Laguna - Pitanja i odgovori - Vikas Svarup - Knjige o kojima se priča
Pitanja i odgovori
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 285
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2006.
ISBN: 86-7436-414-4
Prevodilac: Nikola Pajvančić
Rasprodato
POŠALJI
Elektronska knjiga
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
29
4
2
3
0
2
0
1
0
Roman po kome je snimljen MILIONER IZ BLATA, film koji je dobio 8 Oskara 2009.

Dobitnik Exclusive Books 2006 Boeke Prize.

Ram Muhamed Tomas je uhapšen. Zato što je tačno odgovorio na svih dvanaest pitanja u kvizu Ko će osvojiti milijardu? Zato što siroče koje nikada nije pročitalo novine niti išlo u školu ne može znati ime predsednika Amerike, gde se nalaze piramide ili naslove Šekspirovih drama.

Osim ako je varao.

Pošto ga advokat neočekivano izbavlja iz zatvora, Ram gleda snimak svog savršenog televizijskog nastupa i vodi nas na čudesno putovanje kroz svoj život – od dana kada je spasen iz kante za otpadke, preko zaposlenja kod ostarele holivudske zvezde, upoznavanja sa australijskim pukovnikom opsednutim špijunažom, preko karijere preterano maštovitog turističkog vodiča u Tadž Mahalu do zaljubljivanja u mladu prostitutku Nitu. Vođen mudrostima prikupljenim za osamnaest godina svakodnevne borbe za opstanak, Ram pronalazi odgovore ne samo na iz kviza, već i na pitanja o sebi samom i svetu koji ga okružuje.

Istinski topla i humana, radnja Pitanja i odgovora, smeštena u savremenu Indiju, predstavlja izuzetnu mešavinu komičnog i dirljivog. Prikazujući ljudski rod u svoj svojoj bedi i slavi, Vikas Svarup nam daje kaleidoskopsku sliku borbe dobra protiv zla, i onoga što se dešava kada jedan dečak u životu nema drugog izbora – sem da preživi.
04.11.2016.

Pitanja i odgovori

Atina
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga mi je dugo vremena stajala na polici, a kada sam zatvorila zadnje poglavlje ....prosto me je odusevila i kome god sam je preporucila dijelio je moje odusevljenje. Nema veze ako ste gledali film, meni je knjiga uvijek bolja od filma, a u ovom slucaju vjeruj te nimalo mi nije smetalo sto sam vec gledala film. Divna knjiga od meni nepoznatog pisca, potrazicu koje je knjige napisao i obavezno ih procitati.
0 0
30.10.2013.

Pitanja i odgovori

Ana
ocenaocenaocenaocenaocena
Jako lepa knjiga, puna pustolovina i zanimljivih događaja...
0 0
21.05.2012.

Pitanja i odgovori

M.
ocenaocenaocenaocenaocena
knjiga je zanimljiva i puna pustolovine , desavanja! preporucujem za citanje!
1 0
11.02.2012.

Pitanja i odgovori

Visnja
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjigu sam,na svoje zaprepascenje,procitala za dva dana,tacnije "progutala" sam je...od danas postaje moja omiljena..koju bih svima od srca preporucila...Neverovatno putovanje kroz zivot jednog malog decaka..toliko bolan i nepravedan ali on se i dalje bori sa svojim zivotom..prolazi kroz trnje i kamenje...ali uspesno uspeva da se savlada sa bolom i postaje,po meni,heroj!!!Uskoro cu i da pogledam film.
1 0
21.02.2011.

Nisam gledala film

ocenaocenaocenaocenaocena
Mislila sam da mi se neće dopasti...već posle prvog poglavlja se sitiče utisak da je svako poglavlje jedan osvrt na događaje koji dovode do toga da sasvim slučajno zna tačan odgovor...ali ipak mi se dopada...mislim čovek ima sreće u životu kao ja :-)
0 3

Fenomenalno

28.08.2010.
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjigu sam kupio odavno, međutim do ovog leta je nisam pročitao jer sam imao tu nesreću da gledam film koji mi se uopšte nije svideo, pa samim tim nisam ni imao motiv da krenem da čitam knjigu. Pošto mi je ponestalo nepročitanih knjiga, a ova je skupljala prašinu na policu, počeo sam da je čitam. Čim sam počeo, shvatio sam da mi je najveća greška bila što je knjiga bila tu, a ja sam bio prepun predrasuda, pa je nisam čitao. Knjiga me je oduševila. Vrlo zanimljiva, tužno-vesela priča, sa srećnim krajem za junaka, ali ne i za ostatak Indije, jer se stvari izrečene u ovoj knjizi svakodnevno događaju, ali njeni akteri ne završavaju srećno kao i Ram Muhamed. Sve u svemu, PREPORUČUJEM.
0 0

Pitanja i odgovori

15.03.2010.
ocenaocenaocenaocenaocena
Nakon sklapanja korica ovog dela, nosim dve sreće u sebi... Prva je posledica toga što sam zahvaljujući ovoj knjizi, na posredan način proživeo, duboko u sebi, deo života koji je sudbina mnogim ljudima, nažalost ne toliko jakim koliko je Ram, junak ove priče o životu koji je puka realnost, tužna i teška ali utoliko i vrednija poštovanja od lagodnog života. Drugoj sreći je uzrok čovek po imenu Vikas Svarup. Čovek koji je želeo i nadasve umeo, da na ovakav način prikaže život jedne duše u, nama dalekom svetu, kojoj mogu samo da se divim. Ukoliko i Vi imate mesta u sebi da podelite tugu i nesreću, osmeh i raspoloženje, makar i na ovaj način, s nekim ko proživljava ovakvu sudbinu, nemojte zaobići ovo štivo...
0 0

Pitanja i odgovori

16.10.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
Neverovatna knjiga. Topla, a bolna i surova. Fascinantan način prihvatanja životnih nedeća. Slika jednog duboko nepravednog društva u kojem neki, čak nemaju ni šansu. Ali istovremeno stoički optimizam glavnog junaka koji prosto pleni. Nije je dovoljno pročitati potrebno je imati je u svojoj biblioteci.
0 0

Pitanja i odgovori

25.09.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
Ako Vas je svojom dramatikom i sugestivnom atmosferom osvojio britansko-indijski film Milioner iz blata u režiji Denija Bojla, nemojte se zadovoljiti tim, iako vrednim, iskustvom. Ne manji užitak od gledanja ostvarenja koje je Američka akademija za film ove godine nagradila sa 8 Oskara, priuštiće Vam čitanje debitantskog romana Pitanja i odgovori indijskog diplomate Vikasa Svarupa, po čijim motivima je pisan scenario za ovaj visoko vrednovan i veoma gledan film. Dirljivo štivo, objavljeno je u originalu 2005. godine i ubrzo je steklo ogroman broj čitalaca na više od 30 jezika sveta. Zahvaljujući prevodu Nikole Pajvančića i izdavačkoj kući Laguna, i ovdašnji čitaoci već dve godine imaju priliku da uživaju u priči o mladiću iz jednog od hiljadu kartonskih naselja Mumbaja, koji, sticajem okolnosti (koji obično nazivamo srećom), potpuno neočekivano osvaja svotu od milijardu rupija u najpopularnijem televizijskom kvizu. Iznenadjeni njegovim uspehom, želeći da izbegnu isplatu osvojene nagrade, producenti, čvrsto povezani sa korumpiranom vlastima i policijom, optužuju mladog konobara za prevaru. Njegova ispovest o tome kako je, iako bez redovnog školovanja i sa veoma niskom opštom kulturom, uspeo da odgovori na 13 postavljenih pitanja, ispripovedana jedne noći pred advokatom, u stvari je priča o vlastitoj, ali i potresnoj sudbini mnogih epizodnih likova. Kao u kakvoj čudesnoj slagalici, u pozadini mnogo puta ispripovedane povesti o ljudima predodredjenim da budu gubitnici ‡ o poniženima i uvredjenima u ovom nemilosrdnom svetu ‡ pred čitaocem se sklapa velika, živa, gusto podslikana slika savremene Indije sa svim njenim protivurečnostima, jarkim bojama, opojnim mirisima i gorkim ukusom. Rasplet dogadjaja u koji su uvučeni junaci romana Vikasa Svarupa čini da svoja uverenja promene i oni koji s pravom sumnjaju u hepiend. Posle svih nedaća, osim velike zaslužene milosti koji pisac daruje svom junaku u ovoj priči o stradanju i patnji, koja je u isti mah odbrana ljubavi, dobrote, pomirljivosti i ljudske snage, malo šta bi imalo smisla. Stoga, iako je zapadnom, pa čak i ovdašnjem, čitaocu teško i da pojmi kako životom Svarupovog junaka, samo u Indiji živi 800 miliona ljudi, duboka empatija kakvu oseća prema njegovom stradanju potvrdjuje da još uvek i, uprkos svemu, ipak čujemo glasove onih čija je sudbina, skoro bez izuzetka, već rodjenjem izvesna. A njegovo ime Ram Mohamed Tomas, simbolično nas opominje da smo i sami, ma na kojoj strani sveta se rodili, ma kojoj veri pripadali, ipak svi mogli biti ili pomalo jesmo – on.
0 0

Katarina

22.08.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
Neverovatan obrt od bede do bogatstva, pokazan na najdrastičnijem primeru siročeta koje mora da se bori za goli opstanak u jednom, a u drugom momentu mu sudbina namesti kockice da postane milioner...Knjiga zbog koje život počnemo malo lepše da gledamo s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo...
0 0

Pitanja i odgovori

12.06.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
Putem odgovora na pitanja iz kviza saznajemo sve o životu Rama Muhameda Tomasa.To nije bajka, već priča savremenog indijskog Robina Huda, puna životne borbe, nasilja, ljubavi, suza...Ako nas život uči, ovo je najboljhi dokaz da nas mnogo i nauči. Posebno ako smo glavni junak sopstvenog života,a ne samo statista. Knjiga koja se čita bez napora, a ostaje kao večiti trag.
0 0

Pitanja i odgovori

07.05.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
Koliko malo znamo o žiivotu, uslovima i običajima ljudi u jednoj mnogoljudnoj, mnogoverskoj i mnogonacionalnoj Indiji, a toliko mnogo o Bekamu, Karleuši, Madoni, Paris Hilton, Mikiju iz Kupinova, Eri Ojdaniću, Ronaldu i dr. tkz.zvezdama sa TV ekrana, bilborda i raznih časopisa. Predivna knjiga.
0 0

Izuzetna knjiga

07.05.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
knjiga mi se izuzetno dopala preporučujem je svima jaka priča abijent svojstven jednoj neobičnoj zemlji kao sto je Indija i spektakularan i neobičan završetak.Uz ovu knjigu može dobro da se zabavi i puno toga nauči
0 0

PITANJA I ODGOVORI

03.05.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
Super knjiga. Gledala sam i film. Čita se u jednom dahu.Veoma mi se svidela dirljiva priča Rama Muhameda Tomasa koji pobeđuje u kvizu,a dobivene odgovore na pitanja pronalazi u svakodnevnoj borbi za opstanak u proteklih osamnaest godina svog života. Sviđa mi se što pobedom ne pomaže samo sebi, nego i prijateljima koje je stekao i time im pružio malo sreće. Preporučujem svima da pročitaju knjigu.
0 0

Pitanja i odgovori

24.04.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
Fascinantna knjiga! Ujedno prikaz siromaštva u Indiji i jedne veoma jake ljubavi. Neverovatna priča koja se čita u jednom dahu! Preporučujem svima prvo knjigu, a zatim film.
0 0

Ukusi su različiti

19.04.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
Imao sam tu nesreću da prvo pogledam film, mada se knjiga dosta razlikuje, ipak, suština je tu. Ne volim baš happy end-ove.
0 0

.............

18.04.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
Odlična knjiga koja zaslužuje najviše ocene!!!! Obično kažu da je knjiga bolja od filma, a u ovom slučaju u potpunosti opravdava takvu izjavu. Svako podglavlje je puno uzbuđenja i garantujem da će vas držati od početka do kraja. Ja sam gledao film, dobro je urađen, ali knjiga je MNOGO bolja!!!! Šta da kažem a da ne otkrivam sadržaj knjige sem da je pročitate i uživate.
0 0

Pitanja i odgovori

13.04.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjigu sam dobila prošle godine. Pročitala je u dahu, toliko se oduševila, da sam je preporučivala dalje. Kada sam čula da je snimljen film, navijala sam iz sve snage da pobedi. Gledala sam i film, ali preporučujem da se knjiga obavezno, obavezno pročita.
0 0

PITANJA I ODGOVORI

04.04.2009.
ocenaocenaocenaocena
Pročitala sam knjigu, film nisam odgledala. Ovo je jedna priča koja i nije baš nesvakidašnja, dešava se. Ne znam možda ću imati drugačiji utisak ako odgledam film!?  Večita borba između dobra i zla.............
0 0

Knjiga ili film

28.03.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
Pitanja i odgovore sam pročitao pre nekoliko godina i stvarno mi se svidela, međutim film me je iskreno razočarao, suština knjige nije samo u teškoj situaciji u kojoj se lik nalazi.
0 0

PITANJA I ODGOVORI

26.03.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
Divna knjiga. Dokaz da neke stvari u životu, za koje mislimo da se podrazumevaju, u stvari su Božji dar i kao takve ih moramo poštovati. Znači toplina doma, porodica, mir, to se ne podrazumeva već je dar. Delo sa mnoštvom mudrih dubokih rečenica. Šta reći nego KUPITE JE
0 0

Pitanja i odgovori

23.03.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
Fenomenalno!!! Preporučujem prvo knjigu a onda i film!! Ja sam to uradila obrnutim redom i ipak sam pod jakim utiskom!! Potresno, nema šta....
0 0

Pitanja i odgovori

20.03.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga i film - dva potpuno različita prikaza ali sa istom suštinom. Slikovito, potresno, zanimljivo, preporučujem i jedno i drugo, jer sam i knjigu pročitala i film pogledala u jednom dahu! Odavno mi neko štivo nije tako dugo održalo pažnju i nateralo na razmišljanje.... Zaista interesantno!!!
0 0

Pitanja i odgovori

19.03.2009.
ocenaocenaocenaocena
Treba pročitati knjigu. Jaka je, vrlo slikovita i životna, što je najinteresantnije. Ali, treba i film pogledati - veoma se razlikuje od knjige.
0 0

PITANJA I ODGOVORI

18.03.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
KNJIGA JE FENOMENALNA. NE SMETE JE PROPUSTITI
0 0

Pitanja i odgovori

01.03.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
Prvo sam pogledala film, oduševila se naravno. Sutradan sam otrčala do Lagune po knjigu, koju sam u dahu pročitala. Veoma se razlikuje od filma. Glasam za knjigu! Ne propustite je nikako!
0 0

Ne dozvolite sebi da je ne pročitate!!!

25.02.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjigu sam kupila drugarici kao poklon, ali nešto me je prosto teralo da zavirim na prve dve, tri stranice... To je bilo dovoljno da knjigu ne ispustim iz ruku! Zaista se čita u jednom dahu! Izvanredno napisano, zanimljivo i nikog ne ostavlja ravnodušnim. Rem Muhamed osvaja čitaoca od samog početka svojom pronicljivočću. Moram reći da sam imala prilike i film da pogledam (koji je dobio 8 oskara), ali doživljaj uz knjigu je neuporedivo bolji.
0 0

Mudri Ram Mohamed Tomasom

08.02.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
Prelepa i neobična knjiga o siromašnom i neobrazovanom indijskom dečaku koji je u "Milioneru" odgovarao ne na pitanja opšteg znanja već na ona koje mu je postavljao sam život.
0 0

pitanja i odgovori

28.02.2008.
ocenaocenaocenaocenaocena
Neverovatno koliko je lako identifikovati se sa Ram Mohamed Tomasom...Samim tim što je njegov prvi dom bio krajnje originalan - manastirska kanta za skupljanje stare odeće, zacrtan mu je i ništa manje originalan životni put... Čitajući ,,Pitanja i odgovore'', ni ne osećate koliko ste se brzo poistovetili sa glavnim likom....Njegov uspeh postaje i vaš, kada je u nevolji očajavate zajedno sa njim....Na momente Tom Sojerovski, ovaj roman zrači idejom da u životu samo treba imati hrabrosti, ne predavati se, već uvek ići dalje...A sreća pomaže hrabrima. Kada sam završila sa čitanjem, još me je satima držala plima pozitivne energije....Neverovatna je. Prosto vas tera da se dobro osećate... UPOZORENJE: Ko ne pročita Svarupova ,,Pitanja i odgovore'' mnogo gubi. Baš MNOGO.
0 0

Majstorski izvedeno!

18.02.2008.
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjigu sam pročitao pre par meseci, a pozitivni utisak je još prisutan. Sve preporuke za one koji žele da upoznaju neverovatan svet Indije: od običaja, preko muzike i filma, do ukusa i mirisa. Sve je tu, spakovano u ovoj knjizi. Zaista je neverovatno da je moguce upoznati jednu zemlju kroz pitanja i odgovore na jednom kvizu. Svaka čast piscu. Uživaćete!
0 0

Pitanja i odgovori

14.11.2007.
ocenaocenaocenaocenaocena
Milioner na indijski način!! Fenomenalna knjiga! Svako poglavlje knjige otkriva kako je glavni junak tačno odgovorio na postavljena pitanju u kvizu! Preporučujem!
0 0

Intervju - Vikas Svarup: Indijski pisci su pobjegli od tradicionalnog kalupa pisanja

24.04.2014.
Autor proslavljenog romana "Pitanja i odgovori", po kome je snimljen film „Milioner iz blata“, ovjenčan brojnim Oskarima, napisao je uzbudljivu modernu bajku. "Slučajna učenica", roman indijsko...
više
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.