Laguna - Opasne veze - Pjer Šoderlo de Laklo - Knjige o kojima se priča
Opasne veze
Format: 13x20 cm
Broj strana: 424
Pismo: Latinica
Povez: Tvrd
ISBN: 978-86-521-4740-3
Prevodilac: Dušan Milačić
U pripremi
Datum objavljivanja: maj 2023.
POŠALJI
Najslavniji roman u pismima čija sadržina izaziva kontroverze

Objavljen samo nekoliko godina pre Francuske revolucije, Lakloov roman prikazuje moralne i emocionalne izopačenosti dekadentnog društva. Bivši ljubavnici, a sada saradnici, partneri i prijatelji, markiza De Mertej i vikont De Valmon upuštaju se u sofisticiranu igru zavođenja i manipulacije kako bi se zabavili. Markiza izaziva Valmona da zavede nevinu Sesiliju de Volanž, dok je on istovremeno zaokupljen osvajanjem jedne vrle udate žene, predsednikovice De Turvel. Tokom igara sa svojim žrtvama, njih dvoje će strogo paziti da očuvaju ugled u društvu, vodeći se pravilom da skrupula nema – sve je dozvoljeno. Međutim, posledice njihovih poteza biće daleko ozbiljnije, pa i smrtonosnije, nego što su igrači to mogli da predvide.

Ovaj čuveni roman je odmah po objavljivanju doživeo šesnaest piratskih izdanja zbog velikog interesovanja čitalaca, a od 1959. godine često je adaptiran za film, televiziju, pozorište, balet i druge medije. Markizu De Mertej igrale su Žana Moro, Glen Klouz, Katrin Denev, a Valmona Žerar Filip, Džon Malkovič, Rupert Everet, a siže je uspešno presađivan i van evropskog kulturnog kruga – u Koreju 1700-ih, Brazil 1920-ih ili savremeni Šangaj.

„Ova knjiga, ako izgori, može da gori samo kao led.“
– Šarl Bodler

„Demijurzi su sišli sa Olimpa mudrosti da bi prevarili smrtnike. Opasne veze su, ukratko, mitologija volje.“
– Andre Malro

„Ono što čini Opasne veze potentnim štivom i posle dvesta godina nisu opisi seksa koliko katalog manipulacija i korupcije. Čitavo društvo toliko je utemeljeno na laži da priznanje emocionalne istine deluje kao prevratnički čin.“
The New York Book Review
12.01.2023.

Opasne veze

Cera
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjigu sam pročitao prije 50 godina i ostavila mi je dosta visok dojam. Dugo sam tragao za njom i uspio sam da je pronađem i da se podsjetim sadržajem nekih pisama. Pozdrav
0 0
Iz iste edicije
Iz istog žanra

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.