Laguna - Devičanski plavo - Trejsi Ševalije - Knjige o kojima se priča
Devičanski plavo
Format: 13x20 cm
Broj strana: 296
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2004.
ISBN: 86-7436-141-2
Prevodilac: Nenad Dropulić
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
23
4
1
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Drama

/

Ljubavni

„Ovaj roman je tako veliko ostvarenje ozbiljnog pisca, da osećate kako zaslužuje nagradu.“ Independent

Očaravajuća priča o dve žene, rođene u različitim razdobljima, i o porodičnom nasleđu koje ih vezuje.

Ela Tarner daje sve od sebe da se uklopi u malu, čvrsto povezanu zajednicu francuske varošice u koju se doselila. Čak ponovo uzima prezime Turnije i obnavlja gimnazijsko znanje francuskog. Izbegavana i usamljena, oseća potrebu da istraži svoje pretke iz porodice Turnije, a ishod istraživanja je neočekivano bolan.

Izabel di Mulen, zbog njene crvene kose prozvanu La Rus, u selu izbegavaju i muče jer sumnjaju da je veštica i gnevni su zbog njene posvećenosti Devici Mariji. Kad zatrudni, biva primorana da se uda u nadmenu porodicu Turnije. Mučitelj joj postaje muž, i čeka je zapanjujuća sudbina – što Ela Tarner otkriva četiri veka kasnije.

„Prvi roman Trejsi Ševalije je veličanstven. Izvrsno.“ Time Out

Od autorke romana Devojka s bisernom minđušom i Pali anđeli.

Komentari čitalaca

Divna, ali istovremeno šokirajuca i potresna priča koja vas ne može ostaviti ravnodušnim. Sujeverje, primitivizam i neznanje kao velike ljudske tragedije. Par nevinih dečijih očiju koje vas posmatraju iz vatre. Ljudske sudbine, srećne i tužne. Ljubav u svim njenim oblicima. Sve to možete da doživite zahvaljujući rečitosti i umeću Trejsi Ševalije da oživi slike i dočara atmosferu. Knjiga koja se čita u jednom dahu i koja, kada se jednom pročita, zauvek ostavlja trag u vama.

pošiljalac mimica
08.11.2016.

Devičanski plavo

AleksandraH
ocenaocenaocenaocenaocena
Majstorski napisan roman o dvije porodičnom tajnom povezane žene iz iste porodice u dva vremenska razdoblja. Jedna je Isabelle, La Rousse - riđokosa, koju u Kalvinovoj Francuskoj XVI stoljeća smatraju vješticom i koja zbog toga trpi strašne nepravde. Priča o ovoj hrabroj i za ono vrijeme naprednoj ženi me je duboko dirnula i mogu reći da je glavnim razlogom što sam ovaj roman pročitala u jednom dahu, samo za dan. Druga priča je iz sadašnjosti, o Elle koja, nakon što je odrasla u Americi, dolazi u Francusku i istražuje porijeklo svoje porodice. Svakom novom kockicom kojom se slaže priča o porodici Tournier ona postaje svjesnija demona koji je proganjaju i pronalazi njihove uzroke daleko u prošlosti. Otkrivanje tajne se sa napetošću iščekuje, a Tracy Chevalier tako vješto isprepliće dvije priče da se roman lako čita i pored njegove dijelom vrlo potresne i sumorne teme. Ovo je moj prvi susret sa ovom autoricom koju sam do sada zaobilazila, ali sigurno neće biti i zadnji.
0 0
23.08.2016.

Devičanski plavo

Ana A.
ocenaocenaocenaocenaocena
Predivna priča! Pravi melem za žensku dušu! Knjiga opisuje živote dve snažne i smele žene, koje osim istih porodičnih korena povezuje neobično platno nebo plave boje čiji je uticaj na oko neopisiv. Jedna od junakinja čuva deo tog plavog platna verujući da joj menja sudbinu na bolje, dok druga junakinja romana o toj plavoj boji, gotovo svake noći, sanja. Divno napisana priča čiji pisac, isprepletajući sadašnjost i prošlost, povezuje sudbine dve žene, jednom devičanski plavom bojom. Moje preporuke...:)
1 0
07.11.2015.

Devičanski plavo

Andrijana Jovanović
ocenaocenaocenaocenaocena
Prvo i najvažnije: način na koji je knjiga napisana je savršen. Autorka vas uvlači u priču već od prve strane. Knjiga je napisana detaljno - ali, ne toliko detaljno da bi vas bespotrebno opteretila činjenicama. Mnogo ljubavi - nijedna patetična, to je ono što izdvaja ovaj roman iz mora drugih ljubavnih. Ovo delo vas transportuje u potpuno drugo vreme i mesto, imaćete utisak da ste zaista u Francuskoj, i da proživljavate nevolje Ele i Izabel, osetićete svu težinu nepravde njima nanetu, i do poslednje stranice se prožima ta neizvesnost njihove sudbine - dakle postoji i faktor uzbuđenja! Očaravajuća priča, sve preporuke za ovaj roman!
0 0
09.10.2014.

Devičanski plavo

Aleksandra
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovo je jedna od tri knjige koje su me duboko potresle dok sam ih citala. I ujedno jedna od onih koje ne bih ponovo citala, dovoljan je utisak ostavila od tog prvog puta. Koliko sam zelela da je zavrsim plasila sam se kraja jer je prica toliko stvarna I tuzna, dramaticna I poucna. Nikako ne citati kada je raspolozenje sivo.
0 0
13.05.2013.

Devičanski plavo

gardenia
ocenaocenaocenaocena
Knjiga je zaista veoma uzbudljiva,potresna i veoma su interesantno,paralelno opisani događaji u dva prilično udaljena veka. Zbog dosta navedenih natprirodnih pojava u knjizi,roman mi više deluje kao bajka.
0 0

Devičanski plavo

29.08.2012.
Danijela
ocenaocenaocenaocenaocena
Jednostavno fantasticno! Ostavlja bez daha!
0 0

Devičanski plavo

23.07.2012.
Dijana Mrđa
ocenaocenaocenaocenaocena
Divna, divna knjiga...
0 0

Devičanski plavo

02.12.2011.
Jelena Trajkovic
ocenaocenaocenaocenaocena
Ja ne plačem. A plakala sam.
0 0

Devičanski plavo

11.11.2011.
Tina
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovo je za sada moja omiljena knjiga od Trejsi. Nalazi se na polici i pročitala sam je dva puta (ne sumnjam da će biti još koji) Izuzetna priča, napisana stilom Trejsi ševalije je dobitna kombinacija.
0 0

Devicanski plavo

21.04.2011.
ocenaocenaocenaocenaocena
Predivna prica,satkana od najfinijih niti koje magicno povezuju ljubav,korene,snove,ono najdublje i najranjivije u svima nama.Granica izmedju onoga sto zelimo i onoga sto smemo postaje sve tanja sa svakom sledecom stranicom,i na kraju nas Treji dovodi do tacke na koju je i zelela da stignemo.Do tacke gde u ogledalu zivota vidimo svoju sopstvenu srecu.A onda ucinimo sve da bi smo je nasli,jer vredi.Bas kao i ova knjiga.
0 0

Devicanski plavo

10.01.2011.
ocenaocenaocenaocenaocena
Originalno i fascinantno! Jedna od mojih omiljenih knjiga koju svako treba procitati i cuvati u svojoj biblioteci!
0 0

Devicanski plavo

02.12.2010.
ocenaocenaocenaocenaocena
Devicanski plavo je knjiga koju sam sa setom spustila kada sam zavrsila njeno citanje. Tako lepo nadahnuce se retko prepoznaje u romanima. Knjiga me je ispunila potpuno! Bez velikih oscilacija i burnih momenata prica staje i uspeva vrhunski da kulminira na relativno malom broju strana. Smartam da bez ikakvog izuzetka ova treba da se nadje u rukama svih ljubitelja knjige!
0 0

Devicanski plavo

15.07.2010.
ocenaocenaocenaocenaocena
Fenomenalna prica, prelepo napisana, prilicno potresna. Ova knjiga mi se najvise svidja od svih Trejsinih koje sam procitala.
0 0

Trejsi Ševalije Devičanski plavo

25.05.2010.
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovu knjigu procitala sam pre 5 godina. Mislim da ni jedna knjiga ne može čitaoca ostaviti ravnodušnim, ali ovakva se ne zaboravlja. Priča o dve žene, priča o pronalaženju sebe i prave ljubavi i priča o jednom davnom vremenu kada je sve bilo komplikovanije nego što možemo i zamisliti. Iako je priča potresna, ostaviće jak i pozitivan utisak.
0 0

Devičanski plavo

11.03.2010.
ocenaocenaocenaocenaocena
U potrazi za korenima pronađete i ljubav koja vam otvara nove vidike .Pored snažnih emocija budi i želju da upoznate neku drugu Francusku i neki drugi okvir ljudske sudbine. Neobicno, jako potresno i u isto vreme sjajno. Pročitajte svakako
0 0

Knjiga za čistu peticu

07.03.2010.
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga koja se ne ostavlja tako lako... Zanimljiva i potresna.
0 0

Devičanski plavo

09.04.2009.
ocenaocenaocenaocenaocena
Super knjiga, žao mi je što je nisam ranije pročitala. Jako potresno!
0 0

Devičanski plavo

13.08.2008.
ocenaocenaocenaocenaocena
Odlična knjiga, zaista jako dugo sam bila pod utiskom... Sadržaj se ne zaboravlja tako lako, priča koja ostavlja bez daha, mnoštvo nepredvidivuh situacija, stvarno izuzetno kvalitetno štivo!
0 0

najbolja knjiga koju sam ikada procitala!

30.07.2008.
ocenaocenaocenaocenaocena
Davno sam pročitala ovu knjigu, ali se sećam svega kao da je bilo juče... Fenomenalno delo... Dugo sam posle čitanja zamišljala o surovosti ljudi, o tome kako ne vidimo tuđu patnju i o tome kako je majčina patnja teška... Suze su mi lile zbog zločina koji je počinio jedan roditelj svome detetu... Knjigu sam pročitala u jednom dahu... Znate ono: ajde još ovo poglavlje, pa samo još ovo... I tako do jutarnjih sati... Meni je ovo omiljena knjiga... p.s.dala sam je mami da pročita...ona inače ne čita mnogo jer ima posla, ali ovu knjigu je pročitala za 2 dana... pa sada sami odlučite da li ćete je čitati ili ne...
0 0

Devičanski plavo

25.05.2008.
ocenaocenaocenaocenaocena
Još jedno remek-delo Trejsi Ševalije. Dok sam čitala roman imala sam osećaj da se poistvećujem sa likovima. I definitivno, ovde je linija između prošlosti i sadašnjosti tanka. Mešanje čitaočevih emocija je baš ono što nam Trejsi uvek priređuje u svojim romanima. 100% knjiga koja će ostaviti veći utisak od Devojke sa bisernom minđušom.
0 0

Devičanski plavo

29.04.2008.
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovo je jedna od najboljih knjiga koje sam pročitala. Non-stop drži pažnju i ima smisla što je danas retkost u savremenoj knjiženosti. Odličan kraj što mi je vrlo bitno. Ako kopate po prošlosti, otkrićete mnoge tajne, a to je Trejsi dokazala ovim romanom ...
0 0

Devičanski plavo

30.01.2008.
ocenaocenaocenaocenaocena
Nema reči koje bi mogle opisati ovu knjigu!! Ubedljivo najbolji roman Trejsi Ševalije! Ovde nas ona, kao i obično vodi na jedno izuzetno zanimljio putovanje u prošlost. Prošlost tako verno opisanu i dočaranu da skoro možemo da osetimo njene mirise i jasno vidimo njene boje, čini nam se da bismo sopstvenim prstima mogli dodirnuti plavo! Ali, ovde je nit između prošlosti i sadašnjosti toliko tanka, paučinasta, kao da ne postoji! Dok se prošlost i sadašnjost prepliću, a likovi otkrivaju sebe, svoje nade, želje i neke skrivene, unutrašnje snage koje ih pokreću, događaji se nižu obavijeni velom misterije budeći razne emocije u nama!
0 0

komentar knjige Devičanski plavo

29.09.2007.
ocenaocenaocenaocenaocena
OD SVIH KNJIGA KOJE SAM PROČITALA IZVANREDNOG PISCA TREJSI ŠEVALIJE OVA JE MENI NAJUPEČATLJIVIJA. ODLIČNA PRIČA, VRLO DOBAR ZAPLET, STIL VEĆ PREPOZNATLJIV...OCENA JE VIŠE NEGO ODLIČAN (5). PROČITALA SAM I OSTALE KNJIGE ISTOG PISCA, ALI IPAK MI JE OVA NA PRVOM MESTU. 
0 0

Nezaboravna knjiga!

15.09.2007.
ocenaocenaocenaocenaocena
Oduševljenje je mala reč za ovu knjigu. Takav doživljaj nisam očekivala kada sam započela ovaj roman. Doživela sam smenu različitih emocija kako je čitanje odmicalo. Zaista, zaista dobra knjiga.
0 0

Intervju sa Trejsi Ševalije povodom objavljivanja njenog novog romana „Poslednji begunac“

12.03.2013.
Novi roman Trejsi Ševalije „Poslednji begunac“ biće u prodaji od 22. marta, u svim Laguninim klubovima čitalaca i knjižarama Delfi kao i na sajtovima www.laguna.rs i www.delfi.rs. Trejs...
više
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.