Laguna - Bukmarker - Zavirite kroz providnu piramidu i popijte piće na „Planini knjiga“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Zavirite kroz providnu piramidu i popijte piće na „Planini knjiga“

Holandski studio za dizajn i urbanu arhitekturu MVRDV kreirao je ovu jedinstvenu biblioteku koja se prostira na 9300 kvadratnih metara u blizini Roterdama.



Masivna „Planina knjiga“ nalazi se u novom ekološkom kvartu nazvanom Bibliotečka četvrt. Projekat je trajao 10 godina, a cilj je bio oživljavanje centra gradića Spidžkenis kroz urbani dizajn zasnovan na efektivnom korišćenju energetskih resursa. „Planina knjiga“ je spomenik u slavu čitanja, načinjen od staklene piramide koja se vidi iz svih delova grada. Prirodno svetlo i ventilacija održavaju prijatnu klimu u leto, dok je svetlom obasjan pod čini toplim i ušuškanim mestom tokom zime. Kafe koji se nalazi na vrhu piramide pruža panoramski pogled na grad Spidžkenis.
 
Upadljivo ogromne staklene površine, ova zapanjujuća petospratna biblioteka sadrži 480 metara polica i prostora za čitanje. Spektakularna noću, ispunjena prirodnom svetlošću danju, ova građevina svojim izgledom simbolizuje pristupačnost literature i poziv na učenje novih sadržaja. Nalik svetioniku na otvorenom moru, ova građevina koja sadrži preko70.000 knjiga, snabdevena je tzv. sivom vodom i njene police su napravljene od reciklirane KLP plastike.
 
Studio MVRDV je dizajnirao i celu četvrt u kojoj se nalaze 42 stambene jedinice, parking i javni prostor.
 
Javna biblioteka „Planina knjiga“ najpre je osvojila prestižnu nagradu „Dutch National Wood“ 2012. godine, a zatim i druge važne nagrade u oblasti urbanog dizajna.
 
Mi vas pozivamo da prošetate ovom bibliotekom:



Podelite na društvenim mrežama:

selimiru raduloviću uručena nagrada meša selimović  laguna knjige Selimiru Raduloviću uručena nagrada „Meša Selimović“
16.04.2024.
U utorak 16. aprila na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mestu nekadašnje Narodne biblioteke, pesniku Selimiru Raduloviću svečano je uručena prestižna nagrada „Meša Selimović“ za pesničku zbirku „Zapi...
više
to blurb or not to blurb nije sve amazing, surprising i breathtaking ili  laguna knjige To blurb or not to blurb: Nije sve amazing, surprising i breathtaking... ili?
16.04.2024.
U moru fenomenalne, sjajne, spektakularne i književnosti koja oduzima dah, postavlja se pitanje: to blurb or not to blurb? Prenosimo vam sjajan tekst koji je objavljen na hrvatskom književnom prortalu...
više
20 popusta za predavanje huana pabla eskobara laguna knjige 20% popusta za predavanje Huana Pabla Eskobara
16.04.2024.
Huan Pablo Eskobar, autor knjige „Moj otac Pablo Eskobar“, poznat i pod imenom Sebastijan Marokin, predavač, pisac, arhitekta, dizajner i sin ozloglašenog Pabla Eskobara, u četvrtak 9. maja u MTS dvor...
više
promocija romana moja ljubav nikola tesla u rumi laguna knjige Promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ u Rumi
16.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi, u sredu 17. aprila od 18 sati, biće predstavljen roman Ane Atanasković „Moja ljubav Nikola Tesla“. A već narednog dana, 18. aprila, takođe od 18 sat...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.