Zašto je gotovo sve čemu su nas učili o ishrani pogrešno
„U ovoj fascinantnoj knjizi autor razvejava decenijama uvrežene dezinformacije.“
– Times
Jedan od vodećih svetskih nutricionista otkriva zašto su mnoge aktuelne preporuke o ishrani netačne, obmanjujuće, a neretko i potpuno pogrešne i opasne.
Bombarduju nas savetima šta bi trebalo da jedemo a šta ne, i svakodnevno se objavljuju nova „naučna“ otkrića. Ipak, što nam više pričaju o ishrani, kao da sve manje razumemo. Kroz niz kratkih poglavlja Tim Spektor pokazuje zašto je gotovo sve što nam mediji govore o namirnicama i njihovoj upotrebi pogrešno. On istražuje skandalozni manjak valjanih naučnih istraživanja koja bi trebalo da stoje iza mnogih popularnih i zvaničnih preporuka o ishrani, kao i načine na koje prehrambena industrija i industrije koje su se razvile oko nje u potpunosti kontrolišu ne samo politiku u ovoj oblasti već i naše izbore.
Na kašiku je revolucionarno delo koje preispituje sve režime ishrane, zvanične preporuke, čudesne lekove i proizvođačke deklaracije i podstiče nas da iznova razmislimo o svom odnosu prema hrani, koja je možda naš najvažniji lek.
„Revolucija u ishrani je uveliko u toku, a ovo je jedna od najjasnijih i najpristupačnijih kratkih knjiga o tome. Osvežavajuće otvorena, duboko informativna i bez mutnih, nedorečenih pravila ishrane.“
– Guardian
„Ova knjiga bi trebalo da bude dostupna na recept.“
– Literary Review
27.03.2024.
Prerađena hrana obično je prepuna kalorija, masti ili šećera, a siromašna hranjivom sastojcima, stalno ističu stručnjaci, navodeći da se mora ograničiti njen unos. Previše ove hrane, upozoravaju nas, ...
više
06.07.2023.
Verovatno je svima poznat mit o Ikaru koji uzleti visoko pa mu sunce otopi vosak koji drži krila i on onda padne. Poučna i lepa priča. S druge strane je mit o Minotauru valjda prvi horor. Onaj čuveni ...
više
18.05.2023.
Jedne godine u vestima možemo naći mišljenje lekara da je konzumiranje preko dve šoljice kafe dnevno opasan rizik po zdravlje da bi nas druge savetovali da slobodno pijemo po tri-četiri. Gotovo sezons...
više
28.04.2023.
Da li su kafa i so toliko loši za nas? Da li nam išta koriste navedeni iznosi kalorija na jelovnicima? Stručnjak Tim Spektor nam objašnjava zašto je gotovo sve čemu su nas učili o ishrani pogrešno.
...
više
09.11.2023.
Ako verujete da je doručak najvažniji obrok, onda ste žrtva jednog od brojnih mitova o hrani kojima se zaluđuje savremeno čovečanstvo, kaže profesor Tim Spektor.
Foto: Peter Schiazza
...
više