Laguna - Bukmarker - Vodič: Kako da osnujete čitalački klub za tinejdžere - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Vodič: Kako da osnujete čitalački klub za tinejdžere

Osnivanje čitalačkog kluba za tinejdžere može vam zvučati naporno. Generacije koje dolaze imaju pristup većem broju informacija nego ikada ranije. Zbog toga ponekad imamo osećaj da ih ne zanima nešto tako „zastarelo“ kao što su knjige. Aktivnosti koje zahtevaju mirno sedenje i duge periode koncentracije tinejdžerima deluju neprivlačno: mladim ljudima pažnja traje koliko i TikTok video, a nekad ni toliko, otkad je TikTok povećao maksimalnu dužinu videa na tri minuta. Ovakvo razmišljanje se svodi na „ova današnja deca“ (*maše pesnicom ka oblacima*) i nije istinito. Stereotipi o generacijama su opasni. Kao stariji milenijalac, i sama kolutam očima na mnoge stereotipe koje vezuju za moju generaciju. Konkretno mislim na „nemoj da kupuješ kafu/cigarete godinu dana i moći ćeš da priuštiš auto/kuću“. Evo o čemu vredi razmisliti ukoliko želite da osnujete čitalački klub za tinejdžere.

Foto: Freepik

Kako osnovati čitalački klub za tinejdžere

Potrebne su vam samo dve stvari za osnivanje čitalačkog kluba za tinejdžere – tinejdžeri i knjige. Znam da zvuči smešno i očigledno, ali kada se sve svede na ovako jednostavne zadatke, zvuči mnogo lakše. U životu ili u porodici imate tinejdžera koji voli da čita i želi da se poveže sa drugim čitaocima svog uzrasta? Počnite od njega. Jedan oduševljeni član zaraziće i druge koji oklevaju da se priključe.

Najlakše je početi tako što ćete odrediti konkretan zadatak. To se može odnositi na žanr, temu ili opus određenog autora. Ako ste tinejdžer koji voli naučnu fantastiku, ili poznajete nekog takvog, osnujte naučnofantastični klub za tinejdžere. Isto se odnosi na mange, ljubavne romane ili aktivizam. Ukoliko se usredsredite na konkretan zadatak, rešićete se najvećeg potencijalnog problema: dosadnih knjiga.

Foto: Freepik

Odabir i dostupnost knjiga

Sledeći zadatak je da odlučite šta će grupa čitati. Ponavljam, ako je klub fokusiran na određenu vrstu knjiga, izbor će biti lakši, jer birate knjige određenog žanra ili tematike. Ponekad, kada su vam sve knjige sveta na raspolaganju, postaje nemoguće izabrati samo jednu.

Za mene je izbor u velikoj meri zavisio od toga šta je bilo dostupno u mom okruženju. Kao bibliotekarka u srednjoj školi, imam tu prednost da mogu zatražiti knjige od drugih škola koje imaju više primeraka, bilo u svojim čitalačkim klubovima ili u katalogu.

Dopremiti knjige u ruke tinejdžera takođe može biti problematično. Mnogi tinejdžeri ne umeju da voze, ako umeju, onda nemaju automobil ili iz nekog drugog razloga nemaju pouzdan/dostupan transport. Kada razmišljate o nabavci knjiga, razmišljajte i o deci kojoj bi bio potreban prevoz do kluba. Ako im je problem da dođu u klub, možda im je problem da dođu i do knjige. Podstaknite takvu decu da potraže knjigu u svojoj školskoj biblioteci. Učenici svakodnevno imaju obezbeđen prevoz do škole, tako da tamo mogu pozajmiti knjigu, a u mnogim školskim bibliotekama ne plaćaju se penali ako zakasnite sa vraćanjem knjige.

Ukoliko pristup klubu nije problem i svi članovi mogu da priušte kupovinu više knjiga, onda su Bookstagram ili BookTok dobra početna stanica. Tu možete brzo saznati šta je trenutno popularno. Nisu to uvek najnovija izdanja. Velika je verovatnoća da će knjiga poslužiti kao materijal za raspravu čak i ako se ne dopadne svim članovima.

Možete napraviti i jednostavan formular sa praznim poljima u kojima će tinejdžeri sami upisivati koji žanr ili naslov žele da čitaju. Dokazano je da su tinejdžeri posvećeniji školi i motivisaniji da nastave da čitaju ako im dozvolite da sami biraju šta će čitati.

Foto: Freepik

Sastajanje

Našli smo tinejdžere, odabrali knjigu, a sada je vreme da se sastanemo. Ovde brzo sve može da krene naopako. Zato budite pripremljeni – dođite sa spremnim pitanjima. Otvorena ili konkretna pitanja su najbolja. Ako počnete diskusiju sa „pa, šta mislite o knjizi?“, sigurno će vas dočekati ćutanje. Ako pitate „da li vam se dopala“, obično će vam odgovoriti sa „da“ ili „ne“. Cilj je da klub podstakne diskusiju, ali imajte na umu da isprobavanje novina, nekima ume da bude pomalo zastrašujuće, a vaš klub će najverovatnije biti pun introvertnih ličnosti.

Mnogo će vam pomoći ako u grupi tinejdžera imate „vođu“. Tinejdžerima je lakše da sa vršnjacima otvoreno razgovaraju o svojim mislima, nego sa odraslima. Ovo je posebno slučaj ako jedino iskustvo diskusije o knjigama imaju sa časa engleskog, gde mogu da pogreše ili da se obrukaju ako progovore. Biranje predsednika kluba ili nalaženje dobrovoljca koji će pripremiti svoj spisak sa pitanjima je dobar način da podstaknete „vođstvo“. Kada se prilagode ovoj ulozi, zavalite se i slušajte koliko su pametni i pronicljivi.

Ne plašite se tišine. Jedna od najvažnijih lekcija koju sam naučila dok sam bila nastavnica jeste da ćete odgovor dobiti ako postavite pitanje i sačekate dovoljno dugo. Slobodno napravite pauzu na neko vreme i dozvolite da članovi grupe razmisle. Jedna hrabra duša će probiti led – ili zato što ne može da podnese tišinu, ili zato što ima nešto da kaže. Dovoljan je samo jedan. Onda možete da upadnete i podržite ili pohvalite govornika.

Dolazak na sastanke može da bude problem za neke tinejdžere ako nemaju organizovan transport, moraju da čuvaju mlađeg brata ili sestru, imaju obaveze ili vannastavne aktivnosti. Imajte ovo u vidu kada birate mesto i vreme sastanka. Ako mnogo članova ne može da dođe, odlična opcija je virtuelno sastajanje. Većina tinejdžera ima pametne telefone ili računare. Mnoge škole obezbeđuju računare za svoje učenike. Naglasite samo da ista pravila važe za onlajn čitalačke klubove kao i za klubove u kojima se fizički prisustvuje.

Foto: Freepik

Onlajn čitalački klubovi za tinejdžere

Onlajn klub je odlična opcija i ne treba je odmah otpisati. Postoji mnogo onlajn čitalačkih klubova, ali malo njih je posvećeno isključivo tinejdžerima.

Savet: proverite lokalne biblioteke. Skoro sve okružne ili gradske biblioteke imaju čitalački klub za tinejdžere na jednoj ili više svojih lokacija, a mnogi od njih se sastaju i onlajn i uživo. Najbolje je što u čitalačkim klubovima u okviru biblioteke imate besplatan pristup knjigama. Možda imaju i više razlilčitih čitalačkih klubova, za tinejdžere i za različite žanrove.

Osnivanje čitalačkog kluba za tinejdžere ne mora da bude teško ili strašno. Potrebno je malo truda oko organizacije kluba i odabira knjiga. Pre svega je potrebno da vam je stalo do tinejdžera. Ako možete da izvedete da okupite tinejdžere i odaberete knjigu, sve ostalo će doći s vremenom uz malo doslednosti.

Autor: Niki Demarko
Izvor: bookriot.com
Prevod: Borivoje Dožudić


Podelite na društvenim mrežama:

obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.