Laguna - Gibraltarski ljubavnici - Dominik Bodis - Knjige o kojima se priča
Gibraltarski ljubavnici
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 263
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2011.
ISBN: 978-86-521-0710-0
Prevodilac: Gordana Breberina
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
3
4
0
3
0
2
0
1
0
Ljubav koja je promenila pravac vojnog pohoda.

Dobitnik nagrade Méditerranée za 2010. godinu.

Osvit VIII veka. Vizantijsko carstvo se suočava sa arapskim osvajanjem na istoku. Kako izbeći pad Carigrada? Car Justinijan II i njegov savetnik Angelos smišljaju kako da skrenu arapsku vojsku u Španiju, da je podstaknu da uđe u Evropu kroz Herkulove stubove, moreuz koji Španiju deli od Magreba. Na zadatak kreće Angelos kao ambasador i uhoda – prerušen čas u kaluđera čas u Mlečanina – putujući od Damaska do Seute, od Tangera do Keruana, na galiji ili kamilama, manipulišući emirima i špijunirajući kalifa.

Da li će uspeti? Ironija je sudbine što će istorijskim događajima presuditi jedna ljubavna priča pre nego svi pregovori i političke spletke. Ljubav između Berberke Florinde i ratnika Tarika pokrenuće osvajački pohod na Španiju. Od tog dana stena koja se uzdiže iznad moreuza nosi ime svog osvajača: Džebel Tarik, Tarikova planina. Gibraltar.

Preplićući stvarne istorijske ličnosti sa književnim likovima, potvrđene istorijske činjenice sa maestralno osmišljenim lirskim pasažima ovaj roman uspeva da kombinuje špijunsku i ljubavnu priču i živo oslika ovaj period burnih previranja.
20.01.2020.

Gibraltarski ljubavnici

musa
ocenaocenaocenaocenaocena
Predivna šetnja kroz istoriju u kojoj se prepliću dva naroda i tri religije, jedna žena i dva muškarca, mnogi planovi i jedan cilj-pobeda. Imao sam osećaj da se nalazim u Carigradu i Hispaniji. Detaljno je prikazan izgled gradova, ulica, dzamija, kuća. Pod svojim nogama sam osećao kaldrmu, na obrazima sunce, na ustima suvocu, i sve to dok sam posmatrao goluba pismonošu kako leti ka svom cilju.. Divio sam se kako su žene od uvek manipulisale muškarcima i kako su oni od uvek bili slabi na dodir dobre ljubavnice... Ovaj pohod je mogao da krene na bilo koju stranu, ali je Florinda izabrala njegov pravac...
0 0
01.05.2014.

Rat nikada nije završen, samo se premešta

Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Istorijski roman, čija je radnja smeštena u VIII vek, prikazuje težnju Arapa da osvoje ceo svet kako bi ga preobratili u islam. Na udaru je Carigrad i njihova želja da ga pretvore u prestonicu muslimanskog sveta, da bude odskočna daska za sledeća planirana osvajanja Evrope. Sudaraju se i prepliću interesi hrišćana, muslimana, jevreja, igraju se i političke i verske igre, spletkari se, špijunira, dobijaju se ili gube neočekivani saveznici..Cilj da se zaštiti Carigrad opravdava svako sredstvo. Može se iskoristiti i ljubav Berbera Tarika prema lepoj princezi Florindi da pođe u rat na Hispaniju, da porazi suparnika u ljubavi, suprotno naređenjima koje je dobio. A ratovi se nikada ne završavaju, samo se premeštaju i vode na nekom drugom mestu. Izdvaja se lik Angelosa, njegova mudrost i sposobnost da preokrene događaje, da se odigraju onako kako je zamislio. On je taj koji je spasio Carigrad vešto usmerivši muslimane na Hispaniju...Lagan i neopterećujući roman, pogodan za trenutke opuštanja.
0 0
16.12.2011.

Gibraltarski ljubavnici

Danilo 30249
ocenaocenaocenaocenaocena
Izuzetna knjiga. Tematski se nastavlja na knjigu "Justinijan" H.N.Tartlob (Laguna). Dobar zaplet, puno akcije. Od mene preporuka. :)
1 0
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.