Laguna - Bukmarker - Zvezdara Teatar preporučuje: Leto – idealno vreme za dobru knjigu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Zvezdara Teatar preporučuje: Leto – idealno vreme za dobru knjigu

Leto nas čeka iza ugla! Najtoplije godišnje doba pored visokih temperatura sa sobom donosi i nešto više slobodnog vremena, barem za vreme godišnjeg odmora. A jedan od najboljih načina da iskoristimo slobodno vreme je uz dobru knjigu, koju zbog brojnih obaveza nismo stigli ranije da uzmemo u ruke. Pitali smo naše glumce, pisce, scenografe, novinare i ostale saradnike koje će knjige čitati tokom letnje pauze.



Glumica Jelisaveta Orašanin izabrala je hit roman „Čovek po imenu Uve“ švedskog pisca Fredrika Bakmana. Ovaj roman je preveden na čak 40 jezika i nalazi se na petom mestu po broju prodatih primeraka u 2016. godini.

Izvršna direktorka Zvezdara teatra Jasna Novakov čita tri romana ovog leta – „Unutrašnje dvorište“ Gorana Petrovića, „Neispričane priče“ Rajka Grlića i roman „Jedina priča“ Džulijana Barnsa.

Za glumicu Vesnu Stanković koja u Zvezdara teatru igra u predstavi „Bajka o pozorištu“ i leto i zima su odlično vreme za dobru knjigu.

„Ja čitam i zimi i leti… i po svakom vremenu… najviše volim istorijski roman i epsku fantastiku… naslove još ne znam, ali svakako će biti mnogo toga lepog”, kaže Vesna Stanković.

Glumac Joakim Tasić odlučio se za sledeće naslove: „Tihi don“ Mihaila Šolohova, „Atlantidu“ Borislava Pekića, „Homo Deus: Kratka istorija sutrašnjice“ Juvala Noa Hararija.

Gorana Vencl iz Instituta za pozorište, film, radio i televiziju Fakulteta dramskih umetnosti ovog leta čita knjigu „Čovek i njegov identitet“ Vladete Jerotića, jedan od najpopularnijih naslova ovog akademika.

Aida Đedović, urednica emisije „Jutro sa Jovanom i Srđanom“ na TV Prvoj čitaće „Ubistvo Komtura“ Harukija Murakamija, „Odabrane priče“ Džona Čivera i roman „Nož“ koji je napisao jedan od najpopularnijih svetskih pisaca kriminalističkih romana Ju Nesbe. Veoma zanimljiv je i izbor romana „Černobiljska molitva“ Svetlane Aleksandrovne Aleksije koji je 2015. godine ovenčan Nobelovom nagradom za književnost. Po motivima ovog romana nastala je i jedna od najpopularnijih kratkih HBO serija „Černobilj“ koja je za kratko vreme ovojila ogroman broj gledalaca.



Scenografkinja Vesna Popović koja je u Zvezdara teatru radila scenografiju za nekoliko predstava, ovog leta će čitati Dovlatova, Šulca i Bulgakova.

Novinarka Aleksandra Malušev potvrđuje onu početnu tezu da ćemo tokom leta konačno naći malo više slobodnog vremena za čitanje.

„U zaostatku sam sa nekoliko Saramagovih knjiga koje sam kupila, a nikako da pročitam”, kaže Aleksandra Malušev.

Dramaturg Kosta Peševski koji je u Zvezdara teatru radio dramatizaciju teksta za predstave „Osama-Kasaba u Njujorku“ i „Feliks“ ovog leta čita „Knjigu o groblju“ Nila Gejmena, „Dug put do dna“ Nika Hornbija i roman „Anđeli pakla“ Hantera S. Tompsona.

Novinar Miki Božović izabrao je sledeće naslove: „Besnilo“ Borislava Pekića, „Deca zla“ Miodraga Majića, „Olovne reči“ Manojla Vukotića i „Biti s drugim“ Grigorija Durića.

Marija Jakob novinarka „Tanjuga“ je već na moru. Tokom ovog letovanja izabrala je da otkrije priču najpoznatijeg svetskog avanturiste Ber Grilsa u autobiografskom romanu „Blato, znoj i suze“.

Glumica Lena Bogdanović ovog leta čita roman „Blato“ spisateljice iz Zagreba Milane Vlaović, a na plažu kao i prethodne godine nosi roman Ju Nesbea.

Nadamo se da ćete među ovim naslovima naći dobru preporuku za roman uz koji ćete i vi moći da se opustite tokom vrelih letnjih dana.

Izvor: zvezdarateatar.rs


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.