Laguna - Tri juna - Džulija Glas - Knjige o kojima se priča
Tri juna
Format: 13x20 cm
Broj strana: 371
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2004.
ISBN: 86-7436-181-1
Prevodilac: Dijana Radinović
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Nagrađene knjige

/

Ljubavni

Dobitnik National Book Award – Knjiga godine u SAD

Tri juna je skladan roman živopisne strukture, čija se radnja odvija sa obe strane Atlantika, a opisuje tri sudbonosna leta u jednoj škotskoj porodici. U junu 1989, Pol Meklaud, glava porodice, odlazi na proputovanje po Grčkoj, gde ga zanese mlada američka slikarka i on biva prisiljen da ponovo proživi tajne patnje svog braka. Šest godina kasnije, Polova smrt ponovo okuplja njegove sinove u Tilingu, njihovom idiličnom domu gde su proveli detinjstvo, a Feno, najstariji sin, dolazi u situaciju da mora da donese odluku koja je presudna za budućnost njegove porodice. Simpatični, pomalo potisnuti homoseksualac Feno vodi povučen iseljenički život u Vest Vilidžu u SAD i drži prodavnicu knjiga i opreme za osmatranje ptica. Veruje da je bezbedan od svih emotivnih peripetija – sve dok mu jedan komšija, svetski čovek, ne pokloni neobičan dar, i dok nesvesno ne postane model jednom zavodljivom fotografu. Oba muškarca odvlače Fena u kutke srca u koje se nikada pre nije usudio da kroči i to ga vodi do gotovo nepodnošljivog gubitka koji će mu otkriti prirodu ljubavi.

Ljubav u svojim neograničenim oblicima – između muža i žene, između ljubavnika, između ljudi i životinja, između roditelja i dece – jeste sila koja pokreće živote ovih junaka, koji se ponovo susreću, u junu, na večeri u Long Ajlendu. Ovoga puta Feno upoznaje i očarava Fern, istu onu ženu koja je deset godina ranije očarala njegovog oca u Grčkoj. Sada i sama Fern, noseći sina, mora, kao i Pol i Feno pre nje, da se pomiri sa svojom prošlošću kako bi prihvatila budućnost. Sa mnogo elegantnih detalja, a ipak prepun emotivne neizvesnosti, često komičan koliko i tužan, roman Tri juna predstavlja izvanredan triptih o tome kako učimo da živimo, i to punim plućima, i da prevaziđemo neizlečive patnje i izdaje srca – o tome kako porodične veze, one koje smo zatekli po rođenju, kao i one koje sami stvaramo, mogu da nam pruže spas i radost.

„Talenat Džulije Glas je takav da me prolaze žmarci uz kičmu; njen roman Tri juna pravo je čudo.“ Ričard Ruso, autor romana Empire falls

„Roman Tri juna sjedinio je bogato zadovoljstvo romana devetnaestog veka i brzi život Njujorka u poslednjih deset godina.“ Džon Kejsi, autor knjige Half-life of happiness
08.08.2016.

Tri juna

Tiger Lily
ocenaocenaocenaocenaocena
Jun 1989. godine zatiče Pola Meklauda daleko od njegovog škotskog doma, na introspektivnom proputovanju kroz užarene, živopisne predele Grčke. Dezorijentisan i uzdrman gubitkom voljene supruge Morin, intenzivno proživljava susret sa mladom, nekonvencionalnom Amerikankom Fern. Istovremeno, Pol pokušava da od krhotina sećanja sastavi stvarnu sliku svog minulog života i prividno idiličnog braka. Šest godina kasnije, opet u junu, Meklaudovi se ponovo okupljaju u porodičnoj kući u Škotskoj, sada povodom Polove smrti. Kroz pripovedačku prizmu najstarijeg sina Fena, prelamaju se prizori složenih, ponovo oživljenih porodičnih odnosa i fragmenti njegove intimne svakodnevice na umetničkoj, gej sceni Njujorka. U junu 1999. godine ukrštaju se životni putevi Fena Meklauda i zrele Fern, davnašnje Polove saputnice. Zgusnuta, ispovedna proza, koja pokreće pitanja o ljubavi, smrti, bliskosti i otuđenju. O različitim vidovima koje ljubav poprima i o tome kako ta ljubav ne biva uvek prepoznata.
1 0
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.