Laguna - Povratak kući - Ja Džasi - Knjige o kojima se priča
Povratak kući
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 376
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
27. jul 2016.
ISBN: 978-86-521-2221-9
Prevodilac: Dubravka Srećković Divković
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
9
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Istorijski

/

Drama

„Zapanjujuća, nezaboravna priča o porodici, istoriji i rasizmu. Povratak kući je ambiciozno delo kojem je teško odoleti.“ Buzzfeed

Polusestre Efija i Esi rođene su u različitim selima u Gani u osamnaestom veku. Efija je udata za bogatog Engleza i uživa u raskošnim odajama njihovog zamka u Kejp Koustu. Ne znajući da ima sestru, Esi čeka u tamnici istog tog zamka da je odvedu do Zlatne obale i sa stotinama drugih robova pošalju u Ameriku.

Potonji događaji iz Efijinog i Esinog života odjekivaće kroz sedam generacija potomaka ove dve žene. Dok će Efijina porodica biti uvučena u vrtlog neprekidnog previranja plemena Fanti i Asante i britanskih kolonizatora, Esina deca trpeće ropski život na plantažama pamuka u Misisipiju, a onda, nakon Građanskog rata i Velike migracije, stići od rudnika u Alabami do džez klubova i opijumskih kuća u Harlemu.

Sažimanjem gotovo tri veka istorije, na dva kontinenta, u jedinstvenu priču lirskog kazivanja, Ja Džasi zahvata dublje od same istorije, jer srž njene priče čini greh, koji su počinili preci u svom neukom i nepromišljenom shvatanju moći, okajan kroz stradanje potomaka. Njeni junaci, noseći u sebi nesmirene duhove brojnih pokolenja, vraćaju se svojoj otadžbini onda kada su iznova odlučni u tome da je ne izdaju.

Epski u razmerama priče i izuzetno intimno u portretisanju likova, autorka oslikava moralnu težinu istorije koja se obrušava na lične borbe, nade i strahove junaka. Povratak kući je redak roman koji je uspeo da suštinu istorijskih događaja od XVIII veka do savremenih dana sažme u nekoliko ljudskih sudbina.

Povratak kući jasno nagoveštava da bi Ja Džasi mogla biti književna naslednica Toni Morison.“ Vogue
14.02.2024.

Povratak kući

Igor
ocenaocenaocenaocenaocena
Priča o narodu sa područja današnje Gane, o Ašantima i Fantima - "o dve grane istog drveta", plemenskim sukobima, trgovini robljem, brakovima sa Evropljanima, segregaciji na američkom tlu ("kolevci demokratije"), večitoj podeli na bele i obojene. Bilo da su ostajali u svojoj domovini, bilo da su završili daleko od svoje domovine, sudbina je retko bila blagonaklona prema njima. Ja Džasi je, prelepim rečenicama, uspela da nas vrati u neko drugo vreme, medju način života, kulturu i običaje crnačkih plemena. Jedna od potresnijih i emotivnijih porodičnih saga koje sam pročitao!
0 0
21.11.2022.

Povratak kući

Abida Ganić
ocenaocenaocenaocenaocena
Dirljivo, poucno, tesko - predivno!
0 0
08.11.2020.

Povratak kući

Tatjana
ocenaocenaocenaocenaocena
Kakva knjiga!!! Moj dubok naklon Ja Dzasi!!!
0 0
13.08.2019.

Povratak kući

Aleksandra Hasečić
ocenaocenaocenaocenaocena
Veličanstvena saga, svaka od priča o nekom članu porodice je jedan mali dragulj koji se na kraju uklapa u krunu od dragulja. Svaka riječ je na mjestu, nema tu ništa suvišno, sudbine su tužne, priče mučne, čita se sa knedlom u grlu ali u dahu, jednostavno ne možete ostaviti knjigu iako vas potresa, duboko dotiče...jedna od najboljih pročitanih ove godine!
0 0
25.09.2018.

Kako lako život krene u jednom, a ne u drugom pravcu...

Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Gubici i borba za opstanak su sastavni deo života. Svi na ovaj svet dolazimo kao nejaki, razvijamo se i želimo da postanemo neko. Jedni izaberu moć i novac, bez obzira koliko će ih to koštati a drugi pravu ljubav i jednostavan život. Ovo je priča o dve sestre koje se nikad nisu upoznale i koje je život odveo raznim putevima – kako lako život krene u jednom, a ne u drugom pravcu... Jedna od njih je ostala u Gani i bila deo loze koja se bavila trgovinom robljem i nanosila zlo svom narodu, a druga je prodata u roblje i odvedena u Ameriku. Priča o borbi njihovih potomaka za bolji i pravedniji život. Priča o ratovima u društvu i ličnim ratovima, potrazi za porodičnim identitetom, priča o demonim zla koji su pratili ganski deo loze, zlu koje je počelo i završilo u Zamku gde su se posle dva i po veka sreli potomci dve sestre, ne znajući ko su. Kao da su taj susret i zajednička poseta Zamku umirili duhove prošlosti… Snažna i upečatljiva priča, tako surovo realna a istovremeno poetična.
0 0

Povratak kući

24.12.2017.
Vesna Ðorđević
ocenaocenaocenaocenaocena
Odlicna knjiga.
0 0

Povratak kući

07.12.2016.
Aleksandra Radosavljević
ocenaocenaocenaocenaocena
Препоручујем ову књигу. На мене је оставила снажан утисак. Лепо написано, добра идеја, снажни и упечатљиви ликови.
0 0

Povratak kući

21.10.2016.
Mir Janna
ocenaocenaocenaocenaocena
Povratak kući je knjiga koja vas,dok je čitate,sve više očarava.Iznad svega dirljiva i emotivna porodična saga koja se proteže kroz vekove,kontinente i ratove,protkana verovanjima,predrasudama i potragom za identitetom,sedam generacija potomaka polusestara Efije i Esi,koja će vam slomiti srce.Ja Džasi na jedan iskren i ranjiv način govori o nasilju i okrutnosti jedne istorijske epohe,koju bi verujem,mnogi osvajački narodi rado izbrisali sa stranica svoje istorije.Njen način pisanja vas zavodi i dok se nižu rečenice stranicu za stranicom,kao da mi je njihovu sudbinu Džasi tiho šaputala.Izvanredan stil koji ostavlja bez daha i izaziva nemir slikama i zvukovima stradanja i patnje.Čini mi se,da je Ja Džasi čekala pravu priliku da nam ispriča ovu priču,o narodima i plemenima koje istorija i belci nisu štedeli kroz vekove,ni jednog trena ne sahranjujući nadu i ljubav.I kada stignete do kraja korica ovog romana,sigurna sam da vam neće skoro nestati iz misli i sećanja ono pročitano.
0 0

Povratak kući

31.07.2016.
Lady
ocenaocenaocenaocenaocena
Po meni najbolje lagunino izdanje u ovoj godini, do sada. Sa nestrpljenjem sam ocekivla da se pojavi u stampi, prateci pri tom Goodreads i brzinu kojom je od objavljivanja dobila vrtoglavo veliku ocenu i sjajne kritike. Potpuno zasluzeno. Slutim da ce na istom sajtu dobiti titulu knjige godine u svom zanru. Ova mlada spisateljica bi sigurno mogla u buducnosti da dosegne nivo Toni Morison sa kojom je kako vidim vec sad porede. Bravo!
0 0

Transatlantsko epsko delo Ja Džasi

13.06.2018.
Negde pred kraj „Povratka kući“, debitantskog romana Ja Džasi, omiljena nastavnica Mardžori Agekum, gospođa Pinkston, poziva je da pročita pesmu tokom afroameričkog kulturnog događaja u njenoj srednjo...
više

„Povratak kući“ i „Ribari“ – Savršena nova Afroamerička ostvarenja o Gani i Nigeriji

21.02.2017.
Afroamerička književnost je posebna i vrlo bitna. Ukoliko joj date šansu videćete da se u rečenicama crnačkih romana krije mnogo više od same priče – tu se krije jedna istorija, jedna kultura, i glaso...
više

Intervju sa Ja Džasi: U igri je mnogo više od lepote

11.09.2019.
Mlada autorka Ja Džasi poreklom je iz Gane, odrasla je u Hantsvilu u Alabami i obrazovala se na Stanfordu i univerzitetu u Ajovi gde je i napisala i uredila svoj debitantski roman „Povratak kući“. O o...
više

Intervju sa Ja Džasi

31.08.2018.
Debitantski roman Ja Džasi „Povratak kući“ je predivno delo, posebno kada se ima na umu da autorka ima samo 28 godina. Ali njen glas je izuzetno siguran i pun samoupouzdanja iako se proteže kroz nekol...
više

Ja Džasi: „Ropstvo je u mislima ljudi. Ono i dalje ima uticaja na nas.“

28.03.2018.
Autorka romana „Povratak kući“ o istraživanju svojih korena, o tome kako je biti imigrant u Sjedinjenim američkim državama i da li trauma može da se usadi u našu DNK. Debitantski roman Ja Džasi...
više
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.