Laguna - Bukmarker - Nova izdanja knjiga domaćih autora - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Nova izdanja knjiga domaćih autora

Pred čitaocima će se uskoro naći deveto izdanje knjige Nenada Novaka Stefanovića „Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda“. U ovom delu autor je po principu „jedna kuća – jedna ljubavna priča“ ispričao četrdesetak priča o slavnim beogradskim ljubavima i njihovim adresama. Ovo je vodič o zatajnim vezama nobelovca Ive Andrića, naučnika Milutina Milankovića, kraljevskih parova iz dinastija Obrenovića i Karađorđevića, o dvorskoj romansi Josipa Broza i o desetinama značajnih ličnosti opisanih u ambijentu palata i kuća sa utisnutim pečatom vremena.

U štampi je osmo izdanje romana za decu „Agi i Ema“ Igora Kolarova. Ovo je dirljiva priča o prijateljstvu usamljenog devetogodišnjeg dečaka Agija i luckaste starice Eme. Prema ovom poetskom i duhovitom romanu (ovenčanom Nagradom Politikinog zabavnika za najbolju dečju knjigu) snimljen je prvi srpski film za decu, u režiji Milutina Petrovića. Roman je preveden na engleski, ruski, francuski i italijanski jezik.

Sedmo izdanje doživeće „Sentimentalna povest Britanskog carstva“ Borislava Pekića. Objedinjujući mnoge istorijske istine i zablude, Borislav Pekić, dugo godina azilant na britanskom ostrvu, stvorio je neobičnu, istorijski validnu i čitalački uzbudljivu i zanimljivu povest gordog Albiona – britanskog Ujedinjenog Kraljevstva.

Na knjižarskim policama naći će se i sedmo izdanje knjige „Nećeš mi verovati“ Branka Ćopića u kojoj su sabrane njegove najlepše pesme, priče i poeme za decu. Čitajući ih uživaćete u majstorijama jednog od najvoljenijih pisaca za decu i uveriti se u to da Ćopićeva magija nikad neće prestati da nas zasmejava i opčinjava.

Roman „Koreni“ Dobrice Ćosića ovenčan je prvom Ninovom nagradom. Radnja ovog dela smeštena je u vreme političkih promena i previranja srpskog građanskog društva s kraja XIX i početkom XX veka, a priča prati živote Aćima Katića, čoveka tradicionalnog kova i radikala, i njegovih sinova. U štampi je sedmo izdanje ove knjige.

Roman „Top je bio vreo“ Vladimira Kecmanovića je antiratna drama o odrastanju dečaka u Sarajevu pod opsadom tokom devedesetih godina. Po ovom romanu je snimljen istoimeni igrani film i trenutno je u štampi šesto izdanje ove knjige.

U štampi je peto izdanje knjige Bojana Ljubenovića „Pisma iz Srbije“. Stranac, koji je glavni junak ovog epistolarnog romana, neprestano se iščuđava ovdašnjim paradoksima praveći se naivnijim nego što zaista jeste. Iz te naivnosti rađa se oštra kritika srpskog društva. Njegovim zapažanjima ništa ne promiče, od srpskog odnosa prema Kosovu pa do toga kako se prosečna ovdašnja porodica ponaša na letovanju. Ova knjiga će i najveće mrgude naterati da se smeju.

Peto izdanje knjige „Dušan Silni“ Luke Mičete takođe se nalazi u štampi. Prvi srpski car Stefan Uroš IV, prozvan Dušan Silni, najčuveniji je srpski vladar koji je ušao u mit obeleživši svoje stoleće, ali i celu srpsku istoriju. Spadao je među one izuzetne ličnosti koje su smatrale da samo večnost može da im zapoveda, a istorija sudi.

U štampi je četvrto izdanje „Antičkih izreka“ Vladete Jankovića. Ovo je knjiga o poreklu, smislu i upotrebi najpoznatijih antičkih izreka koje se veoma često sreću i danas u svakodnevnom govoru, medijima, književnim i publicističkim delima… Kada upotrebimo izraz „Damoklov mač“, da li zaista znamo ko je bio Damokle? Kada kažemo da je otvorena „ Pandorina kutija“, jesmo li sasvim sigurni ko je bila Pandora i kako je došla da svoje kutije? Svrha ove knjige je da na ovakva pitanja jasno i zabavno odgovori, da tako proširi okvire naše opšte kulture.

U štampi je treće izdanje romana „Veliki juriš“. U rano proleće 1916. godine poručnik srpske vojske Miloš Vojnović oporavlja se na Krfu, u vili Ahileon, od prelaska preko Albanije. Tu upoznaje neobičnu Holanđanku Fani de Grot i postaje očevidac samoubistva srpskog majora koga niko nije oslovljavao po imenu. Napeta potraga za izgubljenim pismom koje je ostalo iza majora Vojnovića će voditi kroz ulice Krfa, do vrhova Kajmakčalana, a zatim nazad, do solunskih kabarea i Solunskog fronta.

U štampi je i drugo izdanje knjiga:

„Fazoni i fore“ Ljubivoja Ršumovića – knjiga nastala prema istoimenoj legendarnoj TV emisiji, kroz zabavu nenametljivo uči decu osnovnim životnim istinama, jer se šalama najbolje štiti odrastanje. Knjiga, prepuna duha i mašte, koja će vas uz zdrav smeh dovesti do zdrave pameti.

„Spletkarenje sa sopstvenom dušom“ Marije Jovanović – roman ovenčan nagradom „Žensko pero“, prvi put je objavljen 2000. godine i danas se čita sa velikim žarom i stiče nove čitaoce. Ovo je ljubavna priča koju prate filozofska razmišljanja i eseji o svakodnevnom životu.

„Neviđena Srbija – najluđe storije iz naše istorije“ – veliki putnik, pisac i poznavalac naših krajeva Vlada Arsić prikupio je nesvakidašnje istorijske i savremene priče koje možete naći u ovoj knjizi. Iako one mogu da posluže kao sjajna zabava, ove crtice mnogo govore o nama samima.

„Škola za anđele“ Isidore Bjelice – svojevrstan nastavak knjige „Sama“. Ovoga puta autorka otkriva 12 inicijacija ljubavi koje će promeniti život svake osećajne osobe koja traži smisao u ovom svetu.

„Kvadratni koren iz života“ Muharema Bazdulja – priča u kojoj se ukrštaju dva grada i dva čoveka. Tokom jednog putovanja junak pravi bilans što vlastitog života, što političkih i generacijskih promašaja. Pišući o politici, ali dostojno umetnosti romana, poput Ismaila Kadarea, sa Bolanjovom sposobnošću da prikaže duh vremena kroz opise intelektualnih koterija, Bazdulj je napisao roman koji se brzo čita i dugo pamti.

Knjige možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.