Laguna - Helen Čerski - Knjige o kojima se priča
Nova epizoda podkasta svake srede u 20 sati na našem Jutjub kanalu
Helen Čerski

Helen Čerski

Helen Čerski je predavač na Katedri za mehaničko inženjerstvo na Londonskom univerzitetskom koledžu. Fizičar je po profesiji i izučava mehuriće ispod talasa koji se lome na pučini, kako bi razumela njihov uticaj na vremenske prilike i klimu.

Redovno nastupa u emisijama o fizici na BBC-ju, govori o okeanu i atmosferi – poslednje serije u kojima je učestovala su Boja: spektar nauke, Orbita, Operacija Ledeni breg, Superčula i Naučni klub Dare O’Brajena. Takođe piše za časopis Fokus, ušla je u uži izbor za nagradu za najboljeg kolumnistu 2014. godine i napisala je brojne članke za Gardijan.

Foto: Alex Brenner

Kako da napravite oluju u šolji čaja i primenite znanja iz fizike u svakodnevnom životu

05.01.2021.
Helen Čerski je poznata redovnim gledaocima naučnih emisija na BBC-ju, jer je bila domaćin u nekoliko njih, dok je u ostalima bila učesnik panela. Predaje fiziku na Londonskom univerzitetskom koledžu ...
više

Prikaz knjige „Oluja u šolji čaja“ autorke Helen Čerski

29.10.2020.
Studirao sam fiziku zato što se njom može objasniti sve što me interesuje. Omogućila mi je da posmatram svet oko sebe i sagledam mehanizme koji pokreću našu svakodnevicu. A ono što je najbolje od sveg...
više

Prikaz knjige „Oluja u šolji čaja“: fizika u svakodnevnom životu

19.10.2020.
Knjige koje su napisali fizičari, kao i pokušaji da onima koji nemaju dodira sa fizikom objasne kako stručnjaci vide svet, sežu daleko u prošlost. Džordž Gamov je 1939. godine napisao knjigu „Mr Tompk...
više

Helen Čerski govori o knjizi „Oluja u šolji čaja“

04.03.2021.
Gošća radija Tulsa bila je Helen Čerski, okeanografkinja i profesorka mehaničkog inženjerstva na Londonskom univerzitetskom koledžu, koja je redovni saradnik BBC-ja gde govori o raznim oblastima fizik...
više

Helen Čerski: Fizika je sastavni deo svakodnevnog života

02.12.2020.
Helen ima misiju da običnim ljudima, na jednostavan način, objasni kako fizika funkcioniše, i za to koristi primer mehurića koji se nalaze na vrhu šoljice kapućina. Helen Čerski ima najbolji po...
više

Kako fizika određuje našu svakodnevicu – knjiga „Oluja u šolji čaja“ u prodaji od 19. oktobra

15.10.2020.
Naš svet je prepun istih modela. Sipajte mleko u čaj, kratko promešajte i pojaviće se vrtlog, dve tečnosti će se kovitlati jedna oko druge pre nego što se potpuno sjedine. Ako gledate Zemlju iz svemir...
više
noć knjige od 12 do 14 decembra  laguna knjige Noć knjige od 12. do 14. decembra!
05.12.2025.
Uzbuđenje je u vazduhu jer se bliži još jedna Noć knjige i prilika da podelimo radost čitanja sa drugima. Od 12. do 14. decembra 2025. godine, 33. Noć knjige će se održati u knjižarama Delfi i Lagunin...
više
hitovi domaće i svetske književnosti u noći knjige  laguna knjige Hitovi domaće i svetske književnosti u Noći knjige!
05.12.2025.
Knjigoljupci, pripremite na vreme spiskove naslova koje želite u Noći knjige! Mi vam preporučujemo hitove domaće i svetske književnosti koji su upravo stigli u knjižare. U novom trileru Vanj...
više
i biblioteke učestvuju u 33 noći knjige laguna knjige I biblioteke učestvuju u 33. Noći knjige
05.12.2025.
Trideset trećoj Noći knjige, koja će trajati od 12. do 14. decembra 2025, priključile su se i brojne biblioteke. One će u manifestaciji učestvovati prvog i drugog  dana. Čitaoci će moći da...
više
važnost porodične bliskosti i podrške tribina o romanu narod što po snegu seje 5 decembra laguna knjige Važnost porodične bliskosti i podrške: tribina o romanu „Narod što po snegu seje“ 5. decembra
05.12.2025.
Poslednja tribina Laguninog književnog kluba u 2025. godini biće posvećena romanu „Narod što po snegu seje“ švedsko-laponske autorke Tine Harnesk. Razgovor će se održati u petak 5. decembra od 18 sati...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.