Laguna - Svetlo između okeana - M. L. Stedman - Knjige o kojima se priča
Svetlo između okeana
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 395
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
6. septembar 2012.
ISBN: 978-86-521-1014-8
Prevodilac: Marko Mladenović
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
43
4
1
3
0
2
0
1
1
„Izuzetna i dirljiva knjiga o dobrim ljudima, tragičnim odlukama i lepoti koja se krije u svakoj od njih.“ Markus Zusak, pisac Kradljivice knjiga

Tom Šerborn, izbavljen od strahota Prvog svetskog rata, sada je svetioničar, učauren na jednom zabačenom ostrvu sa svojom mladom ženom Izi, koja je zadovoljna svime sem svojim neuspehom da rodi dete.

Jednog aprilskog jutra, na obalu se nasuče čamac s mrtvim čovekom – i uplakanom bebom. Bezbedni od stvarnog sveta, Tom i Izi prekršiće pravila i povešće se za srcem. To će biti odluka s razornim posledicama.

„Nije tu privlačan samo zaplet... ovaj predivni roman izdvaja se od mnoštva drugih svojim izvanrednim emotivno krhkim likovima.“ Daily Express

„Čarobno... čista strast i poezija u pisanju Stedmanove nosi nas na talasu emocija i saosećanja.“ Women’s Weekly

„Kakva izuzetna knjiga! Neminovna kao sama sudbina i zaista nezaboravna.“ Guardian

„Uverljivo i nežno.“ Sunday Times
07.11.2019.

Svetlo između okeana

Jelenasta
ocenaocenaocenaocenaocena
Priča koja dira pravo u srce i rizikuje da vas razneži, a neke možda i dotakne mnogo dublje. Spremite maramice jer ovo je sve, samo ne klasična ljubavna priča. I, ne čudi što je ovaj roman proglašen za najbolji roman 2013. godine na platormi goodreads, i to od strane čitaoca! Uverite se i sami zašto je tako. Usudite se i uđite u um žene koja gonjena majčinskim instinktima pravi fatalne greške, i muškarca koji je zarad ljubavi i sreće svoje supruge spreman da stavi na kocku čak i svoj život. Zaplovite okeanom tuge stare koliko i vreme i dozvolite da vas zapljusne svetlost sa svetionika osrtva nade, svetlost u vidu male bebe.
0 0
14.12.2016.

Svetlo između okeana

* principessa * *
ocenaocenaocenaocenaocena
Ispočetka se čini da je ovo nežna ljubavna priča dvoje zaljubljenih i srećnih koji su odlučili da se, nakon proživljenih užasa Prvog svetskog rata, izoluju od svih na jedno zabačeno ostrvo u potrazi za mirom i radošću. Njihovu idilu počinje da uništava nemogućnost da postanu roditelji, sve dok jednog proleća kada će njihove molitve biti uslišene. Tog jutra, na obali su pronašli čamac sa telom mrtvog čoveka i uplakanom bebom, malom devojčicom koja postaje njihova ćerka. Nekoliko godina kasnije tajanstvena žena ulazi u njihov život, žena koja je nekoliko godina ranije u strašnom brodolomu izgubila muža i kćerku. Kolika je cena koja se treba platiti za sve srećne trenutke, radost i harmoniju koju je svojim dolaskom, u život junaka romana, donela malena devojčica? Prelepa, emotivna i nezaboravna priča. Preporučujem!
1 0
08.12.2016.

Svetlo između okeana

Marijan Jovanović
ocenaocenaocenaocenaocena
Odusevila me je i dirnula.Nemam reci za opisati.Preporuka
0 0
08.11.2016.

Svetlo između okeana

AleksandraH
ocenaocenaocenaocenaocena
Izuzetno prijatno iznenađenje mi je bila ova knjiga, neobična priča smještena u neobično okruženje, volim romane iz Australije pa i ovaj ide na listu mojih omiljenih "australijskih" knjiga, potresna, životna priča dobro karakterisanih likova i vješto vođene priče koja dira ravno u srce. Pogledala sam i film koji je također izvrstan i preporučujem, ali tek nakon čitanja knjige!
0 0
22.06.2016.

Svetlo između okeana

nadezda
ocenaocenaocenaocenaocena
fenomenlna knjiga,preporucujem da se procita
0 0

Svetlo između okeana

27.08.2015.
Sunja
ocenaocenaocenaocenaocena
Prica koja me nije ostavila ravnodusnom i o kojoj sam mnogo razmisljala. Kako donijeti ispravnu odluku? Da li je neka odluka vrijedna rizika i gdje je granica izmedju istine i lazi, izmedju moralne ispravnosti i zelje za ostvarenjem iskonske potrebe jedne zene? Tema ove knjige je pravo osvjezenje u moru novih naslova i toplo je preporucujemo za citanje. Ja cu je svakako, jos jednom procitati, jer je zaista vrijedna toga.
0 0

Svetlo između okeana

08.02.2015.
Vesna Buha
ocenaocenaocenaocenaocena
Najlepse ispričana priča o svetioniku izmedju dva okeana i onome što se na njemu i oko njega dogadjalo. Izi i Tom su dobri ljudi kojima je srećna porodica jedini cilj, a pratilac im je bila tuga. Samo jedna pogrešno doneta odluka učinila im je od života pakao. Zaista divna knjiga, prepuna emocija koje vas ne ostavljaju ravnodušnim.
0 0

Svetlo između okeana

30.12.2014.
Vanja
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovo je jedna od onih knjiga nakon koje znate da ce je tesko sta premasiti u snazi i lepoti pripovedanja...izuzetna, emotivno duboko potresna i zasigurno nezaboravna prica.
0 0

Svetlo između okeana

23.12.2014.
tatjana
ocenaocenaocenaocenaocena
Bolno dirljiva priča o dobrim ljudima kojima ni daleko, pusto ostrvo ne može pomoći da izbegnu sudbinsko iskušenje. Najtoplija preporuka.
0 0

Svetlo između okeana

10.11.2014.
Daniela
ocenaocenaocenaocenaocena
WOOOW knjiga me je naprosto odusevila.... Preporucujem je!
0 0

Svetlo između okeana

10.08.2014.
Jelena
ocenaocenaocenaocenaocena
Odlicna knjiga. Toplo preporucujem! :)
0 0

Život jednom rukom daje, a drugom uzima

16.03.2014.
Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Svetionik na usamljenom ostrvu, okružen suncem i okeanom, istovremeno daje sliku večnosti i prolaznosti. Trebao je da postane raj na zemlji za Toma i Izabel, mladi bračni par. Svetionik koji ima pravilo da spasava živote. I okean koji im je doneo Lusi. To je bio prvi i jedini put da je Tom prekršio pravila. Zbog svoje velike ljubavi prema Izabel. Zato što je to ostrvo polako postajalo grobnica za njihovu mrtvorođenu decu. Doneta je impulsivna, pogrešna odluka. Autorka vešto nijansira likove, njihove dileme, grižu savesti, osećaj za pravdu, sukobe sa samima sobom, preispitivanja...Dominira strah od gubitka. I večita moralna dilema: može li se biti srećan na račun tuđe nesreće? Podseća nas da svi grešimo, iako je to ponekad iz najbolje namere. Treba li te greške razumeti i oprostiti ili im strogo suditi? Mislim da svi zaslužujemo oproštaj, pogotovo kad se trudimo da ispravimo svoje greške...Ovo je duboko emotivan roman koji zaslužuje da se pročita više puta...
0 0

Svetlo između okeana

30.01.2014.
Laki
ocenaocenaocenaocenaocena
Au! Ne dešava se baš često da naidjemo na takve, ali postoje knjige koje vas u svakom smislu tih reči ostave bez daha. Ostanete tako u fotelji, sedite neko vreme nakon što dovršite poslednje redove i razmišljate. Bez obzira na to kog ste uzrasta ili pola, ova knjiga će vas dobro uzdrmati! Snažna priča, ispričana na jednostavan ali ličan način, isprepletana emocijama od početka do kraja, tragičnost ljudskih sudbina koja nas vodi do mesta u našim životima gde razum ćuti, a najmoćnije od ljudskih emocija vladaju našim odlukama. Likovi u kojima se svako može pronaći, upečatljiva priča koja dokazuje zašto vredi čitati, koja vas ostavlja sa velikim pitanjima i jednim neponovljivim čitalačkim iskustvom...
0 0

Svetlo između okeana

15.01.2014.
Dajana
ocenaocenaocenaocenaocena
Predivna knjiga!
0 0

Svetlo između okeana

30.12.2013.
Sara Jekić
ocenaocenaocenaocenaocena
Tragedije koje su zadesile likove u ovom romanu su živopisno dočarane sa puno emocija i bola. Svaka reč je pronikla iz tuge, koja je plod pogrešnih odluka koje su likovi nesvesno doneli, pre svega, misleći da čine ono najbolje. Jako potresna, nepredvidiva i predivna priča koja ostavlja bez daha. Knjiga je pravo savršenstvo. Toliko je lepa da boli.
0 0

Svetlo između okeana

01.07.2013.
Sandra
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovo je izuzetno delo. Istinski dirljiva i potresna prica u kojoj su svi likovi ocaravajuci.
0 0

Svetlo između okeana

23.06.2013.
Olivera
ocenaocenaocenaocenaocena
Sa ovim delom u rukama, obrećemo se u godinama nakon uzasa Prvog svetskog rata na divljem ostrvcetu Janusova stena, tamo gde se Indijski okean spaja sa Južnim. Tu je utehu i mir pronašao Tom Šerborn, ratni veteran, sa suprugom Izi. Oni iznenada, nakon gubitka vlastitog novorodjenčeta, doživljavaju iskušenje: u čamcu koji se nasukao na obalu, jednog jutra zatiču uplakanu devojčicu i mrtvog čoveka. Pitanja junake odjednom zapljuskuju kao talasi: da li smemo slomiti krhki svet nekog bića zarad opšte dobrobiti; da li tajna sme zauvek da ostane tajna, ako njeno otkrivanje menja živote ljudi; da li je put ka zlu uistinu popločan dobrim namerama ; da li je ljubav - ljubav ako je sebičnija od svih drugih osećanja; koliko da verujemo bližnjima, a koliko sebi… Ovo delo nas vodi na dno najdubljeg okeana, a to je ljudsko srce, pri čemu ne ostaje lišeno dublje metafore čija svetlost do nas dopire, možda i iz jedne jedine rečenice: Svetionik je za druge, nemoćan da osvetli prostor sam sebi.
0 0

Svetlo između okeana

15.05.2013.
Di
ocenaocenaocenaocenaocena
I ja sam, kao jedna od citateljki, prvih nekoliko strana, pa cak i glava citala jako dugo, ali sam odjednom poneta emocijama koje su u meni izazvali likovi, ostatak procitala za dan... Sta reci, sem da knjigu toplo preporucuje, topla prica o porodici i ljubavi koju nam ona daje... emotivno i divno napisano! Svaka cast!
0 0

Svetlo između okeana

13.04.2013.
ljilja
ocenaocenaocenaocena
Prvih deset strana sam citala 10 dana,a ostatak za jednu noc.....sta da kazem....
0 0

Svetlo između okeana

13.04.2013.
Zaklina Cenic
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga je predivna.Počela sam knjigu da čitam sa veoma izraženom znatiželjom,zadovoljstvom i mogu slobodno reći da sam zaista uživala u svakoj i najkraćoj pročitanoj reči.Spisateljica Stedmanova nam daje jasan prikaz pomalo kompleksnih,dirljivih dogadjaja iz života glavnih likova Izabele,Toma i male Lusi(Grejs) koji su propraćeni snažnim emocijama izuzetnim očaravajućim deskripcijama koje upotpunjuju sadržaj celog romana.Radnja romana se dešava ranih godina dvadesetog veka i izuzetna spisateljica opisuje sve jednim prekrasnim nežnim umirujućim stilom i naprosto čitaoce uspeva da maksimalno prizove čitanju i u trenucima čitanja potpuno opčini svojom izuzetnom knjigom.U knjizi je izraženo bogatstvo prelepih opisa prirode,svetionika,okeana,mora,glavnih i sporednih likova.Njihove sudbine su iznenadne,složene i teške na prvi čitaočev pogled.Sjajna,vešta spisateljica skoro uvek svojom besprekornom dovitljivošću i sposobnošću jedne prave nenadmašne spisateljice uspeva da te prizore ublaži i da svojim glavnim likovima romana nadje izlaz iz tih takvih naizgled teško rešivih životnih situacija.Čitajući ovu knjigu nekoliko puta tokom čitanja suzdržavala sam suze i savladavala svoje nadošle emocije.Sjajna ,nezaboravna,prekrasna knjiga,meni je ostala zauvek u sećanju i upravo zbog toga je s jednim ogromnim neskrivenim zadovoljstvom jednako najtoplije preporučujem i ženskoj i muškoj čitalačkoj publici.
0 0

Svetlo između okeana

31.03.2013.
Sanja P.
ocenaocenaocenaocenaocena
Prelepa, dirliva knjiga, napisana sa mnogo topline i ljubavi. Bogatstvo izvrsnih opisa prirode, likova i vremena u kome je nastala prica.
0 0

Svetlo između okeana

19.03.2013.
siniša
ocenaocenaocenaocenaocena
Svaka preporuka za knjigu, knjiga prepuna emocija i teških životnih odluka.
0 0

Svetlo između okeana

15.03.2013.
Danijela Stefanovic
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga koja apsolutno ostavlja bez daha. Divna, emotivna...
0 0

Svetlo između okeana

26.02.2013.
Luka Popović
ocenaocenaocenaocenaocena
Muško sam, ali me nije sramota da kažem da sam na kraju knjige zaplakao. Ovo je knjiga koju dugo nećete moći da zaboravite. Ostavlja takav utisak i toliko emocije pokreće u čoveku. Ovu knjigu treba staviti u lektiru.
0 0

Svetlo između okeana

04.02.2013.
mirana
ocenaocenaocenaocenaocena
Pedivno napisana knjiga, zivotna, ali jako, jako ptresna.
0 0

Svetlo između okeana

22.01.2013.
anja
ocenaocenaocenaocenaocena
knjiga je predivna....toliko osecanja na jednom mestu....toliko radosti, ljubavi,iznenadjenja,straha,i gubitka....i sve je to na kraju zivot.... odusevljena sam...
0 0

Svetlo između okeana

18.01.2013.
Ana
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga je predivna! Dozivela sam je na jedan vrlo emotivan nacin, jer sam i sama majka cetvorogodisnje devojcice. Plakala sam poslednjih stotinu stranica, koje pokazuju da se sudbina ne moze izbeci, i otkrivaju koliko jaka i mocna moze biti ljubav - muskarca i zene, zene i deteta. Moral , prave vrednosti, iskrena ljubav, borba sa samim sobom i svetom oko sebe. Knjiga koja produbljuje covekovu licnost i uci da je mnogo lakse prastati nego ziveti sa prosloscu. Hvala autorki sto je sa nama podelila ovo divno delo!
0 0

Svetlo između okeana

16.01.2013.
vera andrejic
ocena
Dirljiva knjiga o ishitrenoj odici koja donosi mnogo radosti jednoj zeni i jednom muskarcu uz obilje grize savesti. Tesko bi bilo odmeravati ko je koga " izdao" da li je "Tom smeo da joj oduzme dete Izabeli ", da li su imalo pravo da "tamo negde usred okeana ,a pored mrtvog oca, zadrze besposmoćnu bebu i pruze joj svu ljubav za koju su bilo sposbni?" Svakako, a to sto sam majka utiče nekako na moj sud... Knjiga je dirljivo lepa, posebno što ono nešto što je dobro u ljudima ih vodi ka najboljem ( da li) rešenji.
0 0

Svetlo između okeana

06.01.2013.
Maja
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga ostavlja bez daha, zaista fantasticna... Dugo sam bila pod utiskom ove knjige nakon zavrsetka citanja, a zadnju trecinu knjige sam citala i plakala....
0 0

Svetlo između okeana

06.12.2012.
Sanja Dragosavac
ocenaocenaocenaocenaocena
Kada jednom uzmete bebu u naručje postajete njen rob za ceo život. Ova knjiga je dokaz za to. Toplo preporučujem knjigu svim majkama, odlična je.
0 0

Svetlo između okeana

30.11.2012.
Milana
ocenaocenaocenaocenaocena
U prva dva dela to je jedan "običan" roman. Treći deo sam pročitala pogledom zamagljenim od suza... To zaista samo roditelji mogu razumeti...
0 0

Svetlo između okeana

25.11.2012.
Mara
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovo je knjiga uz koju ćete zaista uživati.
0 0

Svetlo između okeana

10.11.2012.
Lidija
ocenaocenaocenaocenaocena
Koliko samo ljubavi postoji izmedju majke i djeteta.. Savrseno opisano, savrsena prica i sve radnje.. Knjiga nije obicna.. Cita se brzo jer nas svih interesuje sto ce se dalje desiti, a hvala Bogu pa se ima i procitat sto.. Svaka glava je uzbudljiva, uvijek se nesto desava.. Ne mogu ni zamislit koliko bi bilo tesko naci se na bilo cijem mjestu.. Svaki lik ima zasebnu potresnu pricu koja ispunjava svaki dio knjige podsjecajuci nas da zivot ne moze uvijek, ma skoro nikad, biti skroz savrsen.. Knjiga me ocarala, i ne mogu da prestanem da mislim na nju.. "Izi Bela" i Tom sa malom Lusi, i Hana sa Grejs.. Na kraju opet Lusi- Grejs.. Prosto ne mogu da zaboravim.. Knjiga je fenomenalna..♥
0 0

Svetlo između okeana

05.11.2012.
Ana Vranic Gajic
ocenaocenaocenaocenaocena
Roman odslikava vecitu unutrasnju borbu svakog coveka i postavlja vecito pitanje: da li je odluka ispravna i kojim očima je gledamo. Autor uspeva da održi fabulu, pravi sjajne zaplete i pruža potresne rasplete. Priča ispunjena snažnim emocijama, govori o snazi osećanja koja vrlo često dominira nad realnošću. Roman ukazuje na ljudske slabosti, podseća, uči i opminje. Nikad dovoljno. Inače, gde bi novi potencijalni i talentovani pisci nalazili i odakle crpeli inspiraciju za nove poduhvate? Roman obuzima celog čitaoca, lepotom, izazovom i neizvesnošću. Hvala autoru. p.s. Aspekt svetionika oko koga se vrti priča ima dubinu i ključni značaj i poentu globalnu: spas, svetlost i prostor. Okeani kao ogromno prostranstvo gubljenja i nesnalaženja. U vremenu beztežinskom i stanju bezvremenskom....
0 0

Svetlo između okeana

31.10.2012.
Teodor Pavlović
ocenaocenaocenaocenaocena
Zaista sam uživao čitajući ovu knjigu. Stedman je smestila pogrešne ljudske odluke u složenu priču, kreirajući likove koji su plemeniti, tužni, snažni, puni razumevanja, a sa druge strane potpuno gluvi i slepi na patnju drugih. Kao što je okean nepredvidiv, tako su i postupci glavnih likova nepredvidivi, u neku ruku surovi. Moralna dilema čini srž ove priče. Stendman kreira zaplet koji tera čitaoca da preispita svoja moralna načela i ubeđenja. Roman načinje teme ispravnog i pogrešnog, majčinstva, života i smrti, zadirući duboko u ljudsku prirodu i njenu kompleksnost. Likovi su nam predstavljeni nepristrasno, ali smo svedoci njihove konstantne unutrašnje borbe, griže savesti, osećaja stida, straha od gubitka i od pomisli da će radost nestati iz njihovih života. Možda upravo zbog toga saosećamo sa njima, uprkos činjenici da su uradili pogrešnu stvar. Književnica je odlično prikazala njihove slabosti i vrline, borbu sa sopstvenom savešću i, konačno, prilagodljivost i sposobnost da prevaziđu nove udare života. Obavezno pročitati!
0 0

Svetlo između okeana

28.10.2012.
Dule
ocenaocenaocenaocenaocena
Jos od Lovca na zmajeve, ne pamtim da me je neka knjiga toliko potresla. Odlicno napisano, fenomenalna je prica, a patnja likova skoro neverovatna. Jos uvek sam pod utiskom i ne mogu da predjem na neku drugu knjigu.
0 0

Svetlo između okeana

25.10.2012.
Nadika
ocenaocenaocenaocenaocena
Veoma emotivna knjiga, odlicna! U svakom trenutku sam preispitivala sebe sta bih ucinila da sam na mesto glavnih junaka...a odgovor nije tako lak, koliko da sam bila svesna sto je dobro a sto lose! Toplo preporucujem.
0 0

Svetlo između okeana

24.10.2012.
radoslava
ocenaocenaocenaocenaocena
Izuzetan i nezaboravan roman, duboko potresan, emotivan i srceparajući, sa divnim opisima pejzaža i živopisnim i ubedljivim likovima - dobrim ljudima i njihovim tragičnim odlukama. Poslednje stranice je teško bilo ispratiti zbog suza koje su navirale. Jednom rečju - nezaboravan i odličan debi roman za svu preporuku.
0 0

Emotivno

24.10.2012.
Ružica Momčilović
ocenaocenaocenaocenaocena
Prelepo napisano delo!Svaka čast g-dji Stedman što je uspela putem pisane reči tako ubedljivo i skoro nestvarno da opiše emocije glavnih junaka i povede nas na put kroz njihove živote! Borba...to je ono sa čime su se ovi glavni junaci tokom celog života suočavali.Da li prećutati istinu i obezbediti sreću porodici ili postupiti ispravno i razdvojiti porodicu?To je ono o čemu ova knjiga govori,o borbi i sukobu sa samim sobom,o velikom bremenu koje glavni likovi nose,koje stoji iznad njih kao senka koja ih stalno prati sve do trenutka dok prošlost ponovo ne oživi!
0 0

Svetlo između okeana

15.10.2012.
Marijana Mušanović
ocenaocenaocenaocenaocena
Tako dirljiva,puna emocija...prekrasna knjiga.
0 0

Svetlo između okeana

10.10.2012.
caca
ocenaocenaocenaocenaocena
Ostavi me bez teksta... Prejaka knjiga...
0 0

Svetlo između okeana

05.10.2012.
dzordzina
ocenaocenaocenaocenaocena
Izuzetna knjiga! Vrlo lepo docarane emocije, tako da ih citalac prozivljava i dozivljava vrlo intenzivno,kako srecu tako i tugu kroz koju prolaze likovi u knjizi. Knjiga za svaku preporuku!
0 0

Svetlo između okeana

05.10.2012.
Ana
ocenaocenaocenaocenaocena
Divna knjiga, jaka ,napisana izvanrednim stilom. Prica fantasticna likovi i emocije potpuno zivotni i realni.
0 0

Svetlo između okeana

02.10.2012.
Sanja
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga je predivna, predivno izrazene emocije svih likova u knjizi i toliko istinita, sa fantasticnim zapletom. Ponovo cu je procitati...
0 0

Svetlo između okeana

13.09.2012.
Vesna
ocenaocenaocenaocenaocena
Odavno me neka knjiga nije ovako dirnula! Priča o ljubavi, snovima, plemenitosti i rastrzanosti glavnog lika između želje da ima srećnu porodicu, i potrebe da postupi po pravilima! Sa nestrpljenjem očekujem film koji se već snima!
0 0

„Svetlo između okeana“: tragičan sukob ljubavi i moralnosti

18.01.2018.
Oh, ta veličanstvenost dobro opisanih karaktera – dobro opisanih, ali ne nužno i onih koje volimo, a pogotovo ne karaktera bez mane i apsolutno uzvišenih. Obožavam knjige koje uspevaju da prikažu razo...
više

Roman „Svetlo između okeana“ na putu da osvoji svet

05.10.2012.
„Laguna” je, izgleda, „nanjušila“ na vreme da debitantski roman M. L. Stedman „Svetlo između okeana“ ima potencijal da postane globalni hit, a da pri tome osvoji na...
više
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.