Laguna - Bukmarker - Zanimljive, važne, nesvakidašnje i čudne činjenice iz života Viljema Šekspira - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Zanimljive, važne, nesvakidašnje i čudne činjenice iz života Viljema Šekspira

Ako su vam neke od činjenica iz prvog dela ovog teksta poznate, slobodno pređite na drugi deo. Tu ćete se sigurno iznenaditi!
  • Nikome nije poznat tačan datum rođenja Vilijama Šekspira. Obično se navodi 23. april, dan kada se slavi  Sv. Đorđe, zaštitnik Engleske.
  • Ne znamo kako je tačno Šekspir izgledao. Niko nikad nije naslikao njegov portret dok je bio živ.
  • Većina njegovih komada je objavljena sedam godina nakon njegove smrti samo u sklopu kolekcije koja je nazvana „Prvi folio‟.
  • Mnogi eminentni autori, glumci i političari smatraju da Šekspir uopšte nije napisao svoja dela, i u toj ideji prednjači Mark Tven koji je poveo veliku debatu o autorstvu.
  • Sve troje Šekspirove dece: Džudit, Suzan i Hamnet su bili nepismeni.
  • Mnogi detalji iz Šekspirovog života su nepoznati – na taj period se gleda kao na „izgubljene godine‟.
  • Vilijam Šekspir i njegovo udruženje su osnovali čak dva Gloub teatra.


Skandali i neobične situacije koje su obeležile Šekspirov život:
  • Za Šekspira se šuškalo da ima vanbračnog sina koji se zvao Vilijam Davenant.
  • Izdaja! Vilijam Šekspir i glumci Gloub teatra su optuženi da su bili umešani u pobunu u Eseksu 1601. godine.
  • Izdaja! Vilijam Arden, rođak Šekspirove majke Meri Arden je bio uhapšen zbog kovanja zavere protiv kraljice Elizabete I, zbog čega je zatvoren u tvrđavu London Tauer gde je nad njim izvršena smrtna kazna.
  • Šekspirov otac je bio zelenaš! I sam Šekspir je bio umešan u iste poslove.
  • Šekspirova druga žena je bila osam godina starija od njega. U trenutku kada su se venčali već je bila u trećem mesecu trudnoće!
  • Muž Šekspirove kćerke Džudit, Tomas Kvini, imao je vanbračno dete sa drugom ženom i zbog toga je bio optužen za blud i nemoral.
  • U svom testamentu, Šekspir je svojoj ženi ostavio „drugi najbolji krevet‟.
Izvor: findfast.org


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.