Laguna - Krv i lepota – Bordžije - Sara Dunant - Knjige o kojima se priča
Krv i lepota – Bordžije
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 583
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
16. oktobar 2013.
ISBN: 978-86-521-1360-6
Prevodilac: Dubravka Srećković Divković
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocena
5
2
4
0
3
1
2
0
1
0
Kategorije:

Istorijski

/

Drama

Autorka romana Sveta srca i U društvu kurtizane.

„Briljantan portret porodice čija je krv 'gusta od ambicija i odlučnosti'.“
– People

Krajem petnaestog veka, lepota i stvaralaštvo Italije bile su na ravnoj nozi s njenom surovošću i korupcijom, ali nigde kao u Rimu i u samoj Crkvi. Kada je kardinal Rodrigo Bordžija kupio sebi put do papskog prestola i postao Aleksandar VI, njega kao ličnost nisu označavali samo bogatstvo ili strastvena ljubav prema nezakonitoj deci koju je imao već i sama njegova krv: on je bio španski papa u gradu kojim upravljaju Italijani. Da bi porodica Bordžija mogla likovati, ovaj harizmatični, vrhunski političar sa ogromnom ljubavlju prema životu, ženama i moći morao je iskoristiti svoju papsku moć i sopstvenu porodicu na putu ka uspehu.

Glavno oruđe bio mu je najstariji sin Čezare, čovek neverovatno hladne inteligencije i još hladnije duše, premda sve nestabilniji kao ličnost. Docnije ovekovečen u Makijavelijevom Vladaocu, on je svome ocu obezbeđivao energiju i snagu. Aleksandrova kći Lukrecija, koju su obojica mnogo volela, bila je pak najznačajnije dinastičko sredstvo. Ovaj roman možda ponajviše prati njen životni put kroz tri braka: od detinje naivnosti do bolnih iskustava, od piona na tabli do političkog igrača.

Razbijajući mnoge mitove o Bordžijama Krv i lepota je veličanstveno delo koje je iznova udahnulo život ovoj jedinstvenoj porodici, ujedno veličajući sirovu snagu same istorije.

„Ona piše kao slikar, razmišlja kao filozof... Briljantno pripovedačko ostvarenje.“ 
– Amanda Forman, istoričar i pisac

„Sara Dunant je izuzetno precizna u istorijskom detalju; ona ne zaobilazi nijednu raspoloživu činjenicu i podatak, tako da se ova njena knjiga, zbog svoje informativnosti i tačnosti, umnogome može čitati i kao ’istorija’.“ 
– Sajmon Šama, istoričar
08.04.2021.

Krv i lepota – Bordžije

Citateljka
ocenaocenaocenaocenaocena
Odlicna, savrsena knjiga!
0 0
27.09.2015.

Krv i lepota – Bordžije

Despina
ocenaocenaocena
Očekivala sam bolje nešto od Dunantove. Razvučena, pomalo površna i nezavršena priča na skoro 600 stranica. Za razliku od ove, U društvu kurtizane je ostavila veoma snažan utisak na mene.
0 0
05.07.2014.

Krv i lepota – Bordžije

JelenaDj
ocenaocenaocenaocenaocena
Jako dobra drama. Pokazuje kako je ipak Lukrecija slusala svoga oca i brata da bi stvorili savez sa drugima. Ali ona ipak pokazuje strast prema svom ljubavniku, pokazuje da ne mogu u svemu da joj naredjuju. Pak pokazuju kako sve rade kao porodica koja je uvek tu koja se voli i slusa.
0 1
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.