Laguna - Bukmarker - Zadržite dah. Ovako izgleda hrabrost. „Dah života“ u prodaji - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Zadržite dah. Ovako izgleda hrabrost. „Dah života“ u prodaji

Jedno od ranih značenja reči pacijent je „onaj ko bez pritužbe snosi muke“.
 
Pol Kalaniti je bio upravo to. Neurohirurg koji je spasao mnoge živote i u 36. godini se suočio sa neizlečivim rakom pluća. Jednog dana je bio doktor, već sledećeg – pacijent. Umro je dok je radio na knjizi „Dah života“.


 
Kalaniti je na Univerzitetu Stanford stekao master diplomu na odseku za englesku književnost i takođe diplomirao na odseku za biologiju čoveka. Zatim je magistrirao istoriju i filozofiju prirodnih nauka i medicine na Kembridžu, te diplomirao s najvišim ocenama na Jejlovom medicinskom fakultetu, gde je primljen u počasno medicinsko društvo Alfa Omega Alfa.
 
Uporno je tragao za smislom života, prvo kroz književnost i filozofiju, a onda kroz neurohirurgiju za koju se opredelio jer, kako kaže – „mogao sam ili da izučavam smisao ili da ga nađem kroz lični doživljaj“.
 
Na Stanford se vratio da bi specijalizirao neurohirurgiju i završio postdoktorske studije neurologije; u tom periodu je dobio od Američke akademije neurološke hirurgije najvišu nagradu za istraživanje.
 
Polove reči žive da bi svima nama poslužile kao vodič. Šta su zaista prave vrednosti i kad smo zdravi, šta da činimo kada nam se život u potpunosti preokrene, i šta znači dobiti dete u trenutku kad se život gasi.
 
Iako sve vreme govori o temi života i smrti, Kalaniti tek na malom broju strana – i bez trunke sentimentalnosti – pominje svoju smrt. Brojne stranice posvećene sećanjima na školovanje, poziv koji je odabrao, rane godine rada – zapravo govore o lekarskoj etici, o etici čoveka uopšte, o odnosu doktora prema pacijentu.
 
Lekaru nije dužnost da odgađa smrt i da vraća pacijente starom životu, već da uzme u svoje ruke pacijenta i porodicu kojima se život raspada i da radi sve dok ne budu u stanju da opet ustanu i suoče se sa sopstvenim postojanjem, i da u njemu nađu smisao.
 
Pol čak i ne govori o strahu od smrti, jer ga nije ni bilo. Uspevao je da podari sadržaj svakom preostalom času života, ali nije uspeo da završi svoju knjigu. Završila ju je Lusi Kalaniti, njegova žena, podrška i oslonac od početka do kraja.
 
Kada ovo budete čitali, plakaćete. Ali kad budete zatvorili korice ove knjige – osmehnućete se. I kad god bude krenulo naopako, setićete se Pola.
 
Saslušajte Pola. U zatišjima između njegovih reči, oslušnite šta imate da mu odgovorite. U tome počiva njegova poruka. Ja sam je razumeo. 
Ejbraham Vergeze
 
Knjigu „Dah života“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.