Laguna - Bukmarker - Filipu Davidu uručena 61. Ninova nagrada za roman godine - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Filipu Davidu uručena 61. Ninova nagrada za roman godine

Najstariji nedeljnik na Balkanu NIN, čiji je prvi broj objavljen na današnji dan 1935. godine, svečano je obeležio veliki jubilej, 80 godina postojanja, uručenjem 61. Ninove nagrade za roman godine književniku Filipu Davidu za roman „Kuća sećanja i zaborava“ u izdanju Lagune.


 
Na svečanosti u hotelu „Hajat“ uručena je Ninova nagrada 61. dobitniku o kome je odlučio žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković (predsednica), Mića Vujičić, Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica.
 
Predsednica žirija je istakla da je David osvojio Ninovu nagradu trijumfalno ali u tesnoj i pravednoj borbi sa još dva dela, „Sabo je stao“ Ota Horvata i „Životinjsko carstvo“ Davida Albaharija.
 
„David čini sve što i njegovi takmaci no i mnogo više, u njegovom se romanu lament nad nestalim svetovima i studija o epistemologiji zla stapaju u košmarnu istoriju jevrejskog identiteta iz koje ima izbavljenja“, kazala je Vladislava Gordić Petković.
 
Davidov roman, napisan u najboljoj tradiciji evropske i srpske književnosti, sugestivna je studija zla u istoriji i čoveku, koja sučeljava četiri životne priče Jevreja stradalnika i njihovih porodica u potresnom svedočenju sačinjenom od dnevnika, pisama i snoviđenja.
 
„Ovim romanom David nudi moćan duhovni obrazac za prevazilaženje unutrašnjeg nemira i krivice koji muče spasene i preživele, on preispituje smrt, zlo i sudbinu, ali nas uči da u ’jednom drugačijem, skrivenom poretku stvari’ postoji ’svet bez bola, nepravdi, očajanja’, da postoji svet bez zla“, kazala je predsednica žirija.
 
Nagradu od milion dinara koju je obezbedio sponzor Pošta Srbije laureatu najprestižnije književnije nagrade u Srbiji uručio je direktor ovog preduzeća Milan Krkobabić.
 
„Imao sam 11 godina kada se pojavio novi broj obnovljenog NIN-a 1951. godine i danas se dobro sećam šta je NIN značio za to vreme, novine koje su se razlikovale po načinu na koji su pisane. NIN je kasnije prolazio kroz razna iskušenja, želim mu da sačuva ono što je bilo najbolje u njegovoj dugogodišnjoj tradiciji“, rekao je laureat Ninove nagrade Filip David.
 
Svečanost uručenja Ninove nagrade za Davida je bila prilika da se seti svojih prijatelja, ranijih dobitnika nagrade, Danila Kiša, Borislava Pekića i Mirka Kovača, kako je rekao, značajnih, velikih pisaca, najboljih u srpskoj kulturi, koji su svoje poslednje dane proveli van domovine: Kiš u Parizu, Pekić u Londonu, a Kovač u Rovinju.
 
Pisana u prepoznatljivom stilu uglednog autora, „Kuća sećanja i zaborava“ je jedan od najautentičnijih romana novije srpske književnosti.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.