Laguna - Bajka nad bajkama – Dva cara - Nenad Gajić - Knjige o kojima se priča
Bajka nad bajkama – Dva cara
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 264
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
11. maj 2016.
ISBN: 978-86-521-2182-3
Rasprodato
POŠALJI
Epska fantastika prema motivima bajki i pesama na kojima su odrastale generacije.

Senka je slepa, ali ima nemušti jezik i razume životinje. Progone je mračne sile, ali se, slučajnošću ili voljom bogova, oko nje okuplja i mala družina heroja s moćima koje prevazilaze ljudska ograničenja. Drevna mapa izvezena magičnim nitima krije tajne koje ovu devojčicu mogu dovesti do oružja potrebnog da se pobedi prastaro zlo, pre no što junaci budu nevoljno uvučeni u ratni vihor koji se neumitno nadvija.

Sa jedne strane je carevina koja već dvadeset leta istrajno širi svoje granice, rešena da osvoji svet. Ambicije hurskoga cara neprekidno raspiruje ala, drevna neman pritajena u njegovog carici. Uz njega su i najveći od svih junaka, zaklet da ga večno služi, i najstarija od svih veštica. Njena kćer ostala je s druge strane, uz nekada moćnu carevinu nedavno izašlu iz razdoblja bezvlašća. Na nepokornoj zemlji drugoga cara je i tajni ulaz u donji svet, gde je pre mnogo vekova odloženo jedino oružje koje alu može trajno poraziti. Sukob dva cara zato izgleda neminovan, a taj okršaj će oblikovati i sudbinu sveta.

 
21.03.2022.

Bajka nad bajkama – Dva cara

Vuk
ocenaocenaocenaocenaocena
Ne znam zašto neki komntari ovde kude ovaj deo. Mislim da je zbog mnogih epskih pesama na koje liči, a koje smo čitali u školi. Da ih ne znamo, mislim da ni ovaj deo ne bi bio lošiji od ostalih, meni se dopada. Ima i on izvanrednih delova, poput (***spoiler !***) neeeverovatne Vukove avanture u podvodnom svetu, pa patuljke... Ma, dobar je i on skroz, bar meni.
0 0
13.03.2021.

Bajka nad bajkama – Dva cara

Marijana
ocenaocenaocenaocenaocena
Uvesti kao obaveznu lektiru od V-VIII razreda.
0 0
02.03.2021.

Bajka nad bajkama – Dva cara

Džoni
ocenaocenaocenaocena
Izdržite, devojke i momci, Bajka nad bajkama je kao život, ima svoje uspone i padove. Usponi su srećom na početku i na kraju!
0 0
27.01.2021.

Bajka nad bajkama – Dva cara

Nemanja Savic
ocenaocenaocenaocenaocena
Hah, dosao sam da napisem nesto kao citalac pre mene! Svaka cast piscu kako je slozio sve kockice na kraju, sad i ova druga knjiga ima mnogo smisla, deo je vece slagalice.
0 0
13.01.2021.

Bajka nad bajkama – Dva cara

Strahinja
ocenaocenaocenaocenaocena
Ova knjiga je kao slagalica prosuta po stolu, da bude rešena tek na kraju iduće. Deluje malo nedorečeno, sve krajeve ostavlja otvorenim, ali i dalje dobra.
0 0

Bajka nad bajkama – Dva cara

30.12.2020.
Danilo
ocenaocenaocenaocenaocena
Da ne teram kontru ili unpopular opinion što bi se reklo, ali meni je ovo omiljena knjiga od sve tri, ima neki tako opušten i prijatan tempo gde je svako poglavlje priča za sebe, pa se mogu nakon mesec dana vratiti i nastaviti ne brinući šta je pre bilo, dok su prva i treća knjiga više onog tipa da se čitaju od početka do kraja u dahu. Meni je baš prijalo i još, mi prija, da počnem ovu, završim poglavlje ili dva, pa zaborvim na nju na neko vreme. Treća je super ali sam je pročitao kao u grču nekom, užurbano, nisam sasvim uživao jer mi knjiga nije dala da stanem i odmorim.
0 0

Bajka nad bajkama – Dva cara

17.12.2020.
Mira Ilić
ocenaocenaocenaocenaocena
Kada sam tražila ovaj serijal kao eBook, samo je ova knjiga bila na raspolaganju, pa sam rešila da ipak sve pročitam u štampanom obliku. Mogu samo zamisliti koliko ljudi je preskočilo odličan serijal zbog utiska stknutog čitanjem ove, za početak definitivno pogrešne, knjige. Ovo je komentar za takve čitaoce, od kojih sam jedan mogla biti i ja. Dva cara su druga knjiga finog serijala, koji ne treba ceniti na osnovu nje. Nije ni ona loša, evo dajem joj dobru ocenu. Ali nabavite sva tri dela, pa tek onda na čitanje! Drugi, jer će vas vući da ga pročitate nakon prvog, a treći, jer ćete rešiti da i to pročitate kad ga već imate i bićete posle mnogo radosni zbog toga!
0 0

Bajka nad bajkama – Dva cara

11.12.2020.
Ivan Grozni
ocenaocenaocenaocena
Prvi deo mi je omiljena knjiga, drugi mi se i neije dopao, ali nisam hteo da hejtujem. Tek sad, nakon raspleta u trećoj, razumem stvari koje su mi delovale kao random nabacane, a nisu to bile. Ako se još neko pita - jeste spojeno. Tempo knjige mi je bio malo čudan, kao zbirka priča, mislim da se tu pisac malo pogubio pokušavajući da sakrije od nas šta će biti u trećem delu, pa nedostaje "momentum". Ništa strašno, i dalje vrlo čitljivo.
0 0

Bajka nad bajkama – Dva cara

06.12.2020.
Đorđe
ocenaocena
Mnogo lošija u odnosu na prvi deo. Dobro je krenuo u prvom delu a u drugom kao da je na silu hteo da gurne sve likove iz epskih pesama. Jedna književna papazjanija. Kao da je u dobro jelo gurnuo svaki začin koji mu se našao na polici. Nadam se da će treći deo biti kao prvi.
0 0

Bajka nad bajkama – Dva cara

26.11.2020.
Ivana
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovu knjigu treba pregurati zarad potpunog uživanja u trećoj. Meni je malo falilo da i ne završim serijal, nije me vuklo posle ove, ali sam se srećom naterala da pokušam. Srećom, jer priča je dalje izvanredna, na mnogim mestima se nadovezuje na stvari iz ove. Kao opširni uvod. Možda bi moglo i bez nje, ne znam pa ne mogu da preporučim, ali treći deo - obavezno! Tamo ova knjiga koju sam jedva pročitala prerasta u jednu od mojih omiljenih knjiga epske fantastike ikada, ne samo domaćih. Da dajem ocenu samo za ovu knjigu, bila bi mnogo niža, ali kao deo takve celine treba da ima dobru ocenu na kraju.
0 0

Bajka nad bajkama – Dva cara

22.11.2020.
Милош Лош
ocenaocenaocenaocenaocena
Нема књиге о којој сам више променио мишљење него о овој. И даље су ми први и трећи део бољи, али оно што ми је прво деловало као збирка народних песама претворило се у сасвим солидан увод у велики расплет на крају. Изгкледа да ништа није било случајно.
0 0

Bajka nad bajkama – Dva cara

21.10.2020.
Marija A.
ocenaocenaocenaocenaocena
Treći deo najavljen za idući mesec... ima li vremena da opet pročitam prve dve pre toga? :) Radujem se što će ova lepa i neobična priča dobiti svoju završnicu.
0 0

Bajka nad bajkama – Dva cara

11.09.2020.
Dejan
ocenaocenaocenaocenaocena
Dugo imam ovu Bajku a tek sad sam pročitao kad sam čuo da će skoro nova. Sviđa mi se što su pomenuti glavni događaji iz prve knjige, nisam osetio razmak od toliko godina između čitanja prve i druge. Atmosfera je malo više "dokumentarna" a manje bajkovita od prve, ali mi deluje da je postavljena dobra scena za zanimljivu završnicu kakvu očekujem i nadam joj se u trećoj.
0 0

Bajka nad bajkama – Dva cara

15.07.2020.
Ivan Petrović
ocenaocenaocenaocenaocena
Kada će nastavak? Pročitao sam ponovo prve dve knjige i uživao u detaljima koje prvi put nisam uočio - poput, hej, pa Senka već u prvoj knjizi sanja Baš Čelika! - i sada ne mogu da dočekam kraj. Neće valjda ovako crno da ostane kako je na kraju druge, pravda za družinu... khm,khm, pravda za Maru i patuljke i sluđenog Žarka i...
0 0

Bajka nad bajkama – Dva cara

11.07.2020.
Bane Nešković
ocenaocenaocenaocenaocena
Dobra mi je ova knjiga, a malo je falilo da je ne pročitam zbog nekih komentara. Možda ne baš kao prva, ali taj nivo je teško održati. Pitam se, hoće li završni nastavak uspeti da dobaci do te visine? Bojao sam se da ovaj neće i baš sam oklevao da ga pročitam, a nije trebalo, no su dobro došle šetnje ovih dana. xD Ali bih ipak voleo da nekako još jednom proživim onaj prvi utisak kada sam neobavešten čitao prvu Bajku, jer i dan danas ne pamtim da mi je neka knjiga bolje legla. Dajte nastavak!
0 0

Bajka nad bajkama – Dva cara

10.07.2020.
Radmila P.
ocenaocenaocenaocenaocena
Tek sada sam pročitala drugi deo jer sam videla da je pisac konačno završio i treću knjigu, bojala sam se da ne ostane nedovršen kao Martin. I sada ne mogu da dočekam kraj! Meni se, iskreno, dopalo što su u knjizi mnogi likovi koji su mi poznati iz narodne epike, mada za neke deluje da i nisu morali biti tu, ali sam pročitala u najavi pisca da u poslednjoj knjizi povezuje sve stvari koje deluju nasumično, pa me baš zanima kako će povezati sve te likove. Uslovna petica, zbog nekoliko iznenađenja koja su mi "Dva cara" priredila, poput Tartora i sl. da ne idem previše u otkrivanje stvari.
0 0

Bajka nad bajkama – Dva cara

08.04.2020.
Bojan
ocena
Da se razumemo, nije prvi deo remek delo svetske beletristike, ali budi radoznalost i drži pažnju, likovi su razrađeni i ima kakvu takvu autentičnost. Ovaj nastavak ja ne verujem da je pisao isti čovek. Na stranu što je isprepisivao (izmasakrirao) gomilu epskih narodnih pesama (bilo je toga i u prvom delu, koliko toliko, uklopljeno u radnju) najveći zločin je načinio prema svojim glavnim likovima kojih više praktično ni nema, radnja potpuno nepovezsna i rastrzana sa nejasnim vremenskim intervalima. Nemaštovitost ide do te granice da se epske pesme prepisuju u knjigu redosledom iz zbirke narodnih pesama o Kraljević Marku. Nisam sklon ostavljaju loših komentara na internetu ali prosto sam se osetio delimično prevarenim.
0 0

Bajka nad bajkama – Dva cara

19.09.2018.
Branislava
ocenaocena
U prvoj knizi pisac je vrlo vešto koristio motive epskih narodnih pesama i bajki. Druga knjiga totalno razočarenje. Kao da čitam zbirku epskih narodnih pesama sa sve prekosovskim ciklusom, kosovskim ciklusom i pesmama o kraljeviću Marku, plus Baš Čelik. Pastir Miloš je istovremeno i Miloš Vojinović, Miloš Obilić i princ Miloš iz bajke o Baš Čeliku.Pisac kao da je bio nateran rokovima da sklepa bilo šta, tako da se nije libio da koristi čitave prepričane pesme ( npr.Banović Strahinja), čak su pojedini delovi pisani u desetercu. Sve u svemu veliko razočarenje i nada da će se trećem knjigom vratiti na temu.


0 0

Bajka nad bajkama – Dva cara

30.08.2017.
Nina
ocenaocena
U odnosu na prvi deo, pravo razočaranje. Autor je u prvom delu vešto mešao elemente narodnog folklora i mitologije dok je drugi deo obično prepričavanje epskih narodnih pesama, u nekim momentima, čak i prosto citiranje. Mašta u velikoj meri nedostaje, kao i originalnost, kojom je prvi deo bogat. Tokom cele knjige imala sam osećaj da su svi ti delovi iz narodnih pesama tu samo da popune prazninu, ne vidim kako su doprinosili priči, pa čak ni dubljem opisu junaka priče. Nadam se da će se trećim delom pisac vratiti na pravi put i da ćemo dobiti odgovarajući kraj ove trilogije.
0 0

Bajka nad bajkama – Dva cara

26.06.2017.
Maja
ocenaocenaocenaocenaocena
Obe knjige su divne, i milo mi je sto ih imam. Uzivala sam, pogotovo u ilustracijama. Jedina zamerka je sto na njima ne pise koji su deo, te sam se iznenadila na kraju prve .... a potom i druge.
0 0

Bajka nad bajkama – Dva cara

27.06.2016.
Marijana M.
ocenaocenaocenaocenaocena
Odlicna knjiga...Sta reci, a ne kvariti dozivljaj drugima...Mozda ovako: red ocekivanog, red neocekivanog, red radosti, red tuge. Takva je otprilike ova Bajka. Malo je tyznija, ali mi se mnogo dopala.
0 0

Bajka nad bajkama – Dva cara

11.06.2016.
Jelena Brnovic
ocenaocenaocenaocenaocena
Prelepo,uzbudljivo i emotivno. Sada je problem strpljivo iscekati treci deo.:)
0 0

Bajka nad bajkama – Dva cara

28.04.2016.
Nikola Tasić
ocenaocenaocenaocenaocena
Dugo iščekivani nastavak jedne od najboljih knjiga koju sam čitao u poslednjih nekoliko godina.Ako je ova knjiga i upola dobra kao i prethodni deo ja sam preyadovoljan.
0 0

„Bajka nad bajkama“ usađuje ljubav prema srpskoj mitologiji

27.08.2021.
Imam 16 godina, i dobila sam ceo serijal „Bajka nad bajkama“ od mame na poklon, jer je htela da me zainteresuje za slovensku mitologiju, sa kojom do tada nisam bila upoznata. Oduševilo me je kako je N...
više

Prikaz trilogije Nenada Gajića „Bajka nad bajkama“

22.06.2021.
Prvi roman Nenada Gajića, „Senka u tami“, na mene je ostavio vrlo dobar utisak. U pitanju je početak trilogije Bajka nad bajkama, bazirane na slovenskoj mitologiji. Kao što piše na početku k...
više

Prikaz knjige „Bajka nad bajkama – Dva cara“

07.04.2021.
Drugi deo trilogije Bajka nad bajkama nosi naslov „Dva cara“. U njemu pisac kao da najpre želi malo da odmori čitaoca i likove od vrlo jakog tempa koji postoji u prvom delu, romanu „Senka u tami“. Ali...
više

Nenad Gajić: Divim se što književnost uopšte postoji u teroru rijalitija

07.07.2016.
Pre nekoliko godina jedan od književnih hitova u Srbiji bila je knjiga „Slovenska mitologija“ u kojoj je autor Nenad Gajić opisao najznačajnija božanstva i običaje Starih Slovena. Još tada je ovaj pis...
više

Nenad Gajić: „Mitologija u službi književnosti i razvoj fantastike u regionu“

22.06.2016.
Konferansije: Započela bih jednom interesantnom rečenicom – „Mitologija  i te kako jeste književnost, usmena, nastala u dugim noćima priča uz vatru, a te priče su morale biti dobre i maštovite da...
više

Nenad Gajić: Veliki ljudi su odani čovečanstvu

13.06.2016.
Vaša dela bazirana su na motivima slovenske mitologije i srpske narodne epike. Da li je to nekakav podžanr epske fantastike i kako je počelo vaše interesovanje za njega? – Vrlo sam obazriv pre...
više
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.