Laguna - Život i vremena Majkla K - Dž. M. Kuci - Knjige o kojima se priča
Život i vremena Majkla K
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 208
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
7. decembar 2019.
ISBN: 978-86-521-3547-9
Prevodilac: Arijana Božović
Rasprodato
POŠALJI
Elektronska knjiga
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
11
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Nagrađene knjige

/

Drama

/

E-knjige

Dobitnik Nobelove nagrade.

U zemlji podeljenoj građanskim ratom, nezaposleni vrtlar Majkl K izmiče istoriji gajeći bundeve negde u zaleđu Rta dobre nade. Kad ga uhapse pod sumnjom da je pomagao gerilce, K pruža otpor koji žesti, zbunjuje i naposletku zadivljuje njegove tamničare. Ova mitska priča o slobodi ljudskog izbora ovenčana je britanskim Bukerom, južnoafričkom nagradom CNA i francuskom Prix Femina étranger.

„Majkl K je čedno biće koje posmatra svet sa beskonačne udaljenosti. Izložen nasilju i tiraniji, on pasivnošću dostiže neverovatan stupanj slobode... iz prostog razloga što ne želi ništa: ni rat ni revoluciju, ni moć ni novac.“ Iz obrazloženja za Nobelovu nagradu

„Kucijevo saosećajno putovanje vodi kroz jedan opustošeni svet, preko mora gladnih usta, mora bola koje nedokučivo, i za sva vremena, ostaje upisano u našu budućnost. Nosimo u sebi divlju zver. Ućutkati je možemo jedino gladovanjem.“ Karlos Fuentes

„Klasičan Kuci, bez ijedne suvišne reči.“ Guardian

„Vanredno dostignuće... Delo koje progovara glasom skrivenim u čitaocu.“ Nadin Gordimer
07.03.2023.

Život i vremena Majkla K

Dragana
ocenaocenaocenaocenaocena
Mislim da ćete svi voljeti Majkl K. Priča o njemu je priča o slobodi, u svakom smislu te riječi. Slobodi od sistema, ratova i ugnjetavanja nedužnih, slobodnog odlučivanja i odabiranja načina života, slobodi od stereotipa i normi nametnutih da ograničavaju. Majkl K se opredjelio da bude neutralan i pasivan, a da li je to moguće u jednom društvu? Ako nisi za nekoga a ni protiv nekoga, već se opredjeliš za neutralnost, onda ti ne gine rupa, a Majkl K je upravo u jednoj živio određeni period.
A što je čovjeku potrebno da bi bio srećan?Možda parče zemlje, komad slobodnog plavog neba i par sjemenki koje u ljubavi sa zemljom daju plodove.
Preporuka za ovaj fantastičan roman koji ne ostavlja čitaoca ravnodušnim!
0 0
06.03.2023.

Život i vremena Majkla K

Jelena Pavić
ocenaocenaocenaocenaocena
Писац који успева да у једном делу не помене апартхејд, Менделу, однос белог и црног човека, а исприча нам причу о свему кроз само једног јунака са југа Африке је књижевни геније.
Тај писац је Џ. М. Куци и дефинитивно је писац који нас враћа одговорности разматрајући различите начине насиља над човеком, да ли у физичком смислу, психолошком, индивидуалном, глобалном, друштвеном...

Роман "Живот и времена Мајкла К" има централног лика са именом, има територијалну одредницу, али је и свевременски и свепросторни. Мајкл може бити свако ко сања о слободи, ко је обичан мали човек кога било ко тлачи и може бити сваки обојени човек...
И још дуго бих могла да пишем о Мајклу К, али ћу поучена Куцијевим начином оставити простора и будућим читаоцима. То је једна од дивних особина овог аутора да у својим делима он позива читаоца на закључке. Куци верује у нашу проницљивост. Што значи да верује и у човечанство!
0 0
29.04.2022.

Život i vremena Majkla K

Jelena
ocenaocenaocenaocenaocena
Roman koji ostaje urezan u misli. Nakon čitanja i dalje ne znam da li je Majkl K. lik koji treba žaliti, saosećati se sa njim ili mu se diviti. Verovatno pomalo od svega. Njegova autentičnost leži u nedostatku identiteta i duhovnoj ograničenosti. Noseći deformitet od rođenja i ponašajući se toliko nezrelo i naivno da se kroz ceo roman ne može utvrditi ni koliko je star, Majkl K izaziva osećanja koja se kreću u širokom rasponu od, sažaljenja, preko saosećanja, do divljenja, jer kako će sam završetak romana i pokazati, u ratnom vihoru mogu da ostanu netaknuti samo oni koji, metaforično rečeno, celog života spavaju.Čitalac prirodu ovog čoveka jasno upoznaje kroz njegove unutrašnje monologe. Iza Majklovih napora da preživi u svetu koji ne razume baš najbolje krije nešto mnogo značajnije, a to je priča o unutrašnjoj snazi i prihvatanju svoje posebnosti, odnosu prema drugima i neprihvatanju da nas to određuje.
0 0
16.08.2021.

Život i vremena Majkla K

Tam Tam
ocenaocenaocenaocenaocena
Čitava knjiga je jedna alegorija. Autentičnost lika Majkla K leži u nedostatku identiteta i psihofizičkoj i duhovnoj ograničenosti. Majkl K provodi život ne razumevajući ga, kao ni sopstvene potrebe i nagone. Noseći deformitet od rođenja i ponašajući se toliko nezrelo i naivno da više niko ne može utvrditi njegove godine starosti, Majkl K izaziva u drugim ljudima dijametralno različita osećanja koja se kreću od ponižavanja, preko sažaljenja, do divljenja, jer kako će se na kraju pokazati, u ratom zahvaćenom okruženju mogu da ostanu po strani samo oni koji, metaforično rečeno, celog života spavaju. Iza Majklovih napora da preživi u svetu koji ne razume baš najbolje krije nešto mnogo značajnije - priča o odnosu prema drugima, unutrašnjoj snazi i prihvatanju svoje posebnosti kao i neprihvatanju da nas ona određuje. Sjajno.
0 0
21.03.2021.

Život i vremena Majkla K

Nikola
ocenaocenaocenaocenaocena
Još u prvoj polovini osamdesetih godina dvadesetog veka, roman Život i vremena Majkla K obogatio je karijeru južnoafričkog dobitnika Nobelove nagrade za književnost Džona Maksvela Kucija i prvom Bukerovom nagradom. Ovaj roman, nabijen simbolikom i obremenjen intertekstualnim vezama, čita se u jednom dahu i dugo pamti. Jedno pitanje, međutim, ostaje otvoreno do kraja ovog romana a to je da li je Majkl K. zaista toliko nesnađen u vremenu i prostoru ili se samo pretvara, pošto je vrlo inteligentno shvatio da tako pasivan neće imati velikih obaveza koje su inače nametnute svakom ljudskom biću uključenom u tekuće situacije koje društvo nameće. Vreme je građanskih nereda, državna administracija je pala, gerilci su posvuda. Majkl K. je priprost, ali dobroćudan čovek, baštovan, koji pokušava da svoju bolesnu majku vrati u zavičaj, u prirodu, na jednu farmu u okrugu Princ Albert. Majkl K. je čovek koji nema drugog posla osim da živi, pa i onda kad se na sve strane umire.
0 0

Život i vrmena Majkla K

20.12.2019.
Marta
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovo je jedan od onih romana koje pročitaš brzinom svetlosti, ali ga posle toga dugo vucaraš za sobom. Pročitala sam ga za dva dana, ali posle njega dugo nisam mogla da uzmem ništa drugo da čitam. Poptpuno je zaokupio moju pažnju i misli. Dgo sam razmišljala o glavnom junaku, o tome kako bih se ja postavila i da li bih bila sposobna da se distanciram od svega onoga što se oko mene dešava da sam doživela njegovu sudbinu. SJAJNO!
0 0

Život i vremena Majkla K

12.01.2020.
Maja
ocenaocenaocenaocenaocena
Laka se čita, ali ne bih rekla da je tema laka. Definitivno ostavlja utisak. Govori o individualnosti i samoći u grupi ljudi koji su prisilno zatvoreni, kao i kako izbeći sve ovo. A sve to kroz život čoveka, koji je nevin na mnogo načina.
0 0

Život i vremena Majkla K

17.01.2020.
Ivan Begejac
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga koja kao da je nastala na temelju Gandijeve filozofije nenasilja. Glavni junak, obeležen kafkijanskim imenom i životom, prepušta se vihorima sudbine u nadi da će razumeti njihov smisao i značenje. Ovaj roman, nabijen simbolikom i obremenjen intertekstualnim vezama, čita se u jednom dahu i dugo pamti.
0 0

Život i vremena Majkla K

09.03.2020.
Slavko
ocenaocenaocenaocenaocena
Sjajna je ova priča o priprostom dobroćudnom čoveku koji se nađe u vrtlogu građanskog rata. Nije ni važno koja je to zemlja ni koji je to rat, jer je u pitanju snažna parabola o nasilju, stradanju i trpljenju.
0 0

Život i vreme i Kuci

08.01.2020.
Miona
ocenaocenaocenaocenaocena
Potpuno na mestu. Život i vreme Majkla K je sablasna knjiga o begu. Knjiga za koju se čini da postoji u duhovnom prostoru između Kafke i Bude. Majstorskim pisanjem u divno nijansirano okruženje brojnim detaljima smešta jedinstvenog, nezaboravnog glavnog junaka, i postavlja izazovnu perspektivu o preživljavanju i identitetu tokom rata.
0 0

Život i vremena Majkla K

30.11.-1.
Iva
ocenaocenaocenaocenaocena
Veoma interesantan roman sa neobičnim junakom prema kome sam imala problem da se postavim. Ali kako sam odmicala sa čitanjem, shvatila sam da se iza Majklovih napora da preživi u svetu koji ne razume baš najbolje krije nešto mnogo značajnije - priča o unutrašnjoj snazi i prihvatanju svoje posebnosti, odnosu prema drugima i neprihvatanju da nas to određuje. Odlično napisan, ne umara, ali se o njemu dugo razmišlja.
0 0

Prikaz romana „Život i vremena Majkla K“ – Naivnost kao spas

30.06.2020.
Iako je kao sistem opstao bezmalo tokom cele druge polovine dvadesetog veka, ipak nemamo mnogo prilika da čitamo o južnoafričkom aparthejdu i da se izbliza upoznamo sa vremenom kada je boja kože uslov...
više

Ako ste propustili – „Život i vremena Majkla K“

27.03.2020.
Južnoafrički pisac Dž. M. Kuci autor je elegantnih, uznemirujućih i provokativnih romana. Njegova dela ovenčana su svim značajnim književnim priznanjima. Jedan je od samo četvoro dvostrukih osvajača B...
više

Prikaz romana „Život i vremena Majkla K.“ – Dobitna prozna kombinacija

14.01.2020.
Još u prvoj polovini osamdesetih godina dvadesetog veka, roman „Život i vremena Majkla K“ okitio je karijeru južnoafričkog dobitnika Nobelove nagrade za književnost Džona Maksvela Kucija prvom Bukerov...
više

Životno delo: „Život i vremena Majkla K“, autora Dž. M. Kucija

09.01.2020.
Tokom 1994. godine studirala sam prava i filozofiju, donevši svesnu odluku da se ne bavim formalnim izučavanjem književnosti kako moja „takozvana kreativnost“ ne bi postala žrtva naučne analize (to je...
više

Prikaz romana „Život i vremena Majkla K“

20.12.2019.
Na početku romana Džona Maksvela Kucija, priprosti protagonista živi u gradu koji postepeno zahvata vrtlog građanskog rata. Majkl K stanuje nedaleko od svoje majke i sasvim je zadovoljan svojom svakod...
više

Prikaz romana „Život i vremena Majkla K“ Dž. M. Kucija

09.12.2019.
Protagonista romana „Život i vremena Majkla K“ ne poseduje svoju volju niti svest o sebi. Njegova skromnost prevazilazi granice ljudskog poimanja. Bespomoćan je i neambiciozan. Takav je i takav će ost...
više
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.