Laguna - Čile noću - Roberto Bolanjo - Knjige o kojima se priča
Čile noću
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 129
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2007.
ISBN: 978-86-7436-617-2
Prevodilac: Igor Marojević
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocena
5
0
4
1
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Istorijski

/

Drama

/

21. vek

Roberto Bolanjo (1953–2003) autor je koji je svojim delom praktično svrgnuo magijski realizam s trona latinoameričkih književnosti. Glavni junak njegovog romana Čile noću je katolički sveštenik i predavač Sebastijan, čiji učenik je bio i diktator Pinoče. Neobične likove ovog dela čine i Amerikanac koji pomaže čileanski državni udar, Ernst Jinger, nobelovac Pablo Neruda i umetnici koji provode policijski čas na žurci u jednoj vili u čijem podrumu tajna policija muči levičare. Forma ispovesti pod visokom temperaturom daje originalnost romanu, koji mora biti blizak srpskom čitaocu zbog opisanog većinskog mentaliteta i pogađanja u srž diktature. Čile noću je preveden na deset jezika, a Times Literary Supplement svrstao ga je u deset najboljih knjiga 2003.

Čile noću je (...) savremeni roman predodređen da ima svoje stalno mesto u svetskoj književnosti.“
Suzan Zontag

„Bolanjo je najsjajnija zvezda savremene latinoameričke panorame.“
El Pais

„Jedan od velikih latinoameričkih romana. Obavezno pročitati.“
Kirkus Reviews

„Istinsko remek-delo.“
La Vanguardia
30.10.2007.

Cilenska poducavanja

ocenaocenaocenaocena
Roberto Bolanjo nas u svojo knjizi Čile noću lagano vodi kroz životnu ispovest sveštenika Sebastijana. Naizgled nepovazane epiziode iz sveštenikovog života i života ljudi koje je sretao, u stvari predstavljaju svojevrsnu gradaciju pošto je svaka sledeća priča bolja i zanimljivija od prethodne. Sve priče, za koji imamo utisak da su ustavri digresije, vode do one krunske priče o njegovom podučavanju čileanskog generala i diktatora Augusta Pinočea, osobe sa kojom će nas još ranije, usputno, upoznati nazivajući ga ostarelim mladićem. Nakon toga slede priče čiji kvalitet opada. Dijalozi vođeni sa Pinočeom i način na koji nas je doveo, a zatim i odveo, do (od) te priče su fenomenalni i ovoj knjizi daju izrazitu vrednost, bez obzira sto neke od priča ne zavređuju ni najmanje pažnje, posebno jedna od prvih (o poseti imanja kritičara Farvela). Posebnu vrednost knjizi daju i osvrtanja autora na čileanski mentalitet koja se najčešće sastoje samo od par reči ali veoma upečatljivih. Forma samog romana (bez pasusa i izuzetno duge rečenice) vam ne daju da stanete sa čitanjem, što može biti problem ako ste ovu malu knjigu uzeli za prekraćivanje vremena u gardskom prevozu.
0 0
Od istog autora
Iz iste edicije
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.