Laguna - Vilijem Dejvis - Knjige o kojima se priča
Vilijem Dejvis

Vilijem Dejvis

Doktor Vilijam Dejvis je specijalista preventivne kardiologije s dugogodišnjim iskustvom. U njegovu ordinaciju dolaze ljudi s prekomernom težinom, povišenim krvnim pritiskom, holesterolom, aterosklerotičnim plakom i drugim pojavama koje su uzročnici ozbiljnih oboljenja srca i arterija. Prateći preporuke američkih zvaničnih tela za prevenciju bolesti, dr Dejvis se dugo pridržavao osveštanog pravila „jedite više integralnih žitarica“, poštujući ga i sam. Međutim, s godinama je primetio da mu dolazi sve više gojaznih i zdravstveno ugroženih pacijenata koji se već hrane „zdravo“. Otkrivši da se i sam našao među njima – s viškom kilograma i visokim vrednostima šećera u krvi, štetnog LDL holesterola i triglicerida – dr Dejvis se zapitao kako „zdrave integralne žitarice“ uistinu utiču na zdravlje. Nakon ozbiljnog i pomnog proučavanja postojećih materijala i rezultata obimnih istraživanja širom sveta, odlučio se da pokuša sa potpuno suprotnim pristupom – „jedite što manje žitarica“, a na prvom mestu – što manje pšenice. Rezultat – hiljade pacijenata kod kojih su znatno ublaženi ili potpuno uklonjeni potencijalni uzroci bolesti, pa čak i sama oboljenja.

U Recite zbogom pšenici dr Vilijam Dejvis pripoveda o svojim višegodišnjim lekarskim iskustvima i deli s čitaocem obuhvatna saznanja o uticaju savremene pšenice na ljudsko zdravlje. Kroz poglavlja o istoriji uzgajanja pšenice i njene uloge u ljudskom društvu, o hibridizaciji i genetskoj modifikaciji žitarica, te sastavu modernog zrna u odnosu na zrno prapočetnih vrsta, priča dr Dejvisa vodi ka gorućoj temi sve prisutnije gojaznosti i povećane učestalosti nekih bolesti koje su ranije bile izuzetno retke, poput celijakije ili dečjeg dijabetesa, i vrlo simptomatične pojave „pšeničnog stomaka“ – unutrašnjeg (visceralnog) sala koje s vremenom postaje metabolički aktivno i počinje da se ponaša kao samostalna „žlezda“. Podrobno i naučno osnovano u knjizi se obrađuje uloga pšenice u gojaznosti, nastajanju insulinske rezistencije i dijabetesa, poremećaju kiselosti organizma, ubrzanom starenju, formiranju izuzetno štetnih sitnih LDL čestica, psihičkim stanjima i bolestima poput šizofrenije, uz konkretne savete i preporuke o ishrani, praćene zanimljivim receptima. Zahvaljujući ovako širokom i detaljnom pristupu, smernice ove knjige Recite zbogom pšenici nisu „samo još jedna dijeta u nizu“, već istinski koristan vodič kroz naš savremeni, komercijalizovani svet namirnica, i dragocen izvor informacija koje nam mogu pomoći da sačuvamo zdravlje.
megi o farel maštovito oživljavanje istorije laguna knjige Megi O’Farel: Maštovito oživljavanje istorije
15.07.2024.
Autorka bestselera i dobitnica brojnih prestižnih književnih priznanja Megi O’Farel govori nam o inspiraciji za svoj roman „Portret jednog braka“, istraživanju istorijskih izvora, pisanju o stvarnim l...
više
ivan tokin moja duša je od limuna laguna knjige Ivan Tokin: Moja duša je od limuna
15.07.2024.
Pisac Ivan Tokin objavio je reizdanje bestselera „Najnormalniji čovek na svetu“, zbog čega ga u prethodnim nedeljama „cimaju“ za intervju. Stefan Tošović je s Tokinom „trošio“ jedan lagani razgov...
više
o zbirci ukrštene reči stihovanje usamljenog hodača laguna knjige O zbirci „Ukrštene reči”: Stihovanje usamljenog hodača
15.07.2024.
Rokenrol pesnici: zanimljiva i, nažalost, nekako još neodređena, nerado priznata kategorija. Šta ih čini, po čemu ih prepoznajemo? Da li njihovi stihovi odvojeni od muzike deluju osakaćeno, bez snage ...
više
prikaz knjige persijanci prva supersila drevnoga sveta laguna knjige Prikaz knjige „Persijanci“: Prva supersila drevnoga sveta
15.07.2024.
Ako ste pratili trenutno aktuelnu Netfliksovu doku-seriju „Aleksandar Veliki: Rađanje boga“, verovatno ste kao jednog od stručnih naratora zapazili izvrsnog velškog profesora Lojda Levelina-Džounsa ka...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.