Laguna - Hamlet - Vilijam Šekspir - Knjige o kojima se priča
Hamlet
Format: 13x20 cm
Broj strana: 184
Pismo: Ćirilica
Povez: Mek
ISBN: 978-86-521-5191-2
Prevodilac: Živojin Simić, Sima Pandurović
U pripremi
Datum objavljivanja: jul 2024.
POŠALJI
Biti il’ ne biti? – pitanje je sad.
Je l’ lepše u duši trpeti
praćke i strele sudbe obesne,
ili na oružje protiv mora beda
dići se, i borbom učiniti im kraj?

Najuticajnija tragedija u istoriji svetske književnosti, Hamlet je bio najpopularniji Šekspirov komad još za njegovog života, a danas, više od četiri veka kasnije, prikazuje se na repertoarima pozorišta širom sveta u različitim adaptacijama.

Hamlet je tragedija osvete sina za očevo ubistvo: stric mu je ubio oca, oženio se njegovom majkom i vlada državom. Danski kraljević je isuviše složena ličnost da bi bez razmišljanja i bez oklevanja pristupio izvršenju zadatka, pa poseže za maskom ludila. U svojim monolozima on ponire do najtežih protivrečnosti sa kojima se ljudsko biće može suočiti, a pitanje „biti il’ ne biti“ podiže se na opšti nivo. Stoga je Hamlet verovatno najprovokativnija Šekspirova tragedija jer postavlja osnovna pitanja o smislu ljudskog postojanja.

„Njegova drama je ogledalo života.“
– Samjuel Džonson

„Kraljević Hamlet se suočava sa potrebom da izvrši veliki čin čiji teret duša nije spremna da podnese. On je divno biće koje posrće pod bremenom od koga ne može da se odvoji.“
– Johan Volfgang Gete

Hamlet je Mona Liza literature.“
– T. S. Eliot
Od istog autora
Iz iste edicije
Iz istog žanra

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.