Laguna - Bukmarker - „Sveska s receptima“: kad ljubav nađe put do pravih vrednosti u životu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Sveska s receptima“: kad ljubav nađe put do pravih vrednosti u životu

Sveska s receptima“ je istovremeno roman o ljubavi prema kulinarskoj profesiji, knjiga o odrastanju bez majke, meditacija o podučavanju i deljenju. Ali je i retki omaž zaposlenima u kuhinji. Gospodin Anri drži restoran u varoši na istoku Francuske, gde se smestio po povratku iz Alžirskog rata. Ona je profesorka književnosti u gimnaziji; on je ondašnji kuvar. Stalno uz šporet na ugalj, njegov svet su lisnate rolnice, bifteci s vlašcem, žablji bataci. Ima samo jednu opsesiju: da spreči Žilijena, svog sina koji je odrastao u tom restoranu, da postane kuvar. Anri ne želi taj pseći život za svoje dete, život u kojem se neprekidno radi i služi do kasno u noć. Sve to tek da biste preživeli.

Sveska s receptima u kožnom povezu poslužiće kao glavna nit priče. Uspomena na srećna vremena kad je nedeljom cela porodica uživala u ostrigama, salati od pomorandže i toplom briošu. Takođe je simbol nesporazuma koji rastu između dva sveta: sveta knjiga, čitanja i reči s jedne strane, sveta tepsija, mirisa zagorele masti i brujanja frižidera s druge strane. I najzad, u ovu svesku je otac, koji se razboleo pošto je celog života pušio žitan bez filtera, pristao da zapiše svoje recepte i trikove. Da nije nje, sin verovatno ne bi uspeo da razmrsi mrežu očevih tajni i pronađe svoj poziv.

Zahvaljujući svojim reportažama u Liberasionu, Žaki Diran istražuje kulinarski posao koji rijaliti programi pokušavaju da gurnu u elitizam i takmičenje.

Budući da se drže u tajnosti, prave vrednosti profesije – kultura učenja, razmene i prenošenja znanja – potpuno su nestale. Baš kao i oni šefovi kuhinje koji imaju toliko toga da kažu, ali ne nalaze prave reči zbog skromnosti, zbog stida što nisu visokoobrazovani. Da se ne bi našao na nekoj fabričkoj traci ili gradilištu noseći džakove cementa, Anri želi da Žilijen izabere neko „lepo zanimanje“. Kao da kulinarstvo nije lepo zanimanje…

Žakki Diran poznaje materiju. Deset godina piše za Liberasion. Jedan je od onih novinara, znatiželjnih gurmana, zbog kojih nam svake nedelje kreće voda na usta. Ovaj dirljivi roman začinio je pričom o receptima, pričom o švargli, seljačkoj pašteti, zečjem paprikašu sa „mulukijom“. Onim što budi naša čula.

Izvor: 180c.fr
Prevod: Maja Mihajlović


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
darko tuševljaković o romanu karota privlači me da analiziram trenutak promene laguna knjige Darko Tuševljaković o romanu „Karota“: Privlači me da analiziram trenutak promene
17.03.2025.
Darko Tuševljaković je rođen 1978. u Zenici. Prvu priču objavio je 2002. godine u regionalnoj antologiji priređenoj u saradnji s Uneskom i od tada objavljuje kraću i dužu prozu u raznim časopisima i a...
više
ina poljak o romanu dobar momak pisanje romana je ringišpil emocija laguna knjige Ina Poljak o romanu „Dobar momak“: Pisanje romana je ringišpil emocija
17.03.2025.
Književnica Ina Poljak, koja je nedavno u Beogradu predstavila svoj novi roman „Dobar momak“, izjavila je da je za nju pisanje ovog romana bio nekakav ringišpil naizgled međusobno suprotstavljeni...
više
iz prve ruke čitajte neksus , razmišljajte slobodno laguna knjige Iz prve ruke: Čitajte „Neksus“, razmišljajte slobodno
17.03.2025.
Urednik Srđan Krstić preporučuje novu knjigu Juvala Noe Hararija, „Neksus“, u kojoj slavni autor sagledava ljudsku istoriju od kamenog doba do veštačke inteligencije da bi razmotrio kako je protok inf...
više
prikaz romana strah i njegov sluga  laguna knjige Prikaz romana „Strah i njegov sluga“
17.03.2025.
Reč „vampir“ je jedina srpska reč koja je postala internacionalizam. Na zapadu je prvi put zabeležena 1724. godine, u izveštaju komisije koja je istraživala slučaj povampirenja izvesnog Petra Blagojev...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.