Laguna - Otvoreno do sumraka - Mirjana Urošević - Knjige o kojima se priča
Otvoreno do sumraka
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 312
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
19. decembar 2014.
ISBN: 978-86-521-1711-6
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Ljubavni

/

Domaći autori

Novi roman dobitnice Ženskog pera.

Kuća je tamo gde možeš da se smeješ. Velika ili mala, najbolja je ona u kojoj si veseo...

Smeštena u Frankfurtu, Parizu i Marakešu, ova dirljiva ljubavna priča istovremeno je gorka saga o sudbinama emigranata. Nike, kći emigrantkinje iz Jugoslavije, upoznaje vršnjaka Luku kao studenta i slučajno otkriva da je njegova bivša mladalačka ljubav Baha, devojka poreklom iz Maroka, iznenada nestala, pa počinje da istražuje njenu sudbinu. Saznaje da su se mladić i devojka upoznali pri kraju srednje škole, kada je došlo do nepredviđenih komplikacija i tragičnih obrta, izazvanih mladalačkom ljubavlju, kulturnim razlikama i oprečnim običajima i navikama u mentalitetu dva sveta. Njeno traganje dovešće je do neočekivanih saznanja i otkriti stostruko lice nesreće i patnje kada se ljudi ophrvani nevoljom izmeste iz svoje prirodne sredine.

Mučno prilagođavanje i kriza identiteta u tuđini, teškoće sa kojima se sreću imigranti u novoj domovini, psihološki ubedljivo slikanje likova u romanu, te liričnost i dramatika kao odlike autorkinog stila – samo su neki od kvaliteta i motiva u ovoj napetoj priči sa elementima trilera.
21.11.2015.

Treba svakome dozvoliti da bude onakav kakav jeste, kakav želi da bude

Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Potresna ljubavna priča sa elementima trilera. Nike i Luka. Baha i Luka. Priča u priči. Dve priče čije su se niti ispreplele, akteri dotakli i spoznali prećutanu istinu. Luka je Nikina ljubav, muškarac kakvog sretneš jednom u životu, ili nikad. Pre toga je bio ljubav Bahinog života. Voleli su se u parku, otvorenom do sumraka. Imala je samo šesnaest godina, bila je srećna, nesvesna da ima samo to jedno vrelo leto u kome će igrati glavnu ulogu u Lukinom srcu. A kad je leto prošlo, bila je očajna, osećala je da je rođena u pogrešno vreme na pogrešnom mestu, želela je da zaštiti Luku a sebe je smatrala krivom, zarobljena običajima i tradicijom sredine iz koje je potekla. Želela je da bude nešto drugo, ali bila je ono što jeste...Autorka jako uverljivo gradi psihološka stanja svojih likova. Na stranu ljubavna priča, upečatljivo su oslikana dva različita tipa muškaraca sa greškom - Jana i Aziza... Ali, treba svakome dozvoliti da bude onakav kakav jeste, kakav želi da bude...
0 0

Prikaz romana „Otvoreno do sumraka“ Mirjane Urošević

24.01.2018.
Završavajući „Seobe“ rečenicama: „Ima seoba. Smrti nema!“, Miloš Crnjanski je najbolje izrazio usud stranstvovanja i izgnanstva kao sudbine. Bilo da je izazvano političkim, ekonomskim ili bi...
više
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.