Laguna - Madona - Knjige o kojima se priča
Madona

Madona

Madonna Luisa Veronika Ćikone rođena je 16. avgusta 1958. u Bej Sitiju, Mičigen, kao treće dete Silvija (Tonija) Ćikonea, i majke po kojoj je dobila ime, Madone Luise Fortin.

Porodica je živela u Pontiaku, Mičigen, ali sticajem okolnosti Madonna je rođena u drugom gradu.

Veronika, ime koje često navodi kao jedno od ličnih, uzela je na ceremoniji krizme. jednom prilikom je povodom toga izjavila:

"Uzela sam ime Veronika kao svoje crkveno ime jer je ona Isusu, dok je nosio krst ka Golgoti, obrisala lice. [...] Ona se nije plašila da istupi iz gomile i pomogne mu. Zato sam uzela njeno ime."

Nažalost, nije imala srećno detinjstvo. Majka joj je umrla od raka kad je imala samo 5 godina. To je za nju ostao neprežaljen događaj koji je bezbroj puta do sada izrazila u svojim pesmama i knjigama. Zatim je njen otac oženio kućnu pomoćnicu  Džoan Gustafson, koja ju je tokom detinjstva maltretirala... Njenih četvoro sestara i trojica braće brzo su se navikli na maćehu, ali je to za nju bio nikad ispunjen poduhvat.

Detinjstvo su joj obeležili, pored ove tragedije, i siromaštvo, kao i katoličko vaspitanje. Završivši srednju školu kao najbolji učenik u generaciji, dobila je stipendiju Mičigenskog univerziteta, koju je odbila. Jer, njene srednjoškolske dane je obeležilo nešto što joj je promenilo život. To je bila činjenica da je išla na časove plesa kod uglednog profesora Kristofera Flina, koji je u njoj video neskriveni talenat za muziku i ritam već u prvim koracima.

Još nešto je obeležilo njene tinejdžerske dane. Teško je danas zamisliti da je Madona nekada bila nepopularna. 

Devojke je nisu volele, a momci su se plašili njenog samopouzdanja.

Posle srednje škole, krenula je u Njujork, kako bi postala plesačica. Prvi put je sela u avion, vozila se taksijem, i završila u Njujorku sa - 35 dolara! Živela je u propalom stanu, i uglavnom jela kokice, kikiriki i jogurt.

Nakon nekoliko loše plaćenih poslova (prodavačica u Dunkin' Donuts), dobila je posao u pozorištu, ali je tu radila samo kratko, dok nije počeka da se zabavlja sa disko muzičarem Patrikom Hernandezom. Otišla je u Pariz i tamo bila deo plesačke trupe koja se ubrzo raspala.

Opet se vratila u Njujork, gde je 1981. upoznala Stiva Braja sa kojim je osnovala svoj bend, nazvan Madonna. Pre toga je bila u bendu "The Breakfast Club", sa Den Gilrojem. Njujorški DJ Mark Kamins, koji je radio u klubu gde su se prvo zavrtele Madonnine pesme, Danceteria, joj je pomogao da potpiše ugovor sa Warner Brosom 1982.

Njen debi album "Madonna" (1983) dobio je odlične kritike. Simpatičan dens album potpisao je kao autor John "JellyBean" Benitez. Kritika je izjavila "da je ovaj album lansirao njenu karijeru, lansirao dens-pop, i postao bezvremen".

Ipak, pravi svetski uspeh je nastupio sa albumom "Like a virgin" (1984), koji je plasirao Madonna-imidž divlje devojke, čiji je moto da bude "boy-toy" koji traži ljubav... Uskoro počinje i njena prva turneja "Virgin Tour" (1985) koja je bila rasprodata. U svim dvoranama je bilo bar 20000 ljudi.

Zatim je izašao film "Očajnički tražeći Suzan", gde je Madonna ostvarila značajnu ulogu, i pobrala odlične kritike.

Treći album "True Blue" je postao pravi simbol njene slave. U svetskim razmerama, ovo je njen najveći album, koji je prodat u preko 26 miliona primeraka. Zapamćen je po pesmi "Papa don't preach", koja govori o dilemi trudne  tinejdžerke, da li zadržati bebu ili ne? To je bio početak njenog izražavanja stavova o svetu, koji je tek trebao da vidi kolika će ona zvezda postati... U vreme izdavanja albuma postala je supruga poznatog glumca Šon Pena.

Ubrzo izlazi film "Ko je ta devojka?", u kome je Madonna ostvarila značajnu ulogu i iznedrila soundtrack filma, koji se često uzima kao njen album, iako se na njemu nalaze samo 4 njene pesme. Usledila je "Who's that girl?" turneja za koju su novinari izjavili da je "šuo veći od života"!

Remix album pod nazivom "You can dance" izašao je 1987. godine, i ostao zapažen po američkim klubovima.

Četvrti album "Like a prayer" izašao je 1989. godine. Tu godinu je obeležio i razvod od Šon Pena. Album su obeležili spot "Like a prayer" koji je izazvao pobunu Vatikana zbog gorećih krstova koji su se pojavili u spotu, zatim saradnja sa Prinsom u pesmi "Love song", i daleko ozbiljniji tekstovi, koje je Madonna lično napisala, a koji su bili blisko povezani sa njenim životom, sa smrću majke ("Oh father", "Promise to try") i sa razvodom ("Till death do us part"). Na listi 100 najboljih albuma koja je nedavno izašla na Chanell4, našao se na 8. mestu.

Sledeće godine izlazi njena kolekcija najvećih hitova pod naslovom "Immaculate Collection", na kojoj su se našle dve nove pesme, "Justify my love" i "Rescue me". Upravo pesma i video "Justify my love" su postali jedan  od većih Madonninih skandala, i naznaka za ono što će uslediti. Spot je obilovao erotskim scenama, i zato ga je MTV emitovao samo jednom, pre nego što ga je zabranio. Madonna je zatim taj spot izdala kao video-singl, i to je postao najprodavaniji video singl do 2000. godine, kad ga je sa tog mesta skinuo Madonnin video singl "What it feels like for a girl".  Tu 1990. godinu je označila i uloga Breathless Mahoney u filmu "Dick Tracy", koja ju je navela da izda polu-soundtrack album "I'm Breathless", sa megauspešnim singlom "Vogue". Turneja "Blond Ambition" je obišla pola sveta, još jednom potvrđujući da je Madonna postala najveća zvezda na planeti! Turneja je zapamćena uglavnom po "pozorišnom" izvođenju pesama,  kao i "Šiljati grudnjaci" u stilu pedesetih koje je dizajnirao Žan-Pol Gotje.

Za vreme turneje snimljen je i dokumentarac "Truth or dare: In bed with Madonna".

Godine 1992. je usledio najveći skandal u Madonninoj karijeri. Izdala je svoju prvu knjigu, knjigu svojih seksualnih fantazija dočaranih fotografijama, jednostavno nazvanu SEX. U isto vreme je izašao i njen 5. studijski album pod nazivom "Erotica"

Spot za naslovnu pesmu je bio njen drugi zabranjeni spot, takođe zbog scena koje su predstavljale photoshoot knjige SEX. Emitovan je triput na MTV-u. To je, posle "American life", njen najlošije prodavan album.

Fanovi, kritika, javnot su se ubrzo pobunili, blokiravši je potpuno kao javnu ličnost, a album je dovođen u vezu sa knjigom po svaku cenu, uprkos činjenici da je sadržao neke od najboljih pesama devedesetih.

Uprkos svemu tome, njena nova turneja 1993. godine, pod nazivom "The Girlie show" je oborila rekorde posećenosti koje je ona oborila sa "Blond Ambition".

11 godina kasnije je izjavila:

"Ne stidim se knjige SEX i svega toga što sam radila u tim godinama. Bila sam u toj fazi, a Warner Bros je to ljubazno iskoristio radi profita."

1994. je izašao njen 6. album "Bedtime stories", koji je označio prelazak u R'n'B, kao i saradnja sa tada anonimnom umetnicom Bjork. Ovo je na neki način bio protivotrov na sirovost albuma "Erotica".

Nije imao vrtoglavu prodaju kao albumi pre "Erotice", ali značio je njen opstanak na vrhu.

Spot za naslovnu pesmu "Bedtime story" je bio inspirisan njenim snovima, kao i radovima Fride Kalo.

Usledila je kolekcija njenih balada po imenu "Something to remember", sa novim pesmama, koja je izašla 1995. godine.

Među novim pesmama je bila obrada klasika "I want you" Marvina Geja, a urađen je u saradnji sa trip-hop grupom Massive Attack.

Njen novi film "Evita", bio je apsolutni uspeh! Govorio je o životu supruge argentinskog diktatora Huana Perona, i svim tragedijama njenog života.

Njena pesma sa soundtracka filma, "You must love me" osvojila je Oskara. To je bio još jedan od retkih filmova u kojima se ona pojavila, a koji kritika nije dočekala na nož. Partneri u filmu su joj bili Antonio Banderas i Jonathan Pryce.

1996. godine rodila je svoje prvo dete, ćerku Lourdes. Otac je bio njen tadašnji dečko Karlos Leon, sa kojim je kasnije raskinula. U to vreme počinje njeno interesovanje za kabalu, jevrejsku mističnu filozofiju...

Tehno-devedesete su povukle i Madonnu sa sobom, pa je album "Ray of light" (1998) bio jedno od njenih najboljih dostignuća u muzici. Prodat u oko 15 miliona primeraka, značio je njen povratak u vrh! Pesme poput "Frozen", "Drowned World", "The Power of Goodbye" odisale su tehno-misticizmom, maštovitim semplovima Williama Orbita, i naravno, "novim" Madonninim stilom pevanja, kao posledicom časova pevanja koje je uzimala za ulogu Evite. Album je postao multiplatinast i smatra se njenim najboljim albumom do danas.

Album "Music" izašao je 2000. godine. Bio je to kantri-rok album sa primesama tehno muzike. Urađen je u saradnji sa francuskim tehno-muzičarem Mirwaisom Ahmadzaijem... Pesme poput "Music", "What it feels like for a girl" i "Don't tell me" osvojili su top liste. Sledeću gpdinu označio je brak sa filmskim režiserom Gaj Ričijem, koga je upoznala na žurci kolege Stinga, a zatim je usledilo i rođenje njenog drugog deteta, sina Rokoa.

Usledila je turneja "Drowned world", koja je bila zapravo kao Madonnina introspekcija ka slavi, njenim dobrim i lošim stranama. Specijalni efekti, fantastične koreografije još jednom su ostavile publiku bez daha, a pesme su uglavnom bile materijal sa prethodna dva albuma.

2001. izlazi njena druga kompilacija najvećih hitova "Greatest Hits Vol. 2" ili popularno "GHV2".

2003. godina donosi još jedan pad u Madonninoj karijeri. Album pod nazivom "American life" bio je okrenut protiv američke ideologije življenja, povezan sa Madonninom anti-Bušovskom političkom orijentacijom, i obeležen protivljenjem invaziji Iraka. To je momentalno donelo smanjeno interesovanje američke, a samim tim i svetske javnosti za album, pa je to ostao Madonnin najlošije prodavan album. Ipak, turneja pod nazivom "Re-Invention", i remix album "Remixed&Revisited" (2004) su malo popravili sveukupni utisak. Za vreme turneje je sniman njen drugi dokumentarac pod nazivom "I'm going to tell you a secret" koji se pojavio tek dve godine kasnije, u junu 2006. godine, uz live album sa turneje.

2005. godina je Madonnu opet vratila u vrh.

Posle 16 albuma i 10 filmova, Lujza Čikone, poznatija kao Madona, posvetila se pisanju knjiga za decu (i odrasle, kako se navodi na njihovim koricama). Inspirisana legendama iz XVII veka, kao i sopstvenim viđenjem odnosa ljudi prema drugima, ali i samima sebi, Madona je napisala pet priča posvećenih pitanjima prijateljstva, iskupljenja, poštenja, nade i dobrote. Svaka od pet knjiga nosi poruku, koliko jednostavnu, toliko i duboku.

Priče su ilustrovane, a crteži su delo nekih od najpoznatijih svetskih ilustratora, poput Genadija Spirina, Džefrija Fulvimarija, Olge i Andreja Dugina i drugih.

U novembru je izašao njen 10. studijski album pod nazivom "Confessions on a dance floor", urađen u saradnji sa Stjuartom Prajsom.

Najveće iznenadjenje je bila pesma "Hung up", koja je semplovala hit grupe ABBA, "Gimme! Gimme! Gimme!". To je postao najprodavaniji singl godine 2005., dok je do kraja 2006. zvanično prodat u oko 5000000 primeraka, dok je COADF prodat u oko 9 miliona primeraka širom sveta, uprkos blokadi Amerike, koja još nije zaboravila prethodne događaje...

"Confessions Tour" koja je usledila postala je najplaćenija turneja ikad, i time ušla u Ginisovu knjigu rekorda, sa zaradom od oko 200 miliona dolara! Uskoro izlazi live album sa te turneje, uz koji će biti bonus DVD sa snimcima sa turneje...

U filmu "Artur i Minimoji", koji je snimljen na osnovu knjige feancuskog režisera Lik Besona, Madonna je “ pozajmila”glas princezi Seleniji. Laguna je ovu knjigu objavila 2006. godine.

Madona je trenutno na svetskoj turneji povodom svog novog albuma "Hard Candy".
dejan papić šta je laguna jedna kuća u 25 pojmova laguna knjige Dejan Papić: Šta je Laguna – Jedna kuća u 25 pojmova
06.12.2023.
Osnivač izdavačke kuće Laguna Dejan Papić osvrnuo se na književnu pustolovinu koja traje već četvrt veka, kroz reči koje otkrivaju bogatstvo iskustva i strasti koje su utkane u svaki aspekt Lagune, od...
više
pripremite spiskove noć knjige od 8 do 10 decembra  laguna knjige Pripremite spiskove – Noć knjige od 8. do 10. decembra!
05.12.2023.
Pod sloganom „Priča koja traje“, Noć knjige, omiljena manifestacija svih knjigoljubaca, održaće se od 8. do 10. decembra 2023. godine pod pokroviteljstvom Eurobank Direktne u knjižarama Delfi i Laguni...
više
veliki broj pisaca u noći knjige laguna knjige Veliki broj pisaca u Noći knjige
05.12.2023.
Čitaoci će i ove Noći knjige moći da sretnu omiljene pisce, i to u Beogradu, Novom Sadu, Gornjem Milanovcu...   Evo i detaljne satnice i rasporeda: Petak, 8. decembar Knjižara Delfi...
više
i biblioteke učestvuju u noći knjige laguna knjige I biblioteke učestvuju u Noći knjige
05.12.2023.
Dvadeset devetoj Noći knjige, koja će trajati tri dana – od 8. do 10. decembra – priključile su se i brojne biblioteke. One će u manifestaciji učestvovati prvog i drugog dana – 8. i 9. decembra. ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.