Laguna - Bukmarker - 10 naslova koji će vas rashladiti - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

10 naslova koji će vas rashladiti

Iako smo iščekivali letnju atmosferu sa puno entuzijazma, klimatske prilike su nas ponovo naterale da se povučemo među četiri zida. Nije lako rashladiti se ovih dana, zato smo prelistali naša izdanja koja bi mogla da vas prenesu u drugačiju atmosferu. Izabrali smo deset naslova čija se radnja odvija u zimskom periodu ili imaju sižee koji će vas doslovno slediti.


 
Seobe

Verovatno najpoetski roman srpskog jezika, „Seobe“ počinju jedne kišovite noći, neposredno pred odlazak Vuka Isakoviča u rat. Ispraća ga njegova ucveljena žena Dafina, natapajući suzama poljupce i zagrljaje. Čuvena slika kojom se prva knjiga „Seoba“ otvara: „Beskrajan plavi krug. U njemu zvezda“ svojom noćnom svežinom prenosi čitaoca u kosmičku atmosferu iz koje pisac s gorčinom sagledava sudbine svojih junaka.
Krv na snegu

Ne samo da roman počinje vejavicom u Oslu, nego nam Nesbe odmah predstavlja krvlju umrljanog Olava, profesionalnog ubicu na čija hladna i sračunata zapažanja čitalac ne ostaje ravnodušan. Zapravo, ostaje zapanjen portretom čoveka koji ima dubokog poštovanja prema svetu koji ga okružuje, čoveka koji ima, ili možda i nema, svoj svet pod kontrolom.
Medvedgrad

Istina je da radnja „Medvedgrada“ počinje krajem marta, ali s obzirom na to da odatle kreće priča o hokejaškom timu, svakako ćete biti daleko od tropskih temeperatura u lokalu. Ako se do sada niste upoznali sa bakmanovskim smislom za humor i njegovom lepezom čudaka, naš je predlog da počnete od ove knjige.
Dnevnik druge zime

Ako ne biste da napuštate domaći teren, drugi predlog za čitanje domaćih autora bio bio ovaj zimski zapis jedne pobede nad sumornim izazovom – nadživeti život i pronaći iskrice svakodnebnog zadovoljstva u najsitnijim stvarima. Besprekorna proza Srđana Valjarevića greje dušu. Ups, grejati nije dobrodošao glagol ovih dana, ali će vam opšti ton, i pored toga, svakako prijati.
Istorija nasilja

Sve počinje na božićno veče u Parizu. Ne pada sneg, pada hladna kiša, zimski vetar seče dah, i dok se narator krivi pod teretom torbe za veš na putu ka perionici, počinje da se odmotava scenario koji ga je, nekoliko sati pre toga, gurnuo na ivicu smrti. Nije ovde reč o umiranju, niti o slavljenju životne radosti, ovde je reč o malom čoveku suočenom sa ledenim sistemom koji ne priznaje privatnost. Duboko potresno i istinito.
Zimski vojnik

Mladi lekar pun entuzijazma stavlja svoje teorijsko znanje na probu. Vođen plemenitom pobudom da pomogne ranjenim vojnicima, upašće u smrtonosne vrtloge istorije koji su početkom XX veka odneli mnoge živote. Iskupljenje koje priča na kraju nudi je istovremeno malo verovatno i divno, ali će ga pažljivi čitalac primiti sa zahvalnošću u haotičnom svetu u kome danas živimo.
Osam planina

Možete li da prizovete osećaj koji imate dok golim stopalima gazite po klizavim kamenčićima, a ledena voda potoka vam struji oko članaka? Možete li se setiti osećaja kad vam stopala tonu kroz netaknuti sneg? Ako vam neki od tih osećaja prijaju, ili bude nostalgiju, čitajući ovu knjigu osetićete sve to i mnogo, mnogo više.
Okean od papira

Redak serijal na ovim prostorima koji vodi sve čitaoce zasićene „već viđenim“ sižeima u bajkovit svet izmaštanog grada. Na granici gotičke atmosfere, izvanredne ilustracije koje upotpunjuju estetski književni utisak, jedan brat će pokušati da spasi svoju sestru kandži misteriozne bolesti. Spoj fantastike i misterije, u raskoši jezika, nagrađuje čitaoca u svakoj etapi šestodelnog putovanja.
Alijenista

Mračan seting januarskog jutra u kome je pronađen leš jednog dečaka postavlja atmosferu romana koji se bavi velikim pitanjima. Alijenista iz naslova je osamnaestovekovni njujorški forenzičar koji će uroniti u ljudsku psihu zavedenu neobuhvatnom prirodom zla. Sofisticiran triler koji je bolji od svoje (odlične) TV adaptacije.
Život posle života

A kada bi sve pošlo nekim drugim putem od onoga kojim nam je život krenuo, šta bi se desilo? Ponekad se čini kao da imamo izbor između srećnih i nesrećnih završetaka. Ovo je magična, skoro vilinska priča koja beskonačno obnavlja pripovest o jednom životu a u krajnjem ishodu će sve njene varijante prevazići očekivanja čitaoca.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
zoran kostić cane rešio ukrštene reči u čačku laguna knjige Zoran Kostić Cane rešio „Ukrštene reči“ u Čačku
17.07.2024.
Nakon Herceg Novog, u ponedeljak 15. jula, u dvorištu Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, a u organizaciji Udruženja „Irmos“, Čačani su mogli da čuju poeziju Zorana Kostića Caneta, frontmena ...
više
priča o moći umetnosti da transformiše ali i uništi život i smrt sofi stark u prodaji od 19 jula laguna knjige Priča o moći umetnosti da transformiše ali i uništi – „Život i smrt Sofi Stark“ u prodaji od 19. jula
17.07.2024.
Fascinantan roman američke književnice Ane Nort „Život i smrt Sofi Stark“ priča je o neobičnoj ženi koja je za kratko vreme postala poznata režiserka. Ovo je i roman o slavi i ceni koju sa sobom nosi....
više
najpoznatiji serijal fantastike muni vičer u izdanju lagune laguna knjige Najpoznatiji serijal fantastike Muni Vičer u izdanju Lagune
17.07.2024.
Proslavljeni serijal Muni Vičer o desetogodišnjoj alhemičarki Nini prvi put je objavljen 2002. godine i za kratko vreme postigao vrtoglavi uspeh u svetu dečje književnosti i preveden je na više od 30 ...
više
super bojanke dinosaurusi i slatke životinje za radost najmlađih  laguna knjige Super bojanke „Dinosaurusi“ i „Slatke životinje“ za radost najmlađih!
17.07.2024.
Bojanke su neizostavni deo odrastanja i najlepši način da se mališani zainteresuju za crtanje. Osim što su veoma zabavane, bojanke razvijaju preciznost prilikom crtanja i kreativnost kod najmlađih. Ka...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.