Laguna - Bukmarker - „Dnevnik druge zime“ – roman šetnji - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Dnevnik druge zime“ – roman šetnji

Roman Srđana Valjarevića „Dnevnik druge zime“ prava je zimska knjiga, kao stvorena za čitanje tokom kojeg bismo, u pauzama, bacili pogled kroz prozor na zimsku idilu svoje ulice, pokušavajući da i sami zamislimo Valjarevićevog junaka kako lagano i strpljivo korača obraćajući usput pažnju na svaki detalj, svaku zgradu, svakog prolaznika, psa lutalicu, vetrom odnesenu kesu, bukvalno na sve što može makar na trenutak privući šetačevu pažnju.

A pauze tokom čitanja „Dnevnika druge zime“ trebalo bi da su česte, kao kad zaista čitamo dnevnik nekoga koga poznajemo, pa nam je stalo da upijemo svaku reč, da dobro promislimo nakon svake pročitane rečenice, te da između svaka dva reda pronađemo smisao koji samo mi znamo.

Zamišljena u celini kao lični dnevnik, ova je knjiga ostvarena tako što je u sebe upila najbolje osobenosti dotičnog žanra, pa ćemo i beleške anonimnog čoveka o lutanju gradom čitati sa podjednakom pažnjom kao što bismo čitali zapise poznatih ličnosti o opštečovečanskim problemima i prevratima od globalnog značaja, kao što bismo čitali memoare nekog političara ili autobiografiju nekog pesnika.

Međutim, najbolje što je Valjarević preuzeo iz dnevnika kao žanra, jeste neposrednost, spontanost, često i banalnost, bez bilo kakvog pokušaja da se od ličnih beleški stvara filozofski roman, bez namere da se od prosečnih razmišljanja stvaraju traktati i polemike, bez nastojanja da se jedan dan iz dnevnika pretvara u novelu – naprotiv, dnevnik do kraja ostaje dnevnik, i formalno i suštinski, i na organizacionom i na stilskom planu, no upravo u tome i jeste najveća vrednost ovog romana, što je visok umetnički nivo postignut poštovanjem zakonitosti jednog žanra koji sâm po sebi ne mora uvek ići u domen umetnosti.

Pisac je, sem toga, uspeo da kod čitalaca stvori i potpun utisak dnevničkih beleški, jer iako znamo da roman ima svoj početak i kraj, ipak će nam se učiniti (i nećemo ni pokušati da ubedimo sebe u suprotno) da su četiri zimska meseca samo jedan odlomak iz obimnijeg dnevnika, koji je počeo mnogo ranije, a čije pisanje i danas traje.

Još jači utisak da to jeste spontani dnevnik ostavljaju i teme kojima beleške obiluju, pa se često dešava da kod onih dana gde zapis zauzima jedva jednu stranicu naiđemo na detalje koji na prvi pogled deluju banalno i sasvim suvišno, no ako se i sami stavimo u poziciju pripovedača (ili je bolje reći: dnevničara), videćemo da su to svakodnevne uobičajenosti na koje više i ne obraćamo pažnju, ali da se upravo iz njih može izroditi čitava nova priča – svejedno da li je to znatiželja kad sa ulice čujemo pucanje gume, da li je višečasovno gledanje u plafon, da li je razgovor sa čovekom koji ne radi ništa i pritom o tome naširoko pripoveda.

Jedino što nas malo udaljava od tipičnog dnevnika, to su povremeni lirski zapisi, čiji se stihovi uglavnom nadovezuju na prethodnu proznu belešku, ali kako god da se ovi fragmenti razumeju, bilo kao naknadno umetnute celine, bilo kao sastavni delovi dnevnika, oni samo doprinose kvalitetu i daju romanu posebnu draž.

Zbog samog mesta radnje, ali i zbog tendencije da se iz zapisa u zapis daje svojevrsna panorama ulica i kvartova kojima je tog dana prošao tvorac anonimnog dnevnika (ili anonimni tvorac dnevnika), nije teško da se „Dnevnik druge zime“ protumači kao još jedan beogradski roman, što može, međutim, biti i na štetu same knjige, jer ona bi utapanjem u ovaj žanr pomalo izgubila svoju specifičnost, koja je ionako izdvaja iz obilja drugih proznih tvorevina. A sem toga, ako se zanemare pojedinačni nazivi ulica, izgleda kao da bi se radnja mogla dešavati bilo gde, u bilo kom gradu i u bilo kom vremenu, jer situacije i ljudi na koje se nailazi daju posebnu univerzalnost celoj priči, a ne vezuju je za određeno podneblje.

Ipak, ako se iz svake knjige mogu izdvojiti ključne rečenice, u slučaju „Dnevnika druge zime“ to bi bio komentar da je „bilo gde“ uvek „najlepši pravac“ – pa glavni junak Valjarevićevog romana uglavnom tako i organizuje svoje šetnje, odnosno: kreće u njih neorganizovano, bez određenog pravca, mada sa ciljem da se vrati kući, ali ne znajući kuda će sve u međuvremenu proći.

I pošto su upravo te šetnje svojevrsna konstanta koja, na izvestan način, stvara radnju u romanu gde definisane radnje gotovo da nema, mogao bi se „Dnevnik druge zime“ okarakterisati kao – roman šetnji.

Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.