Laguna - Bukmarker - „Vin“ – roman za ljubitelje antiheroja - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Vin“ – roman za ljubitelje antiheroja

U svetu trilera, Harlan Koben je opšte poznato ime. Posle 33 naslova, među kojima je i najnoviji, „Vin“, Koben je dospeo do prvog mesta na Njujork Tajmsovoj listi bestselera. Njegovi romani su prevedeni na 45 jezika, štampani u 75 miliona primeraka, i do sada je bio je na prvom mestu kao najprodavaniji autor u više od deset država.

Nedavno je kao izvršni producent potpisao basnoslovan ugovor sa Netfliksom, tako da će od 14 njegovih naslova nastati filmovi ili serije tokom perioda od pet godina. Po svemu sudeći, ugovor je vredan mnogo miliona dolara.

Iako je Koben napisao više uspešnih samostalnih romana, serijal sa Majronom Bolitarom je naročito popularan. Debitantski naslov, „Deal Breaker“ (1995), dobio je nagradu Anthony, dok je „Drop Shot“ (1996) dobio nagradu Shamus, a „Fadeaway“ nagradu Edgar. Na talasu uspona serijala sa Bolitarom, Koben je napisao i dodatni serijal za adolescente sa Majronovim nećakom, Mikijem Bolitarom.

Kada takva veličina iz sveta izdavaštva objavi novi naslov, od čitalaca se očekuje da ga primete. Što nas dovodi do „Vina“.

Najbolji prijatelj Majrona Bolitara je čovek po imenu Vindzor Horn Lokvud III, poznatiji kao Vin (otuda naslov). Vin je neverovatno bogati potomak plemićke porodice poznat po plavoj kosi, klasično dobrom izgledu, besprekornoj odeći i sociopatskom karakteru.

U ovoj priči koja se vrti oko Vina, jedan ekscentrični samotnjak pronađen je ubijen u svom penthaus apartmanu u Njujorku, uz dva predmeta koja su pre mnogo godina ukradena Vinovoj familiji: neprocenjiva Vermerova slika i kofer sa Vinovim inicijalima, koji je dobio na poklon kao dete.

Nateran da istražuje zbog lične povezanosti sa slučajem, Vin počinje da pronalazi veze ne samo sa krađom Vermerovog platna pre više decenija (kao i Pikasovog), već i sa kidnapovanjem i silovanjem koje je preživela njegova rođaka Patriša, kao i nerešenim ubistvom njenog oca, Vinovog strica, koji su se dogodili u približno isto vreme. Kada se uspostavi i veza sa aktom domaćeg terorizma koji je počinila takozvana Šestorka iz Ulice Džejn, Vin postaje, ponovo, umešan u slučaj zbog svoje neporecive i tajanstvene lične povezanosti.

Iako je Koben dobro poznat po tome što koristi događaje iz prošlosti da bi zapletima dao jasniju strukturu, ovaj je prilično zapetljan.

I kako je uopšte sve ovo povezano? Naravno, u tome i jeste misterija, ali dug je i naporan put do njenog razotkrivanja. Napred i nazad, gore i dole, okolo i naokolo.

A što se tiče našeg neustrašivog protagoniste, iako je Vin već godinama neka vrsta antiteze Majronu, koji je uglavnom dopadljiv i dovoljno normalan, dok je roman koji je u potpunosti posvećen Vinu druga priča.

Radnju pratimo iz Vinove perspektive, što je više od 350 strana udaraca tupim predmetom na naše osećaje. Kao antiheroj i prezriva sveznalica koja ne trpi budale i nema strpljenja za tuđa osećanja, Vin bi trebalo da se dopadne čitaocima koji su ranije uživali u zajedljivoj visprenosti popularnih namćora kao što su doktor Gregori Haus, detektiv Evert Bekstrom i moderna televizijska pojavljivanja Šerloka Holmsa, da navedemo samo neke.

„Vin“ će biti neverovatno popularan među Kobenovim fanovima kao produžetak nečega što već znaju i vole. Što se tiče svih ostalih u svetu knjiga, sami odlučite da li ste spremni na ovakav rolerkoster. Kako bi Vin rekao: „Artikulišite“.

Autor: Majkl Dž. Meken
Izvor: nyjournalofbooks.com
Prevod: Borivoje Dožudić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.