Laguna - Levantski đerdan - Amin Maluf - Knjige o kojima se priča
Levantski đerdan
Format: 13x20 cm
Broj strana: 220
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2004.
ISBN: 86-7436-211-7
Prevodilac: Vesna Cakeljić
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
4
4
1
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Istorijski

Levantski đerdan je nekadašnje ime niske trgovačkih gradova kojima su prolazili putnici iz Evrope na putu za Istok. Od Carigrada do Aleksandrije, preko Smirne, Adane ili Bejruta, ovi gradovi su dugo bili mesta mešanja gde su se susretali jezici, običaji i verovanja. Nestalni svetovi koje je Istorija polagano oblikovala, pre no što će ih razoriti. Uništavajući usput i bezbrojne živote.

Junak ovog romana, Osijan, jedan je od tih ljudi preokrenute sudbine. Od agonije Otomanskog carstva do dva svetska rata i do tragedija koje, još i danas, razdiru Bliski Istok, njegov život neće imati veću težinu od slamke u oluji. On se strpljivo seća, pripoveda o svom prinčevskom detinjstvu, o svojoj ludoj baki koja beše kći sultana, o svom buntovnom ocu, o svom posrnulom bratu, o boravku u Francuskoj za vreme Okupacije, o susretu sa svojom voljenom begunicom Klarom, o njihovim trenucima ljubavnog zanosa, heroizma i sna; a zatim o svom silasku u pakao.

Lišen budućnosti, dostojanstva, sitnih ljudskih radosti, preostaje mu jedino da čeka. Jednu onemogućenu ljubav. Mirnu, ali snažnu ljubav. Možda, na kraju krajeva, snažniju od Istorije.

Imao sam priliku da slušam, pre nekoliko dana, u Parizu, jednu raspravu na radiju između nekog Jevrejina i nekog Arapina, i priznajem da sam bio šokiran. I sama ideja suočenja dve osobe koje govore svaka u ime svoga plemena, koje se takmiče u zlonamernosti i neosnovanoj umešnosti, izaziva u meni odvratnost i zaprepaštenje. Smatram da su ti dueli prostački, varvarski, neukusni, i dodao bih, zato što je u tome cela razlika: neotmeni. Moralna otmenost, izvinite što ću se usput još jedanput preuznositi, da, moralna otmenost, to smo bili Klara i ja, Klara koja se trudila da razume čak i najgora zastranjivanja Arapa, i da se pokaže nepopustljiva prema Jevrejima, i ja, nepopustljiv prema Arapima, uvek imajući na umu daleke i bliske progone kako bih progledao kroz prste Jevrejima zbog njihovog nasilja.
14.10.2011.

Levantski đerdan

ocenaocenaocenaocenaocena
Jel neko zna gde se nalazi kej sata u parizu?
0 0
24.11.2010.

Amin Maluf /Levantski djerdan

ocenaocenaocenaocenaocena
Maluf je jedan od mojih omiljenih pisaca koga visoko cenim i postujem. Njegovi romani su istkani istorijskim momentima koji se preplicu i stvaraju predivan kolorit piscevog pera. Ima jacih romana od ovoga,ali ona nit sto gane u srce je upravo ovaj roman. Ne secam se da sam zaplakala tako iskreno citajuci neko stivo,kao sto je to sa ovim romanom. Navijam za Malufa u svakom pogledu i radujem se svakoj sledecoj njegovoj knjizi.
0 0
21.11.2009.

Levantski đerdan

ocenaocenaocenaocenaocena
Moram priznati, ovo je prvi Malufov roman koji sam čitao i oduševio me je. Ono što privlači je jednostavnost načina pripovijedanja, u kojem su izrečene tolike životne istine, jednostavni roman koji govori o životu, kako one stvari koje ne priznajemo mogu postati ono što nas obilježava, ali i o ljubavi, koja je stavljena u sami centar priče, kao ono što nas vuče naprijed, kada nas život baca nazad. Orijentalna sredina daje djelu neku dozu mističnosti, a svaka, i ona najjednostavnija rečenica, ima svoju dubinu i težinu, što me podsjeća na Andrića i Selimovića. Prekrasan, "lagani" roman o velikim životnim pitanjima. Fantastično
0 0
21.11.2009.

Levantski đerdan

ocenaocenaocenaocenaocena
Svakako jedna od najljepših knjiga, koju je napisao savremeni pisac. U doba kada je svaki čitalac koju traži bilo kakvu kvalitetu, razapet između sladunjave, trivijalne literature ili izuzetno mračnih i gnusnih opisa života, pojavljuje se Amin Maluf sa svojom jasnoćom i jednostavnošću izraza, ali i dubinom svojega pripovijedanja. Ovo je prvi Malufov roman koji sam pročitao i oduševio me upravo iz gore navedenih razloga. Ima u njemu nekih Selimovićevih elemenata, te jednostavnosti rečenice, koja u sebi krije mistučnu dubinu. Ova knjiga govori o ljepoti života, kako i one stvari koje nismo željeli postaju upravo ono po čemu nas prepoznaju, ali i o ljubavi koja je postavljena u sami centar ovoga djela, Jednostavno, očaravajuće...
0 0
30.01.2009.

Levantski đerdan

ocenaocenaocenaocena
Knjiga je veoma lepo skrojena, glavna tema je ljubav u porodici, a glavno pitanje je - kako očuvati porodicu usled ratnog razaranja, haosa i smrti. Pisac pokazuje besprekoran stil pisanja i neverovatan dar za opisivivanje istorije jedne porodice .. Razlog zbog koga dajem četvorku ovoj knjizi je to sto prva trecina romana nije baš dorasla kvalitetu ostatka priče, bilo je dosadnih delova, a ono što, pre svega, zameram piscu je to što se nije potrudio da nam podrobnije opise istorijsku osnovu. Pisac kao da vec polazi od činjenice da smo dobro upoznati sa dešavanjima tog perioda, i malo je teže uneti se u priču ako ste neupućeni. Međutim, nakon toga knjiga postaje sve ono što roman treba da bude, i drži vas do samog kraja.. Da sam u mogućnosti, svakako bih dala ovoj knjizi 4 i po zvezdice.Željno isčekujem da pročitam ostale naslove ovog pisca..
0 0
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.