Laguna - Bukmarker - Vitki bez sporta - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Vitki bez sporta

Katarina Bahman je dugo bila nezadovoljna svojim fizičkim izgledom. Jednog dana, odlučila je da se ozbiljno pozabavi ovim problemom i to joj je promenilo život. O tome je napisala knjigu.

„Uh, izgleda da je ponovo vreme za dijetu“ – milioni ljudi u svetu svakodnevno izgovaraju neku varijantu ove rečenice posmatrajući se u ogledalu. Razne više ili manje poznate dijete nam umesto željenih rezultata obično donose samo frustracije. Većina pokušaja da se rešimo viška kilograma kulminira ozloglašenim „jo-jo efektom“. Čak i kada to nije slučaj, malo je onih koji će se sa entuzijazmom posvetiti beskrajnom brojanju kalorija i merenju porcija. Radi se o pravom začaranom krugu i mnogi od nas sve češće sebi postavljaju pitanje: „Zašto dijete u mom slučaju ne deluju? U čemu to grešim?“

Ne brinite, niste sami. Poznatu autorku Katarinu Bahman je godinama mučio isti problem, a onda je konačno pronašla pravo rešenje i suvišni kilogrami su počeli da nestaju.

Pre nekoliko godina ova poznata novinarka je sa suprugom boravila u Maleziji. Tamo su slučajno upoznali dr Kuldžita Singa, indijskog lekara koji im je pokazao kako da dođu do željene figure, i to bez brojanja kalorija, nerviranja i višečasovnih vežbi.

Višak kilograma je nestao, a Bahmanovi su ponovo zdravi i zadovoljni. Katarina je do danas, bez minuta vežbanja, izgubila više od dvadeset kilograma. Do cilja su je doveli sedmodnevni program detoksikacije dr Singa i odgovarajuće izmene u ishrani.

Osim gojaznosti, uspela je da se izbori i sa dijabetesom i visokim pritiskom, tako da sada više ne mora da uzima lekove. Knjiga „Vitki bez sporta“ nastala je kao rezultat njene želje da ovo izuzetno iskustvo podeli sa drugima.

Ukazala nam se prilika da joj postavimo nekoliko pitanja.

Ko se sve može podvrći programu detoksikacije? Da li je zaista pogodan za svakoga?

Program nije namenjen samo onima koji  pate od gojaznosti, visokog pritiska, dijabetesa tipa 2 itd. Mogu ga primenjivati apsolutno svi. Najveća preporuka za njega je to što se nećete mučiti, niti gladovati. Režim ishrane, koji preporučujem u knjizi, podrazumeva unošenje isključivo svežih namirnica – voća, povrća, proteina – a to sigurno nikome ne može škoditi.

Ipak moram napomenuti da dr K. S. savetuje da se trudnice i dojilje ne podvrgavaju detoksikaciji.

Koliko često se možemo „oslobađati otrova“?

Sedmodnevni proces detoksikacije možete ponavljati kada god želite, ali će vam posle izvesnog vremena to sigurno dosaditi. Sasvim je dovoljno vratiti mu se jednom na svaka tri do četiri meseca.

Koje namirnice bi trebalo izbegavati?

Sve proizvode od pšeničnog brašna i kravljeg mleka, brzu hranu, prethodno pripremljene obroke i hranu u plastičnoj ambalaži iz supermarketa. Osim toga, bilo bi dobro da između večere i doručka napravite dvanaestočasovnu pauzu, tokom koje u organizam nećete unositi hranu. To naravno ne važi za sedmodnevni period detoksikacije. Tada preporučene namirnice možete jesti sve dok vam se stomak ne napuni.

Da li zaista možemo zaobići bavljenje sportom?

Mislim da je svima – čak i lenštinama kao što sam ja – jasno da je bavljenje fizičkom aktivnošću dobro za zdravlje. Dr K. S. savetuje bar dvadeset minuta kretanja dnevno. To naročito važi za one koji veliki deo dana provode sedeći za stolom. Na veliku žalost mog lekara i supruga, mene ništa ne može naterati da se zainteresujem za sport, iako ne poričem da je vežbanje od neprocenjivog značaja za zdravlje. Jedno vreme sam trenirala boks i bilo je veoma zabavno, ali sam na kraju sam ipak odustala. Treba biti optimista: možda ću ponovo pokušati.

Program sedmodnevne detoksikacije, recepte za pripremu obroka i mnoštvo zanimljivih saveta za postizanje idealne figure potražite u knjizi „Vitki bez sporta“.
 
Autor: Jane Šmit
Izvor: gofeminin.de
Prevela: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.