Laguna - Kazivanja lekara o Velikom ratu - Branislav Dimitrijević - Knjige o kojima se priča
Kazivanja lekara o Velikom ratu
Odlomak
Format: 21x23.5 cm
Broj strana: 554
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrd
Godina izdanja:
2. mart 2019.
ISBN: 978-86-521-2810-5
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
2
4
0
3
0
2
0
1
0
Osim značajnog svedočanstva o pozadinskim prilikama u Velikom ratu i potresnim okolnostima u srpskom vojnom sanitetu u ratno vreme, ova knjiga iz zaostavštine poznatog lekara i književnika Brane Dimitrijevića bogata je brojnim izvodima iz dnevnika, svedočanstvima, uspomenama, fotografijama i originalnim dokumentima o ovom periodu u Srbiji.

Pored „sanitetskih“ aspekata rata u vreme Cerske i Kolubarske bitke ili marša na Drinu, Dimitrijevićev dragoceni doprinos je i rasvetljavanje hirurškog rada u Velikom ratu i požrtvovanosti naših žena lekara. Osim toga, jedinstveni su i nezaobilazani uvidi u epidemije kuge i španske groznice, opisi rada stranih medicinskih misija, američkih, ruskih i britanskih humanitaraca, povlačenja preko Albanije, srpskih vojnih saniteta u Bizerti i na Korzici, specijalističke lekarske službe na Solunskom frontu, te stanja srpskih bolnica i saniteta po završetku rata.

Ovako sveobuhvatna iz ugla lekara svedoka, Kazivanja lekara o Velikom ratu imaju istorijski značaj jer po prvi put izbliza sagledavaju mnoge značajne istorijske ličnosti, političare, generale, vojskovođe, lekare i druge javne ličnosti onoga vremena.

Priređivački rad doktorke Snežane Veljković na sređivanju ovog Dimitrijevićevog rukopisa i uobličavanju obimne građe u uzbudljivo i čitko ilustrovano štivo još jedan je njen podvig (pored monografije o Milanu Jovanoviću Morskom) i hvale vredan trud da se sačuva uspomena na zaslužne i svestrane ličnosti požrtvovanih srpskih lekara, kakav je bio i Branislav Dimitrijević.
04.05.2020.

Kazivanja lekara o Velikom ratu

Anita
ocenaocenaocenaocenaocena
Sada kada se lekari hrabro bore sa virusom korone koji je u potpunosti promenio svet u kome živimo, kada im svake večeri odajemo priznanje aplauzom, pomislila sam da je pravi trenutak za čitanje upravo ove knjige koju sam nedavno dobila na poklon od drage prijateljice. Ovom knjigom se pokušava lekarima u Prvom svetskom ratu dati dostojno mesto u našoj istoriji, jer su se i oni, itekako mučki borili za očuvanje što većeg broja života. Oni su uvek bili, u sva vremena, a posebno ona krizna, pravi heroji, i zato mi je izuzetno drago što ovakva knjiga postoji. Knjiga koja predstavlja veliki aplauz njima, jer bez njih, ne bi bilo ni nas danas. Tople preporuke.
0 0
20.04.2019.

Kazivanja lekara o Velikom ratu

Tamara
ocenaocenaocenaocenaocena
Čovek koji je pisao ovu knjigu nije bio pisac. Bio je lakar, hirurg, redovni profesor na Stomatološkom fakultetu. Kako sam sasvim slučajno saznala, a to je i jedan od razloga što sam se zaintersovala za njegov rad, građu za ovu knjigu on je našao slučajno. Dok je šetao,u kontejneru. Ono što je našao bili su zapisi sanitetskog generala dr Mihaila Petrovića. U ovoj knjizi autor nam govori o naporima srpskih lekara, kako na frontu, tako i u bolnicama, priča nam o ženama lekarima. Međutim, tu nisu samo ratne povrede, nego i epidemija španske groznice i kuge. Ova knjiga je fantastična. Tako dragocena istorijska građa iz pera jednog lekara.
0 0

„Kazivanja lekara o Velikom ratu“ – ispravljanje istorijskog propusta

25.03.2019.
Da je Prvi svetski rat zaista jedna priča bez kraja pokazuje obimna zbirka tekstova dr Branislava Brane Dimitrijevića (1939-2015), čiju je zaostavštinu priredila dr Snežana Veljković, a objavila Lagun...
više

„Kazivanja lekara o Velikom ratu“ – uspomena na zaslužne i svestrane ličnosti požrtvovanih srpskih lekara

20.06.2019.
Profesor doktor Snežana Veljković uspela je da završi ono što je započeo poznati lekar i književnik Brana Dimitrijević. Knjiga „Kazivanja lekara o Velikom ratu“ prikaz je rata na ljudski, humanij...
više

Dr Snežana Veljković: Potresna svedočenja lekara o Velikom ratu

29.05.2019.
Početkom marta u izdanju Lagune izašla je kapitalna knjiga „Kazivanja lekara o Velikom ratu“ profesora dr Brane Dimitrijevića. O stradanju srpske vojske i naroda u Prvom svetskom ratu ispisane...
više
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom korišćenja kolačiča.