Laguna - Bukmarker - Nekoliko pitanja za dansku kraljicu krimića, Saru Bledel - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Nekoliko pitanja za dansku kraljicu krimića, Saru Bledel

Od svih sjajnih stvari i iskustava koja su se dogodila zahvaljujući ovom blogu, najviše volim mogućnost da se povežem sa autorima i koji stvaraju krimiće koje volim i zbog kojih blog „Crime by the book“ postoji. Razgovar sa Sarom Bledel, danskom kraljicom krimića, izuzetno talentovanom autorkom koja je odgovorila na mnoga pitanja koja nas sve zanimaju.

Foto: © Petervb1 / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Lik Luiz Rik nije zanimljiv samo zbog potrage za nestalim osobama i istražiteljskog rada koji obavlja već i zbog otkrivanja njene lične priče koja je multidimenzionalna. Šta vas je inspirisalo da stvorite ovakav lik?

Inspiracija je potekla od moje prijatljice, ali sam i tada već znala da želim da stvorim lika koji će biti otelotvorenje moje radoznalosti. Mislim da Luiz Rik, uz podršku Kamile Lind, uspeva u tom cilju i iskreno mislim da je Luiz našla mene, a ne ja nju. Odjednom se stvorila. Videla sam je jasno, znala sam gde radi i želela sam da je upoznam.

U romanima na sjajan način stvarate istinski uvrnute i mračne likove, „negativce“, čiji zločini drže čitaoca napetim i u neizvesnosti. Kako stvarate i razvijate ovakve likove?

Iskreno verujem da svako od nas može da postane negativac ako ga tama obuzme. U romanima uvek pokušavam da prikažem ljudsku stranu počinioca. Nisu oni istinski zli, uvek postoji neka vrsta objašnjenja koja, nadam se, kod čitaoca budi sposobnost da razume okolnosti i ljudskost tog lika.

Detektivski posao je verodostojno prikazan, kako se pripremate?

Mnogo vremena sam provela u razgovorima sa patolozima, a neki od njih su danas moji prijatelji i savetnici. Misija mi je da unesem autentičnost i da sve teče što realnije i potpuno organski. O svakom zapletu prvo porazgovaram sa patologom i posećujem ih u sali kada nemaju posla, diskutujemo o svim forenzičkim elementima koji su mi potrebni za knjigu. Prolazimo kroz detalje, opisuju mi izveštaje sa autopsije. Isto je i sa policijom u Kopenhagenu – imam izuzetnu sreću da je nekoliko ljudi tamo voljno da mi pomogne. Postoji mnoštvo detalja koje ne bih znala da nemam uvid u policijski posao. Mnogo vremena provodim istražujući. Najbolji kompliment mi je dao jedan detektiv: „Ponekad pomislim da zapravo radiš ovde.“ Bila sam jako srećna zbog toga!

Zanima nas i vaš proces pisanja: da li prvo osmislite kostur priče pa je dalje razvijate?

O, da, uvek to uradim. Imam kartice – nazivam ih „karte zapleta“ – u različitim bojama. Svaka priča unutar romana dobija svoju boju. Ranije sam imala „zid ubistava“ u radnoj sobi, ali sada sam se navikla na ovaj sistem koji mi baš odgovara. Svaka knjiga ima 3-4 boje i kartice su naslagane na gomilu centimetara. Naravno, uvek nešto može da se desi u trenutku i do sada nikada nisam napisala knjigu a da nisam ozbiljno skrenula sa puta koji je na karticama. Ali mi one ipak daju osećaj kontrole.

U skandinavskim krimićima ima mnogo žena – kako autorki tako i jakih ženskih likova oko kojih se priča vrti. A vi i Luiz ste pravi primer toga! Kako je to biti žena u svetu krimića? Jeste li se susreli sa nekim posebnim izazovom zbog toga?

Ne, nisam. Naravno da sam svesna postojeće diskriminacije, ali je nikada nisam osetila – bilo od kolega, čitalaca ili medija. Imam tu sreću da su mnogi čitaoci mojih romana muškarci. Izgleda da im se dopada moja snažna i sposobna junakinja.

Šta je po vama izuzetan kriminalistički roman?

Uvek me najviše zanima ljudski ugao priče. Odličan krimić može da napiše samo pripovedač koji iskreno želi nešto da kaže. I naravno, obožavam zaplete koji vas oduvaju, kao i neverovatan osećaj kada možete da osetite sve izbliza.

Koga biste posebno izdvojili među autorima ovog žanra?

Ima toliko sjajnih pisaca misterija koje volim da čitam. Majkl Koneli i Karin Sloter su moji omiljeni! I volim Jua Nesbea. Tu je još mnogo skandinavskih autora koji su sjajni.

Šta trenutno čitate?

Pomalo me je sramota, ali razumećete jer je ovo blog o krimićima, zar ne? Zapravo čitam veoma obimnu knjigu o poslovanju pogrebnih preduzeća.

Izvor: crimebythebook.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.