Laguna - Lutajući Bokelj - Nikola Malović - Knjige o kojima se priča
Lutajući Bokelj
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 384
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2007.
ISBN: 978-86-7436-844-2
Rasprodato
POŠALJI
Elektronska knjiga
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocena
5
2
4
2
3
1
2
0
1
0
Visokim planinskim vencem s jedne, i morem s druge strane, omeđena je Boka Kotorska, samostalna i suverena (!) država. Puna je turista, iznenadnih situacija, neobičnih dešavanja, misterioznih nestanaka. I fešti.

Pratimo pustolovine junaka Nika u 24 poglavlja, kroz težnju savremenog Odiseja da se vrati ženi. Vidimo sve letnje mediteranske boje plavog i osećamo slan ukus mora.

Imamo pred sobom rafiniran roman čije se svako poglavlje bori za čitaočevu pažnju. Uvek se nešto događa. Od nekoliko prilika za započinjanje „rata svih protiv svih“, jedna je i iskorištena. Kako se u tome snalazi Niko, koji kako teče radnja romana, od čistog paganina postaje hrišćanin?

Sigurno je jedino da je srpska književnost Lutajućim Bokeljom dobila mediteranski roman kakav je odavno čekala, roman koji je vraća beskrajnom plavetnilu i soli na način koliko zavodljiv i prijemčiv, toliko slojevit.
10.12.2015.

Lutajući Bokelj

Душан Милијић
ocenaocenaocenaocenaocena
Шта је овде проблем? Можда већ наслов: авантуристички, пикарски, пожелимо да књигу понесемо на море или у бању. Најава као за лагани викенд роман. Без увреде, издавач је Лагуна, где превладавају ако не лагани, а оно ипак лакше читљиви романи, па то и овде очекујемо. Маловић није ни Стојиљковић ни Јанковић, чији романи, премда иду у оне боље, ипак могу да се прочитају без напора. Дакле, превише предрасуда у старту, јер ово није авантуристички викенд роман, није ни типичан Лагунин роман, а није ни тако читљив као Стојиљковићеви романи. Кад то схватимо, већ је касно и БОКЕЉ нам је постао одбојан, па читамо до краја чисто да одредимо ред. Увиђамо да је роман добар, али није оно што смо очекивали, и то је погубно за Маловићево дело. Ово је неко ново штиво, али остаде некако периферно, баш као што је и Бока Которска (п)остала периферна област, и српска и црногорска. Ако ништа друго, Маловић се потрудио да бар српска књижевност изађе на море кад већ Србија остаде без истог. Мало ли је?
0 0
21.08.2015.

Lutajući Bokelj

Zdravko T.
ocenaocenaocenaocena
Bukovski pod sedativima - bila mi je prva pomisao iščitavajući prve stranice ove knjige. Nadnaravna naracija o naravnim stvarima i dešavanjima u sklopu piščeve Boke. Olakšavajuća okolnost je da dosta poznajem bokeljsko/dalmatinske izraze, tako de ne moram skoro nikako posezati za njihovim Registrom na kraju knjige. Trunku većeg saživljenja sa temama iz zadnjih poglavlja, dala je skora, evo upravo ovih dana (sutra!), prava i stvarna Bokeška noć (bio samo jednom). Nadasve zanimljivo a opet tako bremenito pripovjedanje, nagoniti će me da jednog dana uzmem opet ovo štivo i sa sada stečenim iskustvom, opet ga pročitam.
0 0
17.06.2011.

Lutajući Bokelj-IZUZETNA KNIGA!

ocenaocenaocenaocenaocena
Iako sam odavno pročitala ovu knjigu, ne mogu da verujem da ima tako malo komentara.Ako volite da čitate lake romane koje su pisale razne tv voditeljke, zaboravite ovu knjigu! Ako volite Boru Pekića, bićete oduševljeni da je ovim romanom dobio dostojnog naslednika! Ovo je definitivno knjiga za intelektualce, knjiga koju je teško čitati samo zato što od vas zahteva veliki umni napor, ali je svaka stranica biser u ovoj knjizi! Svaka čast Nikoli Maloviću! Ovo je najbolja knjiga koju sam pročitala u zadnjih nekoliko godina.
1 0
05.05.2011.

Lutajući Bokelj, Nikola Malović

ocenaocenaocena
Čim sam čula za roman, a iz ljubavi prema zavičaju i želje da čitam o njemu pohitala sam i kupila ga... I tri godine ga uzimala u ruke, počinjala da čitam i ostavljala po strani, mijenjala sa drugim romanima jer jednostavno nisam mogla da nastavim i shvatim poentu... Ove godine sam sebe konačno natjerala da ga pročitam i iako je pisac kroz lik Nika "počeo da otkriva Bokeljima Boku" i na posve neobičan način i kroz "radijske pripovijesti" opisao Boku, njene fešte, ljeta, sezone,... i iako sam ja kao čitalac izvukla dosta poučnog iz njega moram priznati da sam ga s mukom pročitala i da sam se izbola na udice na koje me je sam autor u posveti i upozorio... "Težak" roman i definitivno po meni roman koji je samo za rijetke, one koje imaju ne dram čitalačkog iskustva nego okeane...
2 0
19.12.2007.

Lutajući bokelj

ocenaocenaocenaocena
Vrlo interesentan stil i jezik pisca. Nisam preterani ljubitelj domaćih pisaca ali Nikola Malovic je svakako izuzetak.Konstantno intrigantan,u svakoj priči zanimljiv i originalan... Jedino što može zasmetati su Bokeljski izrazi koji ne predstavljaju, ipak, prepreku da se knjiga ne pročita. Preporučujem!
1 0

Poetika soli ili Zašto Srbija ima izlaz na more

07.12.2015.
Pre više od četvrt veka, u nekom televizijskom intervjuu, Danilo Kiš je izjavio, parafraziram, kako je ubeđen da pisac, ako se želi s punim pravom nazivati jednim, ne sme dozvoliti sebi da bude utoplj...
više

Nikola Malović, intervju: Pisac sa nulte nadmorske

18.08.2017.
Ne dešava se često u srpskoj književnosti da neko u 10 godina dobije 10 prestižnih srpskih književnih nagrada, a da živi u najudaljenijoj tački od književnog epicentra. Hercegnovljanin Nikola Malović ...
više

Nikola Malović: Književnost je trka na duge staze

16.08.2017.
Nikola Malović vrlo rado odazvao se pozivu na intervju za internet časopis SALOME. Nikola je nahvalio rad našeg književnog portala, rekavši nam da je ovo što mi radimo za njega otkrovenje. Autor ku...
više

Intervju, Nikola Malović: Prsti od tegeta

06.03.2017.
Nikola Malović živi kraj mora, nosi ime po zaštitniku moreplovaca i uvek na sebi, barem kao potkošulju, ima prugastoplavu mornarsku majicu. Potpisao se ispod višestruko nagrađivanih „Laguninih“ naslov...
više

Nikola Malović: Biti definisan

25.11.2016.
Nesumnjivo je da van Boke postoji svet, ali se u Vašim knjigama svet umetničkog dela i naše realnosti premešta u Zaliv. Boka postaje slika sveta. Čime je to zaslužila? Boka je Teatrum mundi, sl...
više
Od istog autora
Iz iste edicije
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom korišćenja kolačiča.