Laguna - Ognjena kapija – Dragulji Lagune - Stiven Presfild - Knjige o kojima se priča
Ognjena kapija – Dragulji Lagune
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 432
Pismo: Latinica
Povez: Tvrd
Godina izdanja:
4. oktobar 2014.
ISBN: 978-86-521-1420-7
Prevodilac: Tatjana Bižić
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
2
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Istorijski

/

Dragulji Lagune

Ispričaću vam priču, mladi moji prijatelji, ali ne sada niti ovde. Kod Kapija ćete je čuti. Priču o našem kralju Leonidi i tajni koju je poverio Aleksandrovoj majci Paraleji. Ova će priča doprineti našem istraživanju o hrabrosti, i reći nam zašto je Leonida izabrao baš nas koje je izabrao za Tri stotine. Ali ovog časa moramo staviti tačku na naše raspredanje ili će nas Spartanci, ako nas čuju, proglasiti ženskonjama. A imaće i pravo!

Jedno od malobrojnih obeležja spartanske civilizacije koja su preživela do danas leži u uzanom planinskom prolazu zvanom Termopile. Na tom su mestu tri stotine najboljih spartanskih ratnika zadržali najezdu Persijskog carstva. Jednostavan kamen s uklesanim natpisom obeležava mesto gde su pali.

Nadahnut ovim kamenom i zaintrigiran usudom Sparte, Stiven Presfild je izvanredno objedinio učenost s pripovedačkim darom. Ognjena kapija, koju priča jedini preživeli posle ove epske bitke – štitonoša u spartanskoj teškoj pešadiji – opčinjavajuća je pripovest o čoveku pridobijenom spartanskim načinom življenja i umiranja, i o muškarcima i ženama koji su ušli u legendu obesmrtivši svoju kulturu. Ognjena kapija upliće istorijsko i mistično s dirljivom ljubavnom pričom, dostiže vrhunac u uzbudljivoj i stravičnoj epskoj bici, i izrasta u delo koje se čita u dahu i dovodi zanos homerovskog predanja u dvadeset prvi vek.
26.09.2015.

Putniče, kad stigneš Spartancima reci da padosmo verni njihovim zakonima

NS
ocenaocenaocenaocenaocena
Ne volite istoriju, pročitajte ovaj roman pa se posle toga preispitajte. Presfildov narativni genije ubaciće vas u slavno doba Antike potpuno drugačije od povrsnih holivudskih verzija. Kroz ličnu dramu junaka upoznajemo se sa prilikama u Grčkoj neposredno pre i posle bitke, obrađuje se složena politička situacija između polisa i njihove veze sa Persijom, tu su navike, običaji, rituali, razmišljanja koja su krasila vojničku spartansku kulturu. Ovde su glavni junaci sirovi ljudi, teški i ponositi, karakterno takvi da ih mrzite, da im se čudite, ali ih na kraju morate poštovati. Kako se kalio Spartanac, kako je umirao Spartanac, kako se branila Evropa od moćne civilzacije sa Istoka koja je mogla zauvek izmeniti tok istorije. Smrt grupe odabranih uvod je u trijumf čitave jedne nacije, blistave kulture i njene baštine na kojoj su izgrađeni temelji današnje zapadne civilizacije. Sila oružja odnela je pobedu, ali zapravo je poražena u tom uskom klancu između stena i mora.
0 0
08.12.2014.

Ognjena kapija – Dragulji Lagune

Aurora
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovo je izvrsna knjiga koja ne govori samo o Termopoli, već i o životu u to vrijeme. Nekoliko likova su bili zanimljivi i plemeniti u svojim mislima i akcijama, što je učinilo konačno poglavlje iznenađujuće dirljivim. Nisam očekivala da ću biti tako rastužena krajem, kad sam znala kakav je kraj prije nego što sam počela čitati knjigu.Nije mi bilo teško ispustiti je iz ruku jer mi je trebala pauza od nje s vremena na vrijeme, ali sam zavoljela priču i sjećat ću je se više nego većine knjiga koje sam pročitala.
0 0
Od istog autora
Iz iste edicije
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.