Laguna - Bukmarker - „Vredne stvari“: Dinamičan triler sa nepouzdanim junacima - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Vredne stvari“: Dinamičan triler sa nepouzdanim junacima

O Bože! Ova knjiga je totalno luda!

U romanu „Vredne stvari“ pratimo dve žene čiji životi postaju nepovratno isprepleteni nakon što njihova zajednička ukleta prošlost ponovo izbije na površinu. Kada joj je propao veliki životni plan, Nina Ros se, zajedno sa svojim dečkom Loklanom, okrenula krađi bogatih kako bi platila majčino lečenje od raka. Sa druge strane, Vanesa Libling ima sve – izgled, novac, prestiž i fantastičan život dokumentovan na društvenim mrežama. Ali kada se Vanesa preseli na jezero Taho, i Nina radi to isto. A gde god one odu, tajne ih slede u stopu.

Obično me ne zanimaju trileri. Uglavnom se zbog njih osećam uznemireno, a ukoliko se u njima nađe mnogo ubistava i drugih nasilnih zločina, onda se osećam veoma neprijatno zbog toga. Ali „Vredne stvari“ su potpuno drugačije od bilo kog trilera koji sam ikada čitala. Od početka do kraja je tako nepredvidiv i uzbudljiv. A i jedva da je bilo nasilja. Uzbuđenja su proizašla isključivo iz mreže tajni koju je Dženel Braun maestralno isplela oko ovih likova.

Postoje tri glavna junaka. Krećemo sa Ninom Ros. Ona je verovatno poslednja osoba od koje biste očekivali da zarađuje za život krađom. Ali to nije bilo kakva krađa – ona isključivo krade od bogatih, onih koji to „zaslužuju“. Kako priča napreduje, postaje nam jasno da je Nina imala tešku prošlost, i da to ima veze sa bogatom elitom, što će u potpunosti uticati na njen pogled na život. Zatim, tu je i Vanesa Libling. Vanesa je najzanimljiviji lik. Ona je i neverovatno složen lik. Njeno prisustvo na mreži potpuno je u suprotnosti sa njenom stvarnošću, koja je opterećena teškoćama, bolom i gubitkom. Zaista sam uživala čitajući njenu priču i gledajući kako njen lik sazreva tokom romana. Na kraju tu je i Loklan. Nisam znala šta da osećam prema Loklanu tokom cele knjige. On se bavio kriminalnim radnjama i pre Nine i ima pomalo misterioznu prošlost, ali je pored toga uistinu brinuo i pomagao Nininoj majci, sa kojom je bio prilično blizak.

Iako ovaj roman govori o zločinu i tajnama, pravi fokus je stavljen na opasnosti koje vrebaju na društvenim mrežama. Ceo Vanesin život je dokumentovan na mreži – ali ništa od toga nije bilo stvarno. Sve je to bila prevara, pažljivo osmišljena verzija stvarnosti koja je odražavala Vanesino poimanje sreće i uspeha. Iz svega toga je proizvela tu sliku o sebi koja je potpuno bila u suprotnosti sa onim što je Nina doživela, zbog čega se Nina osećala tako apatično i osvetoljubivo prema devojci koja je imala sve. Cela ova situacija delovala je izuzetno stvarno, a posebno Ninino viđenje Vanese, koje je savršeno sažeto u ovoj rečenici:

Lepe stvari, toliko lepih stvari na svetu; i mi ih sve dobijamo, piše ispod svake
njihove fotografije na Instagramu. Žudi za ovim životom jer to je najbolji život, i mi smo #blagosloveni.“

Ogroman fokus ove knjige, pored bavljenja pitanjem društvenih mreža, jeste stavljen na temu identiteta; šta oni znače u našem svetu, kako ih drugi doživljavaju i kako ih formiraju. Ovo je zaista ključna tema kojom se autorka bavila na različite i zanimljive načine tokom čitavog romana.

Ne odajući previše o samoj priči, reći ću samo da je teško verovati bilo kom junaku. Svaki lik je nepouzdan, a njihovi postupci vrlo sumnjivi. Teško je odlučiti kome da verujete, koja verzija jedne iste priče je tačna, a još je teže predvideti šta će se dogoditi svakom od njih. U ovoj priči preokreti se nižu jedan za drugim, radnja vas neprestano vodi novim pravcima koji su apsolutno nepredvidivi. Tek na poslednjih pedesetak stranica uvidela sam kuda ide zaplet – a čak i tada se moja predviđanja nisu pokazala kao 100% tačna!

Sve u svemu, ovo je veoma dinamičan roman, sa neverovatno razrađenim likovima i šokantnim – ali ne i jezivim – zapletom. Pre nekog vremena, neposredno pre nego što sam počela da čitam ovu knjigu, čula sam da Nikol Kidman radi na TV adaptaciji ove knjige pod okriljem Amazona i da će takođe glumiti u njoj! Baš se radujem ovoj ekranizaciji i nadam se da će uspeti da adekvatno prenesu napetost i intrigu koja preovladava na svakoj stranici ovog sjajnog romana.

Izvor: thebookishbrunette.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.