Laguna - Zatvoreno preko zime - Jern Lir Horst - Knjige o kojima se priča
Zatvoreno preko zime
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 360
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
7. mart 2017.
ISBN: 978-86-521-2463-3
Prevodilac: Jelena Loma
Rasprodato
POŠALJI
Elektronska knjiga
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
13
4
2
3
0
2
0
1
0
Kriminalistički roman o inspektoru Vilijamu Vistingu.

Nagrada norveških knjižara.

Na priobalje se spustila jesenja magla. Uve Bakerud pošao je u vikendicu da u njoj provede još jedan miran vikend pre nego što je zatvori preko zime. Međutim, zatiče haos pošto su njegovu vikendicu poharali provalnici. A u susednoj kući pronalazi nešto još gore: muškarca pretučenog do smrti.

Viši policijski inspektor Vilijam Visting već se nagledao čudovišnih ubistava, ali očajanje sa kojim će se ove jeseni susresti u Stavernu za njega je nešto sasvim novo. Vistingu je prvi cilj da sazna identitet žrtve. Stvari se komplikuju jer vozilo sa telom nije stiglo do Instituta za sudsku medicinu u Oslu. Pojavljuje se još jedna žrtva, a onda sa neba počinju da padaju i mrtvi vrapci.

„Jern Lir Horst piše klasične kriminalističke romane – on se ne oslanja na spektakularne zaplete i žestoke akcione scene, već naprosto na načela istražnog postupka koji njegov junak sprovodi staloženo i sistematično.“
– Dagbladet

„Jern Lir Horst je izvanredan novi predstavnik nordijskog noara. U dočaravanju predela i sredine možemo ga porediti s Heningom Mankelom, a u zanimanju za digitalne tehnologije sa Stigom Lašonom.“
– Stiv Pikok

„Lir Horstova karijera na visokom mestu u policiji obezbedila je njegovim romanima odliku koja je ključna u kriminalističkom žanru: uverljivost.“
– Nordik noir
11.03.2022.

Zatvoreno preko zime

Barbara Bogdanovic
ocenaocenaocenaocenaocena
Jedan od onih romana koji su me uveli u ovaj zanr detektivskih prica i sasvim sigurno nakon njega zelim da citam i ostale od Jern Lir Horsta, ali i drugih pisaca poput Nesbea. Fenomenalan, potpuno mi je legao i nije slucajno nagradjen. Zbog njega sam zavolela Skandinaviju i cesto sam "bacala" pogled na mapu kako bih bolje bila upucena u pricu.
0 0
30.11.-1.

Kriminalistički roman

Srđan Vidrić
ocenaocenaocenaocena
Izuzetan kriminalistički roman! Vidi se da je autor i sam radio kao policijski inspektor. Veoma strpljivo, precizno i temeljno izložio je čitav istražni postupak i pokazao da je dobar onaj detektiv koji sarađuje sa svim ljudima uključenim u proces rasvetljavanja pljački i zločina. U romanu nema mnogo napetosti, ali vas jednostavan stil i staloženi lik inspektora Vilijama Vistinga naprosto motiviše da nastavite s čitanjem. Takođe, autor pokazuje veliko razumevanje za sitne kriminalce koji dolaze iz siromašnijih zemalja (oni su "predstavnici jednog kriminala koji je proistekao iz bede, a ne iz nemorala"), ali ukazuje i na mogućnost da čovek nevoljno bude uvučen u svet ubistava i lopovluka. Zaista vredno čitanja!
0 0
11.11.2019.

Zatvoreno preko zime

Anja
ocenaocenaocenaocenaocena
Dobra je, kao i ostale o Vilijamu Vistingu..
0 0
09.07.2018.

Rešenja su uvek jednostavna, samo ih treba dokučiti

Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Realan prikaz istrage zločina koji se desio u jednoj norveškoj vikendici jedne tmurne jeseni kada su mrtve crne ptice padale s neba. Provale u vikendice zatvorene preko zime spadaju u jesenje, sezonske pljačke. Ali, istraga ubistva je već nešto drugo. Glavni lik je sredovečan inspektor koji se potpuno predaje poslu i nikada ne odustaje. Sarađuje sa mlađim kolegama, iskustvo starijih i idealizam mladih policajaca je dobitna kombinacija. Na mestu zločina treba zapaziti detalje koji se ne uklapaju. Treba otkriti motive, postupke, počinioce. Rešenja su uvek jednostavna, samo ih treba dokučiti. A događaji se prepliću i prave jedinstvene kombinacije. Zato detektivi moraju da pokažu izvesnu dozu radoznalosti, istrajnosti, logičnosti i intuicije kako bi rešili slučaj...Zanimljivo i napeto štivo nas do samog kraja drži u neizvesnosti i polako vodi razrešenju slučaja.
0 0
12.04.2017.

Zatvoreno preko zime

Vesna Jovašević
ocenaocenaocenaocenaocena
Zanimljiva, napeta priča sa iznenađujućim završetkom. Sjajni opisi atmosfere norveške pozne jeseni. Napuštene kolibe, šuma, magla, samoća, mir… i jeziv zločin. I jedan sasvim običan, a opet veoma simpatičan policijski komesar. Porodičan čovek, nije alkoholičar, bez nerešivih porodičnih ili psihičkih problema, a ipak izuzetno zanimljiv i dopadljiv. Pozitivno iznenađenje je i razumljiv i realan opis istražnog postupka, kao i veoma slikovit opis raskoraka između siromaštva na istoku i bogatstva na zapadu Evrope. Ova priča jednostavno ima sve što je potrebno za dobar triler, i još malo više od toga. Topla preporuka!
0 0

Zatvoreno preko zime

08.04.2017.
Marijana
ocenaocenaocenaocenaocena
Dolazi zima, a Vilijam je planirao da provede jos jedan opustajuci vikend u svojoj vikendici. To bi bio poslednji vikend proveden u toj vikendici te godine. Ali planove mu je neko promenuo. Umesto odmaranja, ocekuju ga dani puni iznenadjenja i misterije. Vikendica mu je obijena a u susednoj kuci pronalazi muskarca koji je pretucen do smrti. To je bio pocetak nove misije za inspektora. Misija koja je dugogodisnjeg inspektora dovela do ocajanja. Polako i on sam gubi nadu da ce se ovo ikada resiti.
0 0

Zatvoreno preko zime

06.04.2017.
Ivana M
ocenaocenaocenaocena
Bivši policajac (Jern Lir Horst) piše o policajcu (Vilijam Visting). U samom pisanju je očigledna prisnost i prije svega bliskost sa datom strukom. Posebno je zanimljivo kada se uzme u obzir da je u pitanju Norveška krimi priča koja je u suprotnosti sa recimo Britanskom na koju smo naviknutiji. Preko prikaza socijalne nejednakosti, imigracija, organizovanog kriminala, uz ponavljajuće motive ptica i 'hvatača snova' koji posebno privlače pažnju i prije svega realnog pristupa prikaza policijske procedure koja može da se zakomplikuje, sve nabrojano daje knjizi poseban čar i primamljivost u čitanju.
0 0

Zatvoreno preko zime

04.04.2017.
Marina Dj.
ocenaocenaocenaocenaocena
Nikada ne planiraj nista. Univerzum ce sve uraditi da se zabavi sa tvojim planovima, da se poigra, da okrene zivot naopako, a da ostanes ziv. Dok si ziv, dobro je. Neko drugi nije, i nemas prava da se zalis. Imas jedan jedini izbor, da budes uporan. Da istrajes i pronadjes istinu. Dugujes to njima, jer su mrtvi. Dugujes i sebi, jer si ziv...A ziv si sa razlogom...Da osvetis i tako ozivis mrtve.
0 0

Zatvoreno preko zime

01.04.2017.
Milica
ocenaocenaocenaocenaocena
Fantastican obrt desavanja od jednog svakidasnjeg rutinskog trenutka do apsolutno neocekivane i brutalne scene, koja ostavlja citaoce iznenadjene i budi im zelju za otkrivanjem misterije. Traganjem kroz dokaze, citalac ozivljava svoj detektivski duh, a desavanja koja slede kroz svako naredno poglavlje dalje komplikuju situaciju. Preporuka svim ljubiteljima kriminalistickih romana.
0 0

Zatvoreno preko zime

29.03.2017.
Ivana
ocenaocenaocenaocenaocena
Neverovatna knjiga. Naprosto, ne može se ostaviti, kada kreneš sa čitanjem. Uživanje potpuno. Već sam je dala jednom drugu na čitanje. Preporučujem ovu njigu.
0 0

Zatvoreno preko zime

29.03.2017.
Jelena Nikolić
ocenaocenaocenaocenaocena
Kako obožavam trilere i skadinavski stil pisanja(konkretno Ju Nesbea),tako sam rešila da kupim i ovu knjigu.Mislila sam da je samo još jedna u nizu klasičnih krimi romana. Međutim,već pri prvim pročitanim stranama me je toliko omađijala da ja knjigu nisam mogla da ispustim iz ruku. Čitala sam je u gradskom prevozu,na fakultetu,na pauzama,kući...Sve dok je, na moju veliku žalost,nisam pročitala. Razlog mog konstantnog čitanja je bio taj što sa svakim pročitanim poglavljem se stvara nova misterija,a kako se odmiče sa čitanjem,klupko polako kreće da se odmotava ali tako da je neizvesnost o mogućem počiniocu tu do samog kraja. Knjiga nije naporna i teška,kao što po meni nekad zna da bude knjiga Nesbea,ali nije nista manje kvalitetna. Još jedna sjajna knjiga u Laguninom izdavaštvu. Sve preporuke.
0 0

Zatvoreno preko zime

28.03.2017.
tatjana
ocenaocenaocenaocenaocena
Život i odmor jednostavno ne može da se planira...Kad stvari krenu po zlu. onda vam se odmor pretvori u nocnu moru, budete suoceni sa pljačkom svoje vikendice i ubistvom. I nagledali ste se raznih ubistava kad ste policijski inspektor kao Visting ali situacija se komplikuje kad telo ne stigne na institut...Napeto, jako, od samog pocetka do kraja romana kroz Norvešku nas vodi pisac. Na trenutke ćete imati osećaje da ste vi glavni junak romana i da se nalazite u divnoj zemlji...
0 0

Zatvoreno preko zime

27.03.2017.
Nina
ocenaocenaocenaocenaocena
Čula sam mnogo dobrih komentara o ovoj knjizi i kada sam je ugledala kod drugarice znala sam da treba da je pročitam. Malo sam odložila spremanje ispita i kolokvijuma, jer sam imala snažnu potrebu da se upoznam sa sadržinom ovog romana. Dok sam je posmatrala imala sam utisak da će svakog trenutka progovoriti: "Pročitaj me!!! Nećeš se pokajati!" Tako je i bilo. Zaista sam oduševljena. Što sam duže čitala sve više sam želela da saznam kraj, a s druge strane nisam htela da se uopšte završi. Hvala gospodinu Horstu što je napisao ovaj predivni roman. Sa velikim nestrpljenjem očekujem njegovo sledeće ostvarenje.
0 0

Zatvoreno preko zime

20.03.2017.
Dušan
ocenaocenaocenaocenaocena
Koliko god da sam se trudio da razvučem čitanje trilera „Zatvoreno preko zime“ (verujte mi, uložio sam superiorni napor) neizbežno se desilo, stigao sam i do poslednje strane. Draga knjigo, zašto si morala da se završiš tako brzo, zašto si uopšte morala da se završiš, zašto još malo nisam mogao ostati u Norveškoj? Ozbiljno ljudi, ovo je sjajna knjiga, apsolutno omiljeni aspekt mi je realnost same istrage, vrlo detaljna policijska procedura u koju sam polako i snažno zarivao svoje zube. Mogao sam provesti još sate i sate odmotavajući zamršeno klupko. Inspektor Vilijam Visting veliko je otkriće za mene, nije stereotipni „policajac usamljenik“ koji se često javlja u krimićima, već lojalni individualac, nesebičan i orijentisan ka timu, potpuno je takav, bilo je pravo osveženje čitati o dobrom čoveku koji prosto pokušava da radi svoj posao najbolje što zna. Ali, moram reći da sasvim obožavam i „policajce usamljenike“ (pozdrav za Harija Hulea!). Uživao sam u svakom minutu, aplauz za pisca.
0 0

Zatvoreno preko zime

17.03.2017.
Ivana Zajic
ocenaocenaocenaocenaocena
Događaji često krenu da se odvijaju u sasvim različitom, čak veoma često u suprotnom pravcu od planiranog. Umesto da uživa u zasluženom odmoru, Uve Bakerud nailazi na niz neočekivanih prizora. Najpre je zatekao pljačku u sopstvenoj kući, zatim ubistvo u susednoj... Međutim, ovo je ubistvo po mnogo čemu specifično čak i za samog policijskog inspektora. A onda čak sa neba padaju i mrtvi vrapci...
0 0

Prikaz nordijskog noara: „Zatvoreno preko zime“ Jerna Lira Horsta

18.01.2018.
Knjiga „Zatvoreno preko zime“ je bila upravo ono što sam se nadao da će biti. Kada sam uzeo da je čitam, bio sam u nekoj vrsti čitalačke krize, tražeći sporogoreći skandinavski krimi roman da me podig...
više

Intervju sa Jernom Lir Horstom

18.03.2019.
Jern Lir Horst je veliki deo života proveo radeći u policiji. Na poslu se nagledao stvari koje mnogi ne mogu ni da zamisle. Njemu lično, međutim, nije bilo teško da zamisli sebe kako svojim iskustvima...
više

Ekskluzivno za Lagunu: Jern Lir Horst – Počeo sam karijeru pisca prvog radnog dana u policiji

19.06.2017.
Kako je, i još bolje zašto, policijski istražitelj u Vama postao pisac?   Nikada nisam sanjao da ću biti policajac ili pisac, ali sam na kraju ispao i jedno i drugo. Uvek sam voleo da pišem. Se...
više
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.