Laguna - Bukmarker - „Mala knjižara na obali“: Sjajan roman da ne može biti sjajniji - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Mala knjižara na obali“: Sjajan roman da ne može biti sjajniji

Sjajno, sjajno, sjajno, sjajno, sjajno!

Romani Dženi Kolgan oduvek su mi predstavljali idealnu destinaciju za beg od stvarnosti, i zaista nema onog u kome nisam uživala, ali u „Maloj knjižari na obali“ pronašla sam novog favorita.

Glavna junakinja romana je Zoi, mlada žena koja se na samom početku priče nalazi u nimalo zavidnoj situaciji: uskoro će biti izbačena iz bedne garsonjere, radi u obdaništu za decu bogataša, preskupom da bi upisala vlastitog sina, ne može da pronađe nikoga ko bi joj objasnio zbog čega četvorogodišnji Hari još uvek ne progovara ni reč, a Harijev otac je beskorisni zgubidan koji joj ne pruža nikakvu podršku.

Prilika da se zaposli kao dadilja u škotskom gorju i vodi lokalnu knjižaru na točkovima dok je njena vlasnica na porodiljskom bolovanju zvuči suviše dobro da bi se propustila – jer budimo realni, Zoi nema drugih opcija.

Stigavši sa Harijem u Škotsku, ona shvata da pred sobom ima ozbiljan izazov: u kući u kojoj će živeti i raditi vlada haos, a deca o kojoj bi trebalo da se stara su pravi mali divljaci. Zoi već prilikom upoznavanja dobija podrugljivi nadimak „Dadilja broj sedam“, jer njeni novi štićenici očekuju da će, kao i sve njene prethodnice, uskoro pobeći glavom bez obzira.

Ali nova dadilja je odlučna i očajna, i jednostavno odbija da odustane. Iako joj naruku ide što se Hari odmah sprijateljio sa petogodišnjim Patrikom, ona ubrzo shvata da će oko devetogodišnje Meri i dvanaestogodišnjeg Šekltona morati pošteno da se potrudi.

Zoi u međuvremenu preuzima vođenje mobilne knjižare od vlasnice Nine i zahvaljujući iznenađujuće dobrom smislu za biznis počinje da privlači novu klijentelu – ne baš onu koju bi Nina želela, ali šta je tu je, Zoine ideje donose profit.

Iako se na osnovu sažetka na koricama stiče utisak da je ovde reč o prilično standardnom predstavniku žanra, verujte mi, ovaj roman je nešto zaista posebno! Mladi članovi porodice Erkart su prilično nezgodni, ali za to postoji dobar razlog, a njihovo ponašanje nije uvijeno u oblande niti prikazano kao simpatično. Među njima verovatno je Meri pomoć najpotrebnija.

Mora se priznati da Zoi pomalo podseća na magičnu kombinaciju Meri Popins i Marije iz mjuzikla „Moje pesme, moji snovi“ – ona ulazi u život ove porodice naoružana zdravim razumom i optimizmom, s lakoćom prelazi preko uvreda i zajedljivih komentara i, protivno njihovoj volji, uči decu da se zdravije hrane, provode vreme u prirodi, čiste za sobom i rade gomilu drugih stvari koje na njih utiču pozitivno – ali mi često imamo priliku da vidimo i njenu ranjivu stranu, što ovaj lik čini realističnim i uverljivim.

Deca s vremenom prihvataju Zoi, a njeno prisustvo vraća mir i radost u život ove nesrećne porodice. Ovakve knjige, naravno, teško je zamisliti bez ljubavne priče, ali ona u ovom slučaju zaista nije sladunjava i razvija se krajnje prirodno.

Iako se Dženi Kolgan u većini svojih romana pridržava slične formule – nezadovoljna glavna junakinja želi da okrene novi list, seli se u zabit, upoznaje gomilu ekscentričnih lokalaca, pronalazi svoje mesto pod suncem i pritom se zaljubljuje – njena nova priča mi prilikom čitanja ni u jednom trenutku nije delovala ni šablonski niti predvidivo.

Svideli su mi se i lokacija na kojoj se odigrava veći deo radnje, i junaci, i autorkina posvećenost građenju dečjih likova, i način na koji Zoi, Hari i Erkartovi menjaju jedni drugima život nabolje. A kao zagriženog knjigoljupca posebno me je oduševilo što gotovo svi junaci vole da čitaju: u ovoj knjizi se, kao i u „Maloj knjižari srećnih krajeva“, stalno razgovara o knjigama.

Kada već pominjem „Malu knjižaru srećnih krajeva“, moram da naglasim da je radnja ponovo smeštena u isti svet, ali da „Mala knjižara na obali“ nije nastavak te priče i može se čitati samostalno.

Ukoliko već niste, obavezno pročitajte ovu sjajnu knjigu. Garantujem vam da nećete zažaliti.

Izvor: bookshelffantasies.com
Prevod: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.