanimljivo... Radnja je smeštena najvećim delom u godinu 1999-u, obeleženu bombardovanjem. To je priča o ocu koji je u bekstvu i njegovom šestogodišnjem sinu. Skrovište pronalaze u bloku 70 na Novom Beogradu u zgradi sa mnoštvom čudnih stanara i još čudnijih privremenih stanara. Baš ti drugi pokreću radnju koja se dešava nekoliko godina posle Drugog svetskog rata za vreme izgradnje tog dela grada u kojoj su učestvovali omladinci, ali i pioniri. Za njih se ne može reći da su zli, pošto ne razlikuju dobro od zlog, ali izazivaju zlo... To su samo dečaci koji bi sve vreme da se igraju. Za njih ne postoji ništa drugo. Ali zašto pokušavaju da odvuku i zarobe druge dečje nevine duše? Šta se dešava, zašto se oni pojavljuju baš tu, šta čuvaju ili šta pokušavaju da kažu? Misterija ostaje do kraja...
0 0
06.03.2014.

Peščana hronika

Dusan
ocenaocenaocenaocenaocena
Pescana hronika je jedan od onih romana o kojima dugo razmisljate nakon sto ih procitate. Najveci utisak na mene su ostavili likovi ali i malo obradjeni detalji o Jugoslaviji, radnim akcijama i Starom sajmistu. Preporucujem ovu knjigu svima onima koji se secaju tih davnih vremena i zaboravljene istorije a posebno generacijama koje su o tome mogle samo da cuju na casovima istorije
0 0
24.02.2014.

Peščana hronika

Јована
ocenaocenaocenaocenaocena
Овај роман је одлична критика једног давно заборављеног времена и друштва. Сјајно је представљен однос оца и сина, а сами ликови су феноменално обрађени и реални. Писац је веома образован па је и теми приступио изузетно озбиљно и потковано. Радо ћу прочитати његово ново дело када изађе, јер је Зелић писац који обећава својим квалитетом писања и приступом. Лагуна је још једном квалитетним одабиром својих издања доказала зашто је највећи и најбољи издавач у Србији.
0 0
22.01.2014.

Peščana hronika

Sreten
ocenaocenaocenaocenaocena
Dođem ja u Srbiju za praznike i na proslavi Nove godine počne priča o ovom romanu. Tu se zainteresujem, pa je i kupim. Počnem sa čitanjem u avionu, putnik pored mene malo-malo pa baci pogled. I posle nekoliko minuta mi se obrati: "To vam je mnogo dobar roman. Pročitao sam ga letos i ne ispušta se iz ruku. Nije to laka literatura već se čovek bavi ozbiljnim temama. Posle njega se malo i zamislite. Ali odličan je. Odličan." Slažem se sa mojim saputnikom. Tako je moj boravak u Srbiji bio u znaku "Peščane hronike" i, pravo da vam kažem, po prvi put da nisam otišao kući sa pričama o političarima, Farmi, Staniji i sličnima, već sam se naslušao lepih utisaka o ovom romanu. I drago mi je zbog toga. Ima nade za književnost u Srbiji da se vrati veličini koju je nekada imala. "Peščana hronika" je dokaz da i dalje umemo da pružimo najbolje u književnosti.
0 0

Peščana hronika

22.01.2014.
Zoran Acimovic
ocenaocenaocenaocenaocena
Izuzetan roman koji mozemo posmatrati kao program gde razvoj glavnog programa-radnju prate odlasci u potprograme-poglavlja, njihova izvrsenja nas vracaju u glavni program i doprinose raspletu. Sve je upotpunjeno posebnom kombinacijom istorijskih cinjenica i misterija kao i povezivanjem realnog i virtuelnog sveta. Nadam se da necemo dugo cekati na jos jedno ovakvo delo!
0 0

Duhovi prošlosti

05.01.2014.
Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Elementi horora, istorije, teorije zavere, sablasnog i onostranog, spoj misterije i avanture uz istinite činjenice, radnja čija napetost postepeno raste kroz kratka poglavlja, uvlače čitaoca u ovu jedinstvenu priču. Izgradnja Novog Beograda je stvarno započela kroz omladinske radne akcije koje je obeležio entuzijazam, drugarstvo, takmičarski duh, udarništvo, prve ljubavi...Pisac vešto vodi paralelne radnje kroz tri različita vremenska perioda suprostavljajući temu izgradnje Novog Beograda temi rušenja grada kroz NATO bombardovanje. Najupečatljiviji deo priče je prikaz samohranog oca koji teži da se što više zbliži sa svojim bolešljivim sinom, dok dečak čezne za svojim mestom u društvu vršnjaka. Da bi spasao i zaštitio sina, otac se upušta u neizvesnu borbu sa silama zla koja nadiru iz novobeogradskog peska. Ali, duhovi prošlosti se mogu smiriti tek kad se pravda zadovolji... Autor piše jednostavnim jezikom, bez suvišnih detalja, savremenim i odmerenim stilom... Savršen roman!
0 0

Peščana hronika

17.12.2013.
Sandra U.
ocenaocenaocenaocenaocena
Prvo da se zahvalim devojci iz Delfija koja mi je preporučila ovaj roman tokom Noći knjige. Retko kupujem knjige po preporuci. Ova knjiga je fenomenalna. Dobro je napisana i čita se za dva dana, tj. ne ispušta se iz ruku. Preporučujem je svima koji vole da uživaju u čitanju.
0 0

Peščana hronika

05.12.2013.
Violeta
ocenaocenaocenaocenaocena
Sjajno! Sjajno! Sjajno!
0 0

Peščana hronika

27.11.2013.
Rada
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovaj roman je bilo zadovoljstvo čitati. Sve pohvale. Preporučujem ga svakome ko želi da pročita kvalitetno i dobro delo savremene srpske književnosti.
0 0

Peščana hronika

18.11.2013.
Sveta
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjigu sam kupio drugaru na poklon koji živi u SAD, da mu odnesem kad odem u posetu. Sada je neće dobiti. :) Završio sam je pre nekoliko minuta i mnogo je dobra. Ovaj primerak je moj, a sutra ću durgaru da kupim drugi. Ovako dobar roman ne treba propustiti. Čitajte i uživajte!
0 0

Peščana hronika

12.11.2013.
Жељко Б.
ocenaocenaocenaocenaocena
Остао сам без даха. Недостатак жеље за сном синоћ и узмем да читам. Ајде још само једно поглавље, па још једно.... И тако сконтам да је 6 ујутру, време за посао. Више него уврнута, одлична радња, идеална да се преточи и на филмско платно. Од срца хвала девојци на штанду Лагуне која ми је на сајму препоручила овај наслов.
0 0

Peščana hronika

10.11.2013.
Goca
ocenaocenaocenaocenaocena
Odlicna knjiga koja drzi paznju od prve do poslednje stranice. Uzbudljiva, dinamicna, istorijski potkovana knjiga sa elementima drame i horora. Zaista sam uzivala citajuci je. Sve pohvale piscu za ovo sjajno delo.
0 0

Peščana hronika

08.11.2013.
Biljana
ocenaocenaocenaocena
Ovaj roman je za svaku preporuku! Dopao mi se način na koji su nam predstavljeni likovi, sa svojim pozadinskim pričama a da opet to ne umara čitaoca. Ima dosta istorije u ovom romanu, ali opet je i to dato s merom i bez da sve deluje kao "čas istorije". Zelić ume da piše i njegove rečenice i stil vas lako uvuku u priču, da roman ne možete da ostavite dok ga ne završite. Za svaku pohvalu.
0 0

Peščana hronika

02.11.2013.
Goran
ocenaocenaocenaocenaocena
Prvi put sam se susreo sa delom Pavla Zelića u stripu "Družina Dardaneli" i bio sam oduševljen. Nisam znao da je momak i pisac dok se nije pojavila "Peščana hronika". I nije me razočarao ni u tome. Roman je fantastičan. Zelić lepo vlada pisanjem i naracijom, likovi mu nisu izveštačeni, a vidi se da su istorijske činjenice u romanu nešto na čemu je pisac uložio veliki trud i vreme. Odnosi među likovima su realni, a to znam iz prve ruke, jer sam otac jednog dečaka i na par mesta sam se prepoznao. Voleo bih da sam imao prilike da pročitam i zbirku priča koja mu je izašla pre nekoliko godina i čiji je tiraž rasprodat (tražio na Sajmu, ali nema), ali se nadam da će mu se pojaviti novo delo, jer znam da se neću pokajati ako pročitam bilo šta što je on napisao. Još pride sam saznao da je Zelić i esejista, a zapravo po struci farmaceut. Svaka pohvala ovom svestranom momku, ali i Laguni što je prepoznala Zelićev spisateljski potencijal i izdala ovaj fenomenalni roman.
0 0

Peščana hronika

01.11.2013.
Vladimir
ocenaocenaocenaocenaocena
Dajem sve preporuke. Sjajan roman, radnja je interesantna, dinamicna. O piscu samo pohvale - moze se uociti izuzetno vesto pripovedanje, dobro vodjenje kroz radnju i paralelno kroz vreme. Stil podseca na, da kazem, mnogo iskusnije pisce. Nadam se da ce ovako nastaviti da pise.
0 0

Peščana hronika

28.10.2013.
Svetlana
ocenaocenaocenaocenaocena
Sjajna knjiga. Ne ispušta se iz ruku. Pisac se sjajno snašao u ulozi pripovedača istorijske priče s jedne strane i tople, porodične drame s druge. Za svaku preporuku.
0 0

Peščana hronika

18.10.2013.
Tijana C
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovo je jedna od onih knjiga koje se nakon prve pročitane rečenice ne ispuštaju iz ruku - uzbudljiva, napeta i sa dobro razrađenom radnjom. Pisac je očito dosta vremena posvetio istraživanju i građenju pozadine priče, a istorijski elementi često su strašniji od horor epizoda. Unapred se radujem sledećem delu iz pera g. Zelića :)
0 0

Peščana hronika

12.10.2013.
Slavica
ocenaocenaocenaocenaocena
U moru domaćih savremenih književnih dela, ovo je na samom vrhu. Radujem se sledećem romanu ovog mladog pisca. Po Peščanoj hronici bi se mogao snimiti dobar domaći film ili serija. Nadam se da će se to i desiti. Ko nije pročitao ovaj roman, preporučujem ga najsrdačnije. Pozajmite ga, kupite ili uzmite iz biblioteke, nećete se pokajati.
0 0

Peščana hronika

02.10.2013.
Marko Jovanović
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovo je među najboljim romanima koje sam pročitao ove godine. Nadam se da će autor na Sajmu knjiga potpisivati primerke, pa da ugrabim autogram, jer ovo delo vredi staviti na policu sa knjigama i čuvati. Ovo je roman za sve generacije. Tokom čitanja romana možete osetiti poštovanje koje pisac ima prema čitaocima, koliko voli da piše i priča priču koja nije nimalo naivna za ispričati, a opet Pavle Zelić se savršeno snašao u njoj. Lepo je videti kada se pisci trude oko svog pisanja i s obzirom na epohe i dešavanja koja pokriva ovaj roman, očigledno je da je autor dosta truda uložio i u prikupljanju građe.
0 0

Peščana hronika

01.09.2013.
Nenad Glišić
ocenaocenaocenaocenaocena
Odlican stil... sjajna knjiga...Nesto novo kod nas.Sve potkovano istorijskim podacima...
0 0

Peščana hronika

26.08.2013.
Mir Janna
ocenaocenaocenaocenaocena
Roman koji će Vas naterati da se osvrćete preko ramena dok sedite na klupi u nekom novobeogradskom parku.Na prvim stranicama autor nas uvodi u nešto mračno i tajanstveno i stvara vešto smišljenu iluziju da iz peska vreba nešto živo i opako.Svojim blistavim pripovedačkim darom,autor nam vraća duh posleratne obnove,kada su se solidarnost i prijateljstvo cenili.Posle Drugog svetskog rata,pet pionira,otkriće tokom izgradnje N.Beograda neki novi svet,ali i smrt koja vreba iz močvare.Pola veka kasnije,njihovi duhovi će se sukobiti sa Ilijom Orlovićem,koji će skrivajući se u blokovima,biti prisiljen da brani život svoga sina.Potom nas autor uvlači u horor avanturu kroz lavirint tajni i obmana,gde se strast i prijateljstvo prepliću u gotovo istorijskoj priči.U toj borbi, Ilija otkriva jednu od najvećih tajni Drugog svetskog rata,program "eutanazije" mentalno obolelih.Prisutan je uticaj Kinga(Kudžo) ali sa ličnim potpisom autora.I ono što ovaj roman svakako krasi je taj duh solidarnosti.Bravo!!
0 0

Peščana hronika

13.08.2013.
Milan Jović
ocenaocenaocenaocenaocena
Žao mi je što mnogi ovu knjigu svrstavaju u samo jedan žanr, knjiga to zaista nije zaslužila. Odlična je i prevazilazi granice bilo kog žanra. Veoma je originalna, i sve do samog kraja neće vas pustiti. Nema trenutka u kojem će vam pažnja popustiti, niti će vam ni u jednom trenutku biti dosadna. Zaista je za svaku preporuku.
0 0

Peščana hronika

27.07.2013.
Predrag T.
ocenaocenaocenaocenaocena
Peščana hronika je roman koji se ne ispušta iz ruke. Čitaoci će uživati u ovom delu, jer je pametno i veoma dobro napisano. Glavni junak nije heroj već običan čovek koji se sticajem okolnosti našao u toj ulozi. Takođe, sporedni likovi su dobro uklopljeni u priču i majstorski su okarakterisani. Priča je višeslojna, ali malo toga na kraju ostaje nerazjašnjeno što je, po meni, jedan veliki plus ovog romana. Sve u svemu, bilo je zadovoljstvo čitati Peščanu hroniku i sa nestrpljenjem očekujem sledeće delo Pavla Zelića.
0 0

Peščana hronika

15.07.2013.
Radoslav
ocenaocenaocenaocenaocena
Prijatno sam se iznenadio ovim romanom. Pisac je sjajan, roman je odličan. Laguni sve pohvale za ovaj poduhvat. Još jednom ste opravdali zašto ste najbolji.
0 0

Peščana hronika

12.07.2013.
Vladimir Jočić *
ocenaocenaocenaocenaocena
Dal vam je poznat onaj osećaj kada sa nestrpljenjem očekujete neku knjigu, jer znate da će biti dobra i onda kad počnete da je čitate, shvatite da ste dobili i više nego što ste očekivali? Tako je prošao moj prvi „susret“ sa „peščanom hronikom“. Namerno sam stavio ovo „prvi“ jer ću se ovoj knjizi sigurno vratiti još koji put. Već od prvog poglavlja knjiga vas prosto usisava u sebe ne dopuštajući da stanete sa čitanjem. Dinamičan, nepredvidiv, zabavan, Zelićev roman pruža čitaocu sve ono što od jednog romana očekuje, pa i više. Uspešno kombinujući fikciju sa istorijskim činjenicama stvorio je priču nakon koje Novi Beograd sad doživljavam na jedan sasvim drugačiji način. Jedva čekam njegov sledeći roman!
0 0

Peščana hronika

12.07.2013.
Dragana
ocenaocenaocenaocena
Odličan roman! Čita se u jednom dahu.
0 0

Peščana hronika

04.07.2013.
Tijana
ocenaocenaocenaocena
Dobra knjiga. Ja ne citam niti gledam ista sto ima veze sa hororom i nisam htela da citam ovu knjigu ali nagovorili su me da pokusam jer su rekli da nije tako strasna. Knjiga ne da nije strasna nego nije horor zanra i svaki horor deo je potpuno na svom mestu i potreban da bi se ispricala jedna ovakva istorijska drama-triler. Tako da nemojte da slusate kada kazu da je ovo horor jer nije i procitajte knjigu. Zaista je vredna paznje i vremena.
0 0

Peščana hronika

01.07.2013.
Tea
ocenaocenaocenaocena
Odličan i efektan roman. Neočekivan preokret priče, iznenadio me. Volela bih da je duži.
0 0

Peščana hronika

01.07.2013.
Aleksa
ocenaocenaocenaocenaocena
Kupio sam ovu knjigu tokom Noci knjige i tek sam pre par dana došao na red za čitanje. Žena i kum su je prvi zgrabili i oduševili se, a i ja sa njima. Verujem da će nas Laguna i u budućnosti obradovati sa ovako dobrim romanima. Svaka čast Laguni i svaka čast piscu na izvanrednom romanu. Sve pohvale.
0 0

Peščana hronika

01.07.2013.
Zvonko
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga mi se veoma dopala! Nisam imao mira dok je nisam završio. Redovno kupujem i čitam domaća istorijska dela i Peščana hronika mi je najviše prijala od svih do sada pročitanih savremenih romana. Lepo napisano, likovi odlično obrađeni, istorijske činjenice iznete s merom. Radnja je sjajno uklopljena i podstiče na razmišljanje. Moja iskrena preporuka!
0 0

Peščana hronika

24.06.2013.
Maja
ocenaocenaocenaocenaocena
Savrsena, knjiga koja se cita u jednom dahu. Dinamicna i savrseno satkana prica koja ce dugo ostati urezana u svima nama. Prica iz komsiluka koji moze biti bilo gde u Srbiji pri cemu svako od nas misli bolje da je negde daleko od mene. Majstorsko delo
0 0

Peščana hronika

21.06.2013.
Nikola
ocenaocenaocenaocena
Izuzetno dinamicna prica sa elementima istorije, trilera i horora, zaista sam bio skeptičan na prvi pogled,ali sam je pročitao u dahu.
0 0

Peščana hronika: Novobeogradska zona sumraka

21.08.2014.
Do objavljivanja svog debitantskog romana „Peščana hronika“, Pavle Zelić bio je poznat kao pisac knjige pripovedaka „Poslednja velika avantura“, i scenarista grafičke novele &b...
više

Peščana hronika - Smrt u temeljima

09.05.2014.
Zelićev roman zasnovan je na literarnom osvetljavanju jednog istorijskog perioda (vreme neposredno posle Drugog svetskog rata), koje je skokovima u prošlost i budućnost dodatno obogaćeno fantastikom, ...
više

Pavle Zelić: Peščana hronika

18.03.2014.
Pažljivo gradjena biografija Pavla Zelića, od istaknutog člana Društva ljubitelja fantastike Lazar Komarčić, osnivača Beokona, urednika fanzina Emitor i drugih delovanja na polju naučno-fantastične kn...
više

Peščana hronika – Mračne tajne ispod betona

27.09.2013.
Most izmedu različitih povijesnih epoha uspostavljen je kroz fabulu jednako efektno kao i most izmedu više raznolikih žanrovskih elemenata postavljajući borbu za osobni opstanak u uvjetovani odnos ops...
više

Peščana hronika - Mlade snage su došle

01.07.2013.
Mlade snage dolaze. Ne, mlade snage su već došle, donešene nekim novim vetrovima, vetrovima koji duvaju preko prostranih novobeogradskih ravnica i donose nam nove tajne, nova saznanja, nova otkrića. ...
više

Peščana hronika - Srpska horor priča

21.06.2013.
Zelić uspeva da, bez obzira na neosporan uticaj Kinga i Simonsa, stvori delo koje poseduje autentičan autorski pečat i pride podseti na neke bitne, a skrajnute događaje iz naše istorije. Laguna je ...
više

Intervju - Pavle Zelić

30.05.2014.
Pavle Zelić (1979. Beograd), po zanimanju je diplomirani farmaceut i radi u struci. Priče (do sada preko 40) su mu objavljivane u „Politici“, „NIN-u“, „Gradini“, &...
više

Intervju - Pavle Zelić: Ljubav daje smisao i kad smo gubitnici

26.02.2014.
Novi roman Pavla Zelića „Peščana hronika” zaintrigirao čitaoce i književne kritičare. „Peščana hronika” je prije svega ljubavna priča, ali ne o onoj ljubavi na koju sad ...
više

Pavle Zelić: Gradimo na masovnim grobnicama

29.01.2014.
Prvi roman Pavla Zelića "Peščana hronika" (Izdavač: Laguna) našao se u širem izboru za ovogodišnju Ninovu nagradu. Reč je o veoma zanimljivom, provokativnom, ali i pitkom štivu. Sve počinje na radnoj ...
više

Farmaceut između anđela i demona

23.01.2014.
Ako želite pravi kvalitet, trajnu vrednost, morate da date i knjizi vremena da odleži, da joj se vraćate više puta, sa odmornim očima, i pre svega, da besomučno brusite svaku rečenicu do perfekcije. T...
više

Intervju: Pavle Zelić - Zdenac inspiracije bez dna...

11.12.2013.
Iako mnogi Pavla Zelića poznaju kao kritičara i pisca priča, ovaj talentovani mladi stvaralac oprobao se i na polju romana. Po književnom svetu su kružile priče da je u pitanju najprofesionalnije prir...
više

Zlo iz novobeogradskih blokova

15.07.2013.
Na jednom naizgled bezazlenom dečjem igralištu na Novom Beogradu, deca nestaju kao usisana u crnu rupu, i jedan bivši debeovac u vreme NATO bombardovanja uspeva da spase svog sina, otkrivajući postepe...
više

Intervju sa Pavlom Zelićem, autorom romana „Peščana hronika“

31.05.2013.
U četvrtak, 30. maja, Pavle Zelić je povodom objavljivanja svog romana „Peščana hronika“ gostovao u emisiji „Pop karusel“, urednika i voditeljke Dubravke Marković, i govorio o ...
više
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.