Laguna - Bukmarker - Prikaz nordijskog noara: „Zatvoreno preko zime“ Jerna Lira Horsta - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz nordijskog noara: „Zatvoreno preko zime“ Jerna Lira Horsta

Knjiga „Zatvoreno preko zime“ je bila upravo ono što sam se nadao da će biti. Kada sam uzeo da je čitam, bio sam u nekoj vrsti čitalačke krize, tražeći sporogoreći skandinavski krimi roman da me podigne. Ova knjiga je apsolutno odradila to što se od nje očekivalo. „Zatvoreno preko zime“ je detaljna i duboka, koristi se autorovim ličnim iskustvom kako bi kreirala autentični i metodični policijski procedural. Ova knjiga je deo Horstovog serijala o Vilijamu Vistingu, ali nisam imao problema čitajući je kao samostalni naslov. Bio je to moj prvi susret sa Vilijamom Vistingom i definitivno planiram da nastavim sa ovim serijalom.

Roman „Zatvoreno preko zime“ smešten je u Norvešku, gde se glavni zločin dešava među letnjim vikendicama na jednom fjordu. Lokalac zatvara svoju kolibu pred početak zime kada dolazi do šokantnog otkrića: pronalazi brutalno, na smrt, prebijeno telo čoveka, koga nikada pre nije video. Policijski inspektor Vilijam Visting je video dovoljno mrtvih tela u svojoj karijeri, ali nešto u vezi sa ovim slučajem mu se podvlači pod kožu. Što više saznaje o zločinu, više je ubeđen da će imati veće implikacije – i brine ga mogućnost da je neko iz života njegove ćerke možda umešan.

Ako volite da čitate o policijskim proceduralima, uživaćete u ovom romanu. Moj omiljeni aspekt je istraga i koliko je ona autentično delovala. Autor je godinama radio u policiji pre nego je prešao da piše krimi romane, a njegovo profesionalno iskustvo vodi ovu priču. „Zatvoreno preko zime“ zalazi u procese i metode koji stoje iza policijskog posla i uvlači čitaoca u metodološku istragu orijentisanu na detalje.

Još jedan ugao ove priče vredan diskusije je sam glavni lik. Pročitao sam u jednom intervjuu da je Horst hteo da kreira protagonistu koji nije stereotipni policajac „usamljenik“ kako ih često oslikavaju u krimićima – umesto toga, hteo je da napravi glavnog junaka koji će preciznije da predstavlja policajce sa kojima je radio: lojalne, nesebične i timski orijentisane individue. Vilijam Visting je apsolutno ta vrsta lika. Ja obožavam stereotip policajca „usamljenika“ (Hari Hule!) i trebalo mi je malo vremena da se zagrejem za Vistinga, ali konačno, delovalo je osvežavajuće čitati o dobrom čoveku koji samo pokušava da najbolje moguće radi svoj posao.

Poslednje, ali ne manje značajno, bio sam prijatno iznenađen ulogom Vistingove ćerke Line u ovom romanu. Kako se priča razvija, Visting počinje da sumnja da je njegova ćerka možda u opasnosti i da neko iz njenog života može biti povezan sa glavnim zločinom. Čitaoci kroz knjigu upoznaju Linu, deluje vrlo simpatično i angažovano – i donosi toplinu u inače prilično istraživački vođenu priču.

Vredi napomenuti da se ova knjiga bavi temom koja je prilično neobična za moje čitalačke navike – bez spojlera (obećavam!), a tiče se organizovanog kriminala. Visting putuje u istočnu Evropu, u potrazi za kriminalcima koji rade u više država. Ova tema se možda neće učiniti svakome zanimljivom – ja sam prva osoba koja to priznaje, tipično izbegavam kriminalističke romane sa ovom premisom, ali mi je vrlo drago što sam ovaj pročitao.

Sve u svemu, preporučujem „Zatvoreno preko zime“ čitaocima koji gledaju da urone u policijski procedural orijentisan na detalje. Ako tražite naslov koji se vrti oko glavnog lika, ili zapletenu misteriju, ovo nije knjiga za vas; ali ako tražite sporogoreću misteriju u koju možete da se udubite do zuba, ova bi mogla da bude savršena. Knjiga sadrži tačno ono što sam tražio kada sam uzeo da je čitam i jedva čekam da pročitam još neku iz serijala.

 Izvor: crimebythebook.com   


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
selimiru raduloviću uručena nagrada meša selimović  laguna knjige Selimiru Raduloviću uručena nagrada „Meša Selimović“
16.04.2024.
U utorak 16. aprila na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mestu nekadašnje Narodne biblioteke, pesniku Selimiru Raduloviću svečano je uručena prestižna nagrada „Meša Selimović“ za pesničku zbirku „Zapi...
više
to blurb or not to blurb nije sve amazing, surprising i breathtaking ili  laguna knjige To blurb or not to blurb: Nije sve amazing, surprising i breathtaking... ili?
16.04.2024.
U moru fenomenalne, sjajne, spektakularne i književnosti koja oduzima dah, postavlja se pitanje: to blurb or not to blurb? Prenosimo vam sjajan tekst koji je objavljen na hrvatskom književnom prortalu...
više
20 popusta za predavanje huana pabla eskobara laguna knjige 20% popusta za predavanje Huana Pabla Eskobara
16.04.2024.
Huan Pablo Eskobar, autor knjige „Moj otac Pablo Eskobar“, poznat i pod imenom Sebastijan Marokin, predavač, pisac, arhitekta, dizajner i sin ozloglašenog Pabla Eskobara, u četvrtak 9. maja u MTS dvor...
više
promocija romana moja ljubav nikola tesla u rumi laguna knjige Promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ u Rumi
16.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi, u sredu 17. aprila od 18 sati, biće predstavljen roman Ane Atanasković „Moja ljubav Nikola Tesla“. A već narednog dana, 18. aprila, takođe od 18 sat...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.