Laguna - Bukmarker - 9 saveta kako da napravite savršen kutak za čitanje + preporuke - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

9 saveta kako da napravite savršen kutak za čitanje + preporuke

Da li ste oduvek maštali o ušuškanom kutku u kom možete da nestanete među omiljenim stranicama knjiga, bilo da se radi o živopisnim porodičnim dramama, srceparajućim ljubićima ili uzbudljivoj epskoj fantastici? Mi verujemo da kutak za čitanje po meri čitalaca pridodaje posebnu čaroliju iskustvu čitanja. Ukoliko transformišete običan prostor svog doma u utočište koje vam pruža udobnost i pospešuje maštu – to je prava stvar! Bilo da ste iskusni knjiški moljac ili vam je potrebno posebno mesto za specijalne čitalačke trenutke u vidu predaha, ovi saveti će vam pomoći da stvorite savršen kutak za čitanje koji odiše toplinom, šarmom i vašim pečatom. Zato zgrabite šolju (ili na ovim vrućinama čašu punu leda) svog omiljenog napitka, udobno se smestite, pa da uronimo u problematiku dekorisanja vašeg čitalačkog utočišta.

Foto: Freepik

Savršen kutak za čitanje

Dekorisanje kutka za čitanje je više od pukog ukrašavanja prostora – ono podrazumeva stvaranje iskustva tokom kojeg ćete se osećati udobno i inspirisano. Evo nekoliko saveta kako da svoj čitalački kutak učinite udobnijim i „knjiškijim“.

1. Ambijentalna rasveta

Osvetljenje u prostoru može da utiče na raspoloženje, pa ni vaš čitalački kutak ne bi trebalo da bude izuzetak. Opredelite se za toplo, blago svetlo kako bi atmosfera bila opuštajuća. Sitne lampe ili stona lampa sa sijalicama koje emituju blagu, žutu svetlost mogu učiniti čuda u vašem izabranom prostoru. Za posebnu draž u vašem prostoru pobrinuće se vatra iz kamina, ukoliko ga imate (srećnici jedni!).

      

2. Udoban nameštaj

Vaš kutak mora biti mesto gde možete provesti sate i sate koncentrisani na stranice štiva. Izaberite udobnu fotelju ili lazy bag. Uz dodatke u vidu jastuka i mekane ćebadi, prostor će dodatno dobiti na mekoći i ušuškanosti. (Napomena: možda ipak da ih ostavite u ormaru dok ne dođe jesen ili zima?)

      

3. Knjiške dekoracije

Upotpunite svoj prostor predmetima koji oslikavaju vašu ljubav prema knjigama. Izložite svoje književno blago na policama ili naslažite omiljene predmete po stočićima ili podu. Svoj kutak dodatno ukrasite umetničkim radovima koji prikazuju scene iz vaših omiljenih knjiga ili od njih vuku inspiraciju. Dodajte poneku sveću, vazicu sa svežim ili suvim cvećem ili možda čak i neku Funko Pop! figuricu! Odštampajte svoj omiljeni citat iz neke knjige, uramite ga i izložite u svom novom omiljenom prostoru!

      

4. Mirisi kao bonus

Mirisi igraju važnu ulogu u stvaranju posebne atomsfere unutar prostora. Zapalite svoju omiljenu mirišljavu sveću ili štapiće, dodajte vazu sa sezonskim divljim cvećem ili korpu sa omiljenim voćem, ili samo prosto ostavite da se prostor ispuni mirisom knjiga iz vaše biblioteke.

      

5. Savršen napitak

Šoljica čaja ili kafe nezaobilazni je saputnik skoro svakog čitalačkog iskustva. Stoga se postarajte da vaš novi kutak dobije i stočić na koji ćete moći da odložite svoj omiljeni napitak. Miris, ukus i aroma kafe ili čaja (ali i bilo kog god drugog napitka u kom najviše uživate) dodatno opuštaju i daju posebnu notu onome što čitate.

      

6. Lični pečat

Kutak dodatno ukrasite predmetima koji odražavaju vašu ličnost. Mekano ćebence, omiljeni bukmarker ili saksija sa cvećem ostaviće poseban pečat u vašem novom prostoru. Mogu to biti i stari držač za knjige koji ste pronašli na buvljaku, neobična šolja koju ste dobili na poklon od voljenih ili suvenir sa nezaboravnog putovanja – sve to će oplemeniti kutak za čitanje i doprineti ambijentu.

      

7. Police i još polica

Svoj kutak ulepšajte tako da vas istovremeno ispunjava i zadovoljava, ali i da ispunjava praktične potrebe. Sa jednostavnim policama od poda do plafona nikad nema greške, bilo da ćete ih sami sastaviti ili nabaviti gotove. Izbor polica za odlaganje knjiga nikada nije bio veći, zato pustite mašti na volju i dopustite da vaš stil dođe do izražaja. Kada police budu gotove, vreme je da se pozabavite izlaganjem svojih knjiga na njima, što će imati najveći uticaj na estetiku vašeg kutka: možete ih organizovati po boji, žanru, izdavaču, azbučnom redu, ili biti kreativniji (otkrijte ovde šta vaše police za knjige govore o vama).

      

8. Kontrola buke

Ukoliko živite u epicentru dešavanja svog mesta, pa vam povremeno smeta spoljna buka – postoji rešenje i za to! Deblje zavese, tepisi i jastuci će u vašem prostoru prigušiti buku, tako da će vaš kutak biti spokojnije mesto na kom ćete lakše moći da se opustite uz knjigu. Ako svoj prostor dodatno oplemenite i nekim uređajem za puštanje muzike (na primer, blutut zvučnikom ili slušalicama za one modernije, gramofonom za nostalgičare), omiljeni zvuci će dodatno zakamuflirati one spoljne.

      

9. Pinkle i džidžabidže

Porazmislite šta bi dodatno ulepašlo vaše iskustvo tokom čitanja. Da li je to stočić gde ćete moći da odložite svoju knjigu ili spustite šolju toplog čaja, tabure da ispružite noge i za dodatnu udobnost, a možda i lep notes u kom ćete beležiti svoje čitalačko iskustvo – samo pustite mašti na volju!

      

I za kraj

Nema ničeg lepšeg nego ugađati sebi i svojim potrebama, tako da kreiranje svog kutka u kom ćete se opusititi i prepustiti omiljenom štivu prosto je imperativ za svakog knjigoljupca. Upalite sveće, zgotovite omiljeni napitak, uzmite knjigu koju jedva čekate da pročitate i prepustite se uživanciji.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
9 saveta kako da napravite savršen kutak za čitanje preporuke laguna knjige 9 saveta kako da napravite savršen kutak za čitanje + preporuke
24.07.2024.
Da li ste oduvek maštali o ušuškanom kutku u kom možete da nestanete među omiljenim stranicama knjiga, bilo da se radi o živopisnim porodičnim dramama, srceparajućim ljubićima ili uzbudljivoj epskoj f...
više
 sani 5 taija macumota u prodaji od 25 jula laguna knjige „Sani 5“ Taija Macumota u prodaji od 25. jula
24.07.2024.
Književno delo svetskog značaja – manga serijal „Sani“ Taija Macumota – u petom tankobonu pomaže nam da zavirimo u sedamdesete godine prošlog veka, koje autor realistično prikazuje uvodeći u pozadinu ...
više
fric i dobrila ćute zašto narator je konačno progovorio srđana valjarevića u prodaji od 25 jula laguna knjige Fric i Dobrila ćute. Zašto? „Narator je konačno progovorio“ Srđana Valjarevića u prodaji od 25. jula
24.07.2024.
Nakon „Broda koji je zaplovio kroz maglu“, Srđan Valjarević, kultni autor kojeg vole sve generacije, napisao je „Naratora koji je konačno progovorio“, nove priče o tročlanoj beogradskoj porodici i nji...
više
novo dopunjeno izdanje muškarca u izvesnim godinama vanje bulića u prodaji od 24 jula laguna knjige Novo dopunjeno izdanje „Muškarca u izvesnim godinama“ Vanje Bulića u prodaji od 24. jula
24.07.2024.
Knjiga koja se rado čita, citira i poklanja – „Muškarac u izvesnim godinama“ Vanje Bulića – osvežena je i obogaćena novim pričama. Zašto muškarci u izvesnim godinama obavezno nakvase sportsku majic...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.