Laguna - Bukmarker - „Male uspomene“ – autor Žoze Saramago - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Male uspomene“ – autor Žoze Saramago

Portugalski dobitnik Nobelove nagrade Žoze Saramago je napisao da ukoliko čitate njegove posvete, odmah znate o čemu je knjiga. Kao posveta u knjizi „Male uspomene“ je rečenica preuzeta iz „Knjige pouka“ – „Neka te uvek vodi ono dete koje si nekada bio“. Sećanja  nisu samo mala i neposredna, već  kratke epizode u kojima osećate da učestvujete, a ne samo da su vam predočene, ispričane sa neposrednošću dečjeg pogleda na svet, drugačije od onoga kako bi ih predstavila odrasla osoba.

Rečima samog Saramaga, „ta davna vremena, u našim detinjstvima, vreme smo doživljavali kao nešto sastavljeno od određene vrste sati, onih sporih, lenjih, beskrajnih.“ Ovakav utisak o vremenu je posledica kako ruralne sredine, tako i činjenice da si dete. Saramago je detinjstvo provodio delimično u porodičnom domu u Lisabonu (koji je često menjao adresu) i kod bake i dede u selu Azinjaga. Tamo je uvek bio blatnjav pod; vrata otključana, a prozora nije ni bilo; oštećen balkon; kokoške i prasići – kržljavce su u hladnim noćima uzimali u krevet da prežive – koji zalutaju unutra iz dvorišta.

Siromaštvo je sveprisutno, ali to, na neki čudan način, nije važno. Na selu su se jela jaja (stalno), kuvano korenje na obodima grada; leti su ćebad nošena u zalagaonicu, da bi u zimu bila vraćana; voda je istakana iz cevi pre nego što bi potrošnja mogla da se izmeri, a službenik vodovoda je okretao glavu na drugu stranu; odeća za posebne prilike se poklanjala ili pozajmljivala. Iako je madi Žoze imao priliku da upozna ponekog bogatog – bio je bar jedan imućan dečak u školi koji ga je ciljano izabrao za prjatelja – on tvrdi da je i tad bio „obično“ dete, kao što je sad čovek iz naroda.

Pored priča o ljudima iz familije (tetka Emilija je prodavala pečeni kesten ispred kafane, od zarade bi se napila i legla na pod svoje spavaće sobe, zadigla suknju i masturbirala pevajući iz sveg glasa), ova sećanja su postepeno u njemu probudila želju da postane pisac.

Pre nego što je krenuo u školu, mladi Žoze – čija je majka, kao i njeni roditelji, bila nepismena – već je sricao novinske članke sa novina koje su koristili da pokriju škrinju sa sušenim pasuljem. Seća se kako je njegov otac „od običnog zemljoradnika takoreći preko noći napredovao u državnog službenika, i to, ni manje ni više, nego u policajca.“ Unapređenje mu je omogućilo da kući donosi dnevne novine, a susedi su imali pretplatu na popularni časopis.

Žozeova snalažljivost u društvu i očigledna sposobnost su mu omogućile da bez problema prošeta kroz školu. Ovaj autor – novinar, urednik, esejista i pre svega budući pisac fikcije – koristi uzbuđenje koje nosi intelektualni eksperiment. U generaciji njegovih roditelja piščeva familija je napustila selo, naselila se u gradu i prešla u drugu društvenu klasu. Žoze, sledeća generacija – dugo je živeo u Španiji, mnogo je putovao, a Brazil mu je druga domovina – građanin je sveta.

Ove „male uspomene“ predstavljaju omaž Saramagovoj porodici i otadžbini, istovremeno veličajući uvek nov život uma. Njegov stil je varljivo jednostavan, pravi izazov za svakog prevodioca. Dok „Male uspomene“ obezbeđuju stvarni uvid u to kako nastaje veliki pisac, ova knjiga je i izazov za prevodilačko umeće.

Izvor: independent.co.uk


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.