Laguna - Grad i psi - Mario Vargas Ljosa - Knjige o kojima se priča
Grad i psi
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 440
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
14. septembar 2011
ISBN: 978-86-521-0792-6
Rasprodato
POŠALJI
Elektronska knjiga
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
6
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Nagrađene knjige

/

Drama

/

E-knjige

Nobelova nagrada za književnost 2010. godine.

– Za početak, otpevajte sto puta „ja sam ker“, u ritmu meksičkog korida.
Nije mogao. Bio je zabezeknut, iskolačio je oči. Peklo ga je u grlu. Noga je lagano pritisnula njegov stomak.
– Neće – reče glas. – Ker neće da peva.
I tada su se na svim licima otvorila usta i pljunula na njega, ne jednom, nego hiljadu puta, sve dok nije bio prinuđen da zažmuri. Kad je baražna vatra prestala, isti nepoznati glas koji mu je svrdlao u glavi poput bušilice, ponovi:
– Otpevajte sto puta „ja sam ker“, u ritmu meksičkog korida.
Ovog puta je poslušao.
– Dosta – začu se opet glas. – Sad u ritmu bolera.
Posle je bilo na muziku mamba i kreolskog valcera. Onda su mu naredili:
– Ustanite.
Ustao je i prešao rukom preko lica. Obrisao ju je o zadnjicu. Glas upita:
– Da li vam je neko rekao da obrišete facu?


Najžešća knjiga Marija Vargasa Ljose.

Radnja romana Grad i psi, kojim je Vargas Ljosa zadobio međunarodno priznanje, odvija se u vojnoj gimnaziji s internatom gde su pitomci podvrgnuti strogoj vojničkoj disciplini, i gde vladaju nepisana pravila i zakon jačega. Mladi ljudi primorani su da nauče da se uklope u takvu sredinu i žive otuđujućim načinom života, koji im ne dozvoljava da se razvijaju kao ličnosti, i gde su neprekidno potčinjeni i poniženi.

Zajedno s brutalnošću svojstvenoj vojničkom životu, na stranicama ovog izvanrednog romana sve kipti od silovitosti i strasti mladosti koja zatim prerastaa u bes, u gnev i zaslepljenost potpuno uništavajući osećajnost ovih mladih ljudi. Ovaj roman nije samo žučna kritika uperena protiv surovog ponašanja u grupi pitomaca Vojne gimnazije Leonsio Prado nego i direktan napad na pogrešne predstave o muškosti, o tome čemu ona služi, kao i o posledicama loše shvaćenog vojničkog obrazovanja.
08.03.2019.

Grad i psi

Marko
ocenaocenaocenaocenaocena
Sjajna knjiga o drugarstvu i izdaju u vojnoj gimnaziji.
0 0
16.04.2018.

Grad i psi

Adis T
ocenaocenaocenaocenaocena
Interesantan roman, brzo se čita. Jedan od booljih Ljosinih. Obavezno pročitajte, jer vrijedi. Sve pohvale.
0 0
21.11.2013.

Grad i psi

Mir Janna
ocenaocenaocenaocenaocena
Šokantno,brutalno,sirovo i nikako na zadnjem mestu,FANTASTIČNO NAPISANO.Debitantski roman pun besa i beznađa.Oštro kritikujući društvo,Ljosa,nemilosrdno, bez zadrške ukazuje na problem pogrešnog tumačenja muškosti peruanskih sinova,i možda bolje od bilo kakve psihološke analize,s oštrim zapažanjem govori o surovosti vojničkog obrazovanja.Ne birajući način i sredstva,junaci ovog dela prkoseći svim društvenim i moralnim vrednostima i normama pokušavaju da prežive,svako na svoj način,okrutnost kolega i strogost starešina.Kroz nezaboravne likove pitomaca Rikarda,Alberta,Jaguara...Ljosa govori o njihovim strahovima,snovima,porodicama,ljubavima...ali i unutrašnjoj drami i krivici kada se jedan mladi život tragično okonča.Ovo je priča koja se i danas odvija,negde,u nekoj školi,svakog dana,gde se zbog ugleda sve zataškava.Nemoguće je mrzeti ovu knjigu,ovog fantastičnog pisca i kritičara,koji promišljeno provocira i pored njene žestine i okrutnosti.Ljosa s razlogom nosi epitet žive legende.
2 1
10.11.2013.

Stvarnost prilagoditi zakonima

Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Lima, Vojna gimnazija, tri godine discipline, strogog režima, čeličenja, kažnjavanja.. Momci dolaze sa svih strana, iz raznih slojeva društva. Neke od njih su tu poslale porodice kako ne bi postali kriminalci ili pederi, kako bi ojačali i naučili se odgovornosti, a neki su na silu otrgnuti iz svojih sela.Vojnici i pitomci misle samo na izlaske, na devojke, osećaju da su u vojsci samo u prolazu. A vojnički duh se sastoji od tri jednostavna elementa: poslušnost, rad, hrabrost..Roman daje slikovit prikaz stanja u vojsci, ponašanja oficira prema pitomcima i vojnicima, kako se realan događaj pretvara u nešto drugo-prema potrebi nadređenih ili prema potrebama datog trenutka, odnos između samih pitomaca koji se tuku do zadnjeg atoma snage..Ujedno je oštra kritika stanja i odnosa u vojsci, odnosa nadređeni-podređeni,odnosa između samih pitomaca i vojnika, kao i celokupnog vojničkog obrazovanja. Jer,to je sistem u kome se "..red i disciplina postižu tako što se stvarnost prilagođava zakonima.."
1 0
16.08.2013.

Grad i psi

Renata Petrić
ocenaocenaocenaocenaocena
Uf, izvanredno! Nakon procitane knjige danima sam bila pod snaznim utiskom, slike su se same javljale. Proces sazrevanja momaka (pitomaca) predstavljen je preplitanjem prikaza njihovih zivota u surovim uslovima internata i zivota u njihovim porodicama pre stupanja u vojnu gimnaziju. Na momente su ti opisi toliko ogoljeni, surovi i teski da zahtevaju pauzu u citanju kako bi se "svarili". Bez dubinskih analiza likovi su predstavljeni besprekorno samo prikazom ponasanja u razlicitim situacijama, u borbi za prezivljavanjem internata. Na kraju, nema pozitivnih i negativnih likova. Sve je tako surovo realisticno. Ovo, svakako, nije knjiga koju cete poneti na odmor da se opustite, ali ako zelite da procitate nesto zaista dobro, preporucujem.
1 0

Grad i psi

31.01.2012.
Bocko
ocenaocenaocenaocenaocena
Slažem se da je knjiga žestoka. I nimalo ne liči na prvenac, toliko je zrela i ubedljiva. Još je i bolje što nije pisana onako komplikovano kao Razgovor u katedrali, a najbolje je što nema politike, nema potrebe za poznavanjem prilika u Latinskoj Americi, ovo je univerzalna priča o mladosti.
0 0

Mario Vargas Ljosa: Pisati romane čin je protiv pobune stvarnosti, protiv Boga, protiv Božjih tvorevina

29.05.2015.
Mario Vargas Ljosa je pobunjenik, ali i sam kao da ne zna „protiv čega“. On je protiv života bez cilja i smisla, smatra da je u svemu promašio zato što ni u šta nije verovao.   Dobitnik Nobelov...
više

Mario Vargas Ljosa: Opasno je kad razum zaćuti

24.06.2013.
Hvala što volite moje knjige, nosim lepe uspomene iz Srbije i nadam se da ćemo se uskoro ponovo sresti, poručio je u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa. Kada...
više
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.