Automehaničaru su potrebni određeni alati kako bi popravio automobil, a isti je slučaj i sa degustatorom vina ili somelijerom, što ćete i vi postati kada pročitate ovaj vodič za vino. Prvi i osnovni alat uvek nosite sa sobom: vaš nos! Ovaj alat vam je uvek pri ruci i pomoći će vam da razlikujete određene mirise i vina, a objašnjeno je i od kolike vam je koristi čulo ukusa. Zatim, kako biste otvorili čvrsto zatvorenu flašu vina, potreban vam je vadičep. Trebalo bi da izbegavate: loptaste, višeslojne, sa duplim ručkama ili one na vakuum. Za šta da se odlučite? Ponekad je najbolje ono najjednostavnije. Uverite se da vadičep ima dobar odvijač i čvrstu dršku. Šta vam još treba? Ne bi trebalo da pijete iz flaše, razumljivo je da bi čaša bila korisna, jer ne utiče na ukus kao kožni mehovi, metalni pehari ili plesne cipelice. Važno je da treba da vidite šta pijete! Ali, postoji upozorenje za blefere: pročitajte stranu 22 da saznate više o čašama, na koje bi trebalo obratiti pažnju i koje su, pored bokala, podruma, skladišta i kontrole temperature, odlični alati za degustaciju.
Pogodite šta: degustacija i ispijanje potpuno su različite stvari. Prvi korak: sipajte malo vina, tek da napunite četvrtinu čaše i obavezno nabacite ozbiljnu facu. Ako je u pitanju crveno vino, nagnite ga ili držite naspram bele površine. Držite čvrsto stopu čaše i zavrtite je u smeru kazaljke na satu ili suprotno, ali ne u oba smera istovremeno. Kada ga promešate, spremni ste da ga onjušite i tek posle ovih koraka smete da ga probate. Stranice 31-34 objašnjavaju kako se pravilno degustira, vrti i pije vino, a i kako ljubitelji vina razgovaraju. Svi žele da zvuče kao da znaju o čemu govore, bilo to vino ili neka povezana tema, kao što je govor vinopija, izgled ili boja, miris, opisivanje vina i poznavanje kiselosti, slatkoće, suvoće, balansa, tanina (koji je konzervans iz ljuske, semenki i stabljika grožđa i nalazi se uglavnom u crvenom vinu). Zatim, autori dele komentare o ukusnim notama voća, tela vina i uopštene, koje možete da upotrebite kako biste učestvovali u razgovoru i zvučali kao znalac. Bleferi nastavljaju jer su samo dotakli vrh grožđanog brega i ima još mnogo toga da se nauči. Verovali ili ne, ja ne pijem vino, niti alkohol uopšte, ali volim kada drugi ljudi na večeri ili u restoranu misle da znaju da piju. Ova knjiga je sjajna i pomoći će mi da se uključim u razgovor. Mogao bih sve da ih iznenadim!
Preuzeto sa: goodreads.com
Prevod: Đorđe Radusin
Podelite na društvenim mrežama:
Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.