Laguna - Papina kći - Dario Fo - Knjige o kojima se priča
Papina kći
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 232
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
25. jul 2016.
ISBN: 978-86-521-2149-6
Prevodilac: Gordana Breberina
Rasprodato
POŠALJI
Elektronska knjiga
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
2
4
2
3
0
2
0
1
0
Dobitnik Nobelove nagrade.

„Fo je očaran Lukrecijom Bordžijom i svoje oduševljenje izražava vragolasto, lukavo pribegavajući humoru na račun čitaoca.“ Kirkus Reviews

Lukrecija Bordžija jedna je od najocrnjenijih istorijskih ličnosti. Kći ozloglašenog pape do svoje jedanaeste godine bila je dva puta verena i tri puta udavana – jedan od njenih supruga bio je nateran da se javno proglasi impotentnim i stoga nepodesnim, a drugog je ubio Lukrecijin brat Čezare Bordžija. Dodeljivana joj je uloga ubice, incestuozne ljubavnice, razvratnice, neodoljive žene zlih namera.

Sada nam nobelovac Dario Fo, udaljivši se od senzacionalističkih ili strogo istorijskih rekonstrukcija njenog žviota, otkriva Lukrecijinu ljudsku prirodu, oslobađajući je stereotipa pohotne i rodoskvrne žene i stavljajući je u istorijski kontekst i svakodnevni život. On nam otkriva Lukrecijinu humanu stranu, njenu strast za životom, saosećajnost i sposobnost da zaobilazi mahinacije svoje porodice. Ali tu su i velelepni renesansni dvorovi, najpotkupljiviji od svih papa Aleksandar VI, pokvareni brat Čezare, pa Lukrecijini muževi i njeni ljubavnici, pre svih Pjetro Bembo, sa kojim je delila ljubav prema umetnosti, a naročito prema poeziji i pozorištu. No ipak, svi su oni samo pioni u igrama bezobzirne vlasti.

Prava smotra nepotizma i skarednosti, između proslava i orgija. Isto kao danas. Roman o porodici Bordžija prvenstveno je maska našeg vremena koje nam, viđeno kroz prizmu tog razdoblja, deluje još sumornije i iskvarenije.

„Fo nam iz ugla srednjovekovne dvorske lude na zabavan način opisuje brojne vrline famozne renesansne gospe Lukrecije Bordžije, ali pred nas stavlja i ogledalo u kojem se odražava naša stvarnost.“ El País
25.05.2022.

Papina kći

Jelica
ocenaocenaocenaocenaocena
„Papina kći“ je vizuelna knjiga, ilustrovana Foovim slikama bogatog kolorita, koje se u većini oslanjaju na renesansne originale i u kojoj se Fo uz mnogo razigrane ironije i autorskih opaski pozabavio Lukrecijom Bordžijom, kontroverznom italijanskom moćnicom. Evidentno je da se Fo služio tehnikom pisanja drame, velikim iskustvom komedije del arte, mešajući satiru, faktografiju i tračeve, tako stvorivši žanrovski pomalo neobično, atipično romaneskno viđenje Lukrecije, izbegavajući sve klišee koji o njoj postoje. “Papina kći” je njegov prvi roman, kojim nam je prilbližio Lukreciju i prikazao je kao žrtvu moćnog oca i brata, kao ženu koja ume da voli i prašta, koja je borac za ljudska prava.Piše o njoj kao humanoj osobi, punoj strasti za životom i saosećanja prema drugima koja poseduje sposobnost da zaobilazi mahinacije svoje porodice. Ova žena, rođena krajem XV i umrla početkom XVI veka, nije doživela ni 40 godina, ali je ostavila neizbrisivi trag u istoriji i svakako ostala upamćena.
0 0
14.09.2021.

Papina kći

Igy
ocenaocenaocenaocenaocena
Romanom „Papina kći” lik Lukrecije Bordžije na scenu izlazi sa ulogom bitno drugačijom od one koju su joj davali brojni drugi umetnici koje je inspirisala. Fo je predstavlja kao heroinu renesanse i žrtvu intriga čije su konce vukli njeni otac i brat, uspevajući da pritom vrlo istančano prikaže njihov promenljiv odnos. Evidentno je da je Lukrecija autoru veoma simpatična i draga, pa se potrudio da prečisti njenu biografiju od silnih istorijskih nepravdi makar i u domenu fikcije. Spoj biografije, istorijskog i političkog romana sa uplivom komedije del'arte, po kojoj je Fo i najpoznatiji, čini ovaj roman žanrovski vrlo autentičnim. Dramski naboj, izuzetna sceničnost i dinamika zbivanja stvaraju iluziju da se kontroverzne spletke i političke igre Bordžija odvijaju tu, pred našim očima, dok se istovremeno, vrlo vešto, sa ironične distance, čitaocu daje jasna slika onog što je nisko i prljavo u savremenom društvu.
0 0
08.04.2017.

Papina kći

Isidora Ðolović
ocenaocenaocenaocena
Evidentno je da se Fo služio tehnikom pisanja drame, velikim iskustvom komedije del arte, pomešao satiru, faktografiju, tračeve, stereotipe, stvorivši zabavnu, žanrovski pomalo neobično, atipično romaneskno viđenje Lukrecije. Očigledno je da mu je veoma simpatična i draga, pa se potrudio da prečisti njenu biografiju, makar i u domenu fikcije, od silnih istorijskih nepravdi i dopada mi se što je ovo živa, svakidašnja Lukrecija, dete-žena, povređivana i iskorišćena kao očev i bratovljev pion, a ipak empatična, zaljubljena, mila, plemenita i puna životne energije. Ipak mislim da oni koji očekuju istorijsku fikciju u uobičajenom smislu neće biti preterano oduševljeni, pošto će roman izneveriti njihova očekivanja, upravo zbog svog nesvakidašnjeg tona, autorskih poigravanja, komentara i kritičkog pogleda na verodostojnost onoga što je pristiglo do nas, kroz vekove. Uložen je napor da se isprave nepravde koje je legenda nanela Lukreciji, u čemu je, rekla bih, pisac bio uspešan.
0 0
30.09.2016.

Papina kći

Slađa
ocenaocenaocenaocena
Definitivno ovo nije roman za svakoga. Dario Fo nam je prilblizio Lukreciju, prikazao nam kao zrtvu mocnog oca i brata. Lukreciju, kao zenu koja voli, prasta, borca za ljudska prava. Pisac se na saljiv nacin igra sa sadasnjoscu i prosloscu. U svakom slucaju, preporuka za citanje.
0 0

Prikaz romana Darija Foa „Papina kći“

10.04.2018.
Lukrecija Bordžija je bila kćerka Pape Aleksandra VI. Jedna od najpoznatijih žena u istoriji, bila je prelepa žrtva svoje korumpirane, ubilački nastrojene porodice, koju je istorija pretvorila u zlotv...
više

Prikaz knjige „Papina kći“

25.01.2018.
Tri godine pred smrt, sa 87 godina u tom trenutku, italijanski komičar Dario Fo se prihvatio novog kreativnog izazova. Veteran, sa više od 60 godina provedenih kao glumac, slikar, režiser, scenski diz...
više
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.