Laguna - Bukmarker - Visoko priznanje monografiji „Ratnik sunca“ Živojina Petrovića - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Visoko priznanje monografiji „Ratnik sunca“ Živojina Petrovića

WIPO Medal for Creativity, nagrada za kreativnost Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, u kategoriji za autora monografskog dela u oblasti društveno-humanističkih nauka u 2022. godini, pripala je Živojinu Petroviću, direktoru i uredniku naučnog kanala Brainz TV, za delo „Ratnik sunca“ u izdanju Lagune.

Povodom obeležavanja 102. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, a sa ciljem promovisanja značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva, sproveden je konkurs za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) u četiri kategorije takmičenja: pronalazači najboljeg patenta, najbolji industrijski dizajn, autor najboljeg monografskog dela iz oblasti društveno-humanističkih nauka i najbolji mladi pronalazači.

Nagradu Živojinu Petroviću dodelila je komisija u sastavu: dr Aleksandar Petrović, redovni profesor Kulturne antropologije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (predsednik komisije), dr Radomir Popović, naučni savetnik u Istorijskom institutu SANU u Beogradu, dr Nikola Demonja, savetnik u Zavodu za intelektualnu svojinu.

Prema rečima komisije, knjiga „Ratnik sunca“ govori o profesoru dr Branislavu Branku Laloviću (1928–1988), protagonisti borbe za solarnu energiju, koji je vizionarski naslutio krizu energije u kojoj se danas nalazimo. On je kao nuklearni fizičar Instituta u Vinči još sedamdesetih godina prošlog veka započeo istraživanja o tehnološkoj primeni solarne energije i postao jedan od pionira istraživanja alternativnih izvora energije, koji je srpsku nauku na ovom polju vinuo u sam svetski vrh inovativnosti.

Uporedo sa izlaganjem velikih rezultata naučnog rada Branka Lalovića, knjiga govori i o otporima na koje je nailazio, i o čudnim obrtima u njegovom životu. Ona se može čitati i kao hronika srpske nauke tog vremena u senci sukoba zalaganja za nuklearnu ili solarnu energiju.

U daljem obrazloženju nagrade članovi komisije ističu da knjiga autentično oživljava uspomenu na značaj naučnog rada Branka Lalovića i istovremeno otvara mnoga aktuelna pitanja o energetskoj prekretnici na kojoj se svet danas nalazi.

„Zadovoljstvo je da njenom javnom značaju pridružujemo nagradu za kreativnost Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), u nadi da će s njom još snažnije ostvariti svoju misiju“, zaključuje se u saopštenju komisije.

Autor: Nova.rs


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
nedelja knjiga džordža r r martina od 22 do 28 jula 2024  laguna knjige Nedelja knjiga Džordža R. R. Martina od 22. do 28. jula 2024!
19.07.2024.
Džordž R. R. Martin stvorio je jedan od najuzbudljivijih serijala, remek-delo epske fantastike „Pesmu leda i vatre“, koji je uticao na sve podžanrove fikcije, počev od naučne fantastike, preko misteri...
više
možete prestati da pušite lako je laguna knjige Možete prestati da pušite! Lako je
19.07.2024.
„Lak način da prestanete da pušite“ Alena Kara je najpoznatiji i najprodavaniji priručnik za prestanak pušenja koji objašnjava kako da se bez snage volje trajno oslobodite ovog poroka.   Ova kn...
više
ne propustite još jednu knjigu igora kolarova  laguna knjige Ne propustite još jednu knjigu Igora Kolarova!
19.07.2024.
Od autora kultnog romana „Agi i Ema“ Igora Kolarova stiže jedinstveni ringišpil veselih ideja, neobičnih junaka i tananih osećanja u knjizi „Burence: Luckaste priče“. Kao i drugim zbirkama, i u ovi...
više
savremeni ljubavni roman simone arnstet kraljica noći  laguna knjige Savremeni ljubavni roman Simone Arnstet – „Kraljica noći“
19.07.2024.
Simona Arnstet je spisateljica i psihološkinja. Predvodnica je švedskog romantičnog talasa, koji u svetu stiče sve veću popularnost a ima i veliki broj čitalaca u Srbiji. Posle romana „Sve ili ništa“,...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.