Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Preobraćenik“: Kad je i nad gospodarom bilo gospodara - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Preobraćenik“: Kad je i nad gospodarom bilo gospodara

Treći deo istorijsko-porodične sage o dinastiji za koju se uslovno koristi prezime Višeslavić (a ponekad i Vlastimirović) najvećim se delom bavi poslednjim danima vladavine Pavla Branovića kao velikog kneza srpskih zemalja.

Saga o Višeslavićima jeste istorijska onoliko koliko je porodična, jer kao u svakom srednjovekovnom feudalnom sistemu, i sudbonosni događaji koji bi potresli sve srpske oblasti neretko su zavisili od intimnih odnosa unutar vladajuće porodice, pa je Biljana Gojković upravo kroz lične saveze i sukobe između stričeva i sinovaca, braće i sestara, zetova i tastova, slikovito i neposredno prodrla u zakulisne događaje i razgovore koji su znali da dovedu do krvavih bitaka i masovnih osvajanja.

Sa druge strane, koliko god da je „Preobraćenik“ roman o srpskoj dinastiji čiji se unutrašnji odnosi odražavaju na državnu politiku, pa i na sudbinu samog naroda, toliko je ovo i roman o balkanskim političkim i društvenim prilikama početkom desetog veka, u vreme vizantijske i bugarske paralelne dominacije nad srpskim zemljama.

Došavši na vlast zahvaljujući bugarskoj pomoći, i to zbacivši svog strica Petra Gojnikovića, veliki knez Pavle Branović i sâm će se naći u istoj opasnosti kao prethodni vladar, te će neprestano strepeti i od pobune potčinjenih velikaša, i od sve jačeg uticaja bugarskog cara.

Ne prezajući da se udruže i sa Bugarima i sa Vizantincima, Pavlovi protivnici iz redova srpskih knezova pokazaće se kao podjednaka opasnost za njegov presto koliko i vojske upućene iz Preslava i Carigrada.

Premda znaju da nevolja srpskih zemalja nije u tome što su okružene znatno moćnijim silama, nego u tome što ne uspevaju da se protiv tih sila ujedine, srpski velikaši ipak prihvataju izbor manjeg zla između vizantijske i bugarske sile, pa neretko i menjaju stranu, naglo i iznenada, u zavisnosti od aktuelnog političkog i dinastičkog trenutka.

Otuda u naslovu romana stoji reč koja bi mogla biti shvaćena u izrazito negativnom kontekstu, ali koja je za srednjovekovne prilike sasvim uobičajena pojava, i pritom je bila više pravilo nego izuzetak među velmožama i vladarima, koji su se dobrovoljno stavljali u službu jačeg gospodara kad bi to bio najlakši način da i sami zagospodare nad slabijima.

Vodeći radnju od paganskih Neretljana na zapadu, preko zidina i odaja Dubrovnika i Rasa, do bugarske prestonice na istoku, Biljana Gojković posvećuje podjednaku pažnju svakom događaju i svakom liku, čime se postepeno i strpljivo plete mreža koja se rasprostire preko celog Balkana, a čije je niti jednostavno pratiti zahvaljujući živopisnim opisima i dijalozima.

Iako su veliki knez Pavle i njegovi rođaci Pavlimir Hvalimirović (poznat i kao Belo Pavlimir) i Časlav Klonimirović svojim delovanjem i svojim stavovima istaknuti u odnosu na ostale, opet je svaki junak romana toliko bitan za razvoj same radnje da se kao kolektivni glavni junak „Preobraćenika“ može uzeti cela zemlja (ili savez zemalja), koja je zajedno sa svojim vladarima prinuđena da često menja stranu i novog vrhovnog gospodara traži u dotadašnjem neprijatelju.

Zadirući u vreme kad se vlast dobijala i čuvala pokoravanjem, roman „Preobraćenik“ i sâm doprinosi opravdanju postupaka svojih junaka, i kao književnih i kao istorijskih likova, pa koliko god na prvi pogled njihovi postupci mogu delovati nedosledno, štaviše nemoralno, i za to će se naći razumevanje čim se jasnije sagleda psihologija epohe, što je Biljana Gojković takođe omogućila svojim čitaocima.

Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.